TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATERINA (INNOCENS) - V hudbě za Vás mluví práce a štěstí.

Spolu se zahájením školního roku se na svět dostalo i debutové album „klasicko-gothicko-elektronické“ kapely INNOCENS, nazvané „Free /us/. Už jen z netradičního způsobu distribuce (fanoušci jistě ocení, že album je nabízeno zdarma jako příloha časopisu Report), či vcelku intenzivní reklamní podpory se dá usuzovat, že Innocens jsou dostatečně ambiciózní a v hudebním světě se neztratí. S výraznou postavou téhle kapely, nepřeslechnutelnou zpěvačkou Katerinou (Cath), jsme probrali leccos, posuďte sami.

Rozhovor s Tebou se poprvé na Metal Forever objevil před dvěma lety. Co nejzásadnějšího se za tuhle dobu ve Tvém životě změnilo?
Změnilo se toho strašně moc...Splnily se mi některé mé tajné sny. Týkají se především hudební oblasti, ale jeden, velmi významný se odehrál i v mém soukromém životě...

Budu příliš osobní, když se zeptám, o jakou změnu v soukromí se jedná?
Určitě ne, ráda se pochlubím, že jsem našla životního partnera, kterého mi poslalo snad samo nebe :-) ... Já jsem totiž strašně komplikovaná, náročná povaha. Se mnou se to musí umět!

Tak přeju partnerovi, aby se mu to stále dařilo!
Jsem teď absolutně šťastná, i když díky hudbě v permanentním stresu - to si ale, myslím, zasloužím, protože není povyku pro nic za nic. Úspěch a uznání si člověk musí zasloužit. Taky jsem bohatší o hořké zkušenosti s některými lidmi z oboru. Ale to k tomu patří.

Minule jsi zmiňovala, že je tvým dobrým zvykem sedět aspoň na dvaceti židlích. Tenhle zvyk Tě ještě neopustil? Co tvoje vedlejší projekty (Everdream, Via Negativ), věnuješ se jim stále, přibyly nějaké další nebo dneska už je Innocens jedinou prioritou?
INNOCENS je mou prioritou, které vše podřizuji. Měla bych spíše říct, že INNOCENS mě nutí vyhledávat aktivity a činnosti, které jsou třeba. Pokročila jsem velmi ve studiu zpěvu. Překročila jsem svůj stín tím, že jsem zcela přeorientovala a "přeladila" svůj projev. Přitom neztrácím pocit, že to, co dělám, je pro mnoho lidí důležité a nezapomínám na své začátky a kořeny. Maximálně mě to baví! Ale na těch židlích pořád sedím..., jen jsem některé věci přehodnotila.

Společně s Jaroushem vlastně tvoříte železné jádro Innocens. Ač změny v sestavě nebyly nějak dramatické, co do Innocens přinesli noví členové (Petronius a Michal)? Zapojili se nějak do kompozičního procesu?
Maximálně. Jaroush je hlavním aktérem, autorem hlavních motivů a myšlenek. Viking,Tom a Michal je pak dále rozvíjí a pracují s nimi. Já přihlížím. A kritizuju :-). Teda - snažím se radit, vyjádřit své pocity a názory, když o něčem diskutujeme - více kytar? jiné obraty? lepší dynamiku? Atd., atd....

Jestli se nepletu, Innocens to nemají zrovna jednoduché vzhledem ke vzdálenosti mezi bydlišti jednotlivých členů. Jak tohle řešíte a je to pro Tebe klad nebo zápor Tvého působení v Innocens? A nehrozí stav, že se sejdete jen na koncertech?
Vzhledem k tomu, že koncertujeme v průměru 4-5x do měsíce, jsme spolu minimálně každý týden. A to je, vzhledem k vzdálenostem, které nás dělí, docela fajn. Není to pro nás žádnou překážkou, spíše už to nevnímáme.Nikdy to nebyl problém. Ty nejsprávnější muzikanty, co ladí stejnou notu jako ty, prostě většinou za "humny" nepotkáš...

Album „Free /us/“ aktuálně vyšlo jako příloha Reportu. Netajili jste se ani s počtem vydaných alb, jde celé tohle číslo (17.000) ven prostřednictvím Reportu?
Celkový náklad "Free /us/" (moc děkuji za Tvoji důslednost při psaní názvu) je 20.000 kopií. 17.000-18.000 jde do přímého prodeje s Reportem, zbytek je určen k prodeji a k distribuci limitované edice, která bude určena všem zájemcům, kterým se INNOCENS líbí a chtějí nás mít ve špičkovém baleníčku. Taková raritka, moc pěkná. Žádnej "paperbox", ale velmi efektní krabička se spoustou bonusů a hezkých fotek od Elvíry.

A jak ty sama jsi spokojená s touhle formou distribuce? Ptám se hlavně proto, že nevědět o tom, že vaše deska má vyjít, určitě bych se (alespoň v tom výtisku, který jsem měl v ruce) o „Free /us/“ při pohledu na Report nedozvěděl…
Maximálně. Za tenhle skvělý nápad jsme vděční našemu manažerovi. Uvažujeme stejně, jako naši fanoušci. Všem a zadarmo, to byl cíl. Je to tak super. Uvidíme, jak se nám energie od nich bude vracet. REPORT nám pomohl, že nás šíří tam, kam potřebujeme. Jela jsem teď tramvají a naproti mě seděli dva mladí kluci, co se o ten Report přetahovali, cosi si šuškali a pořád po mně pokukovali. Nakonec jsem jim podepsala jízdenku!!! Když jsem pak kupovala zubní pastu v drogerii, tak mi došlo, co se stalo a málem jsem se rozbulela, ty vole, já jsem slavná (aspoň na chvíli)... :-)

Vzhledem k poměrně masivní promo kampani i způsobu distribuce CD předpokládám, že s Innocens máte hodně silné ambice. Takže kde vidíš horizont vaší kapely?
Chceme dát vědět co nejvíce lidem, že tady jsme a že děláme něco, co stojí za jejich pozornost. Neočekávám, že budeme vyprodávat haly. Chceme dělat to, co umíme nejlíp a to je, myslím, hudba.

A existují v tomhle směru pro tebe nějaké hranice? Ať už hudební, za které bys jít nechtěla, či ty mezi státy?
Hranice pro mne nejsou nikde. Já jsem multižánrový člověk, co se hudby týče. Líbí a sedí mi všechno od rocku přes techno až po klasiku. Ve všech žánrech mám své oblíbence... A co se týče cestování? Jeden život je na procestování světa málo...

V tom případě se musím zeptat, jaké končiny – ať už hudební nebo světové – máš největší chuť navštívit a probádat.
Moc mě láká Austrálie a Kanada, kde mám i část rodiny.

A myslíš, že české kapely mají nějaké vyhlídky na to prosadit se v dohledné době ve světě?
Vyhlídky k prosazení jsou všude stejné. Není podstatné, jestli jste češi, eskymáci, či američané. V hudbě za Vás mluví práce a štěstí. Někdo má vzhledem ke své mateřské zemi více příležitostí, ale to neznamená, že pokud chceš a můžeš, nedokážeš si je udělat.

„Free /us/“ je vašim prvním oficiálním nosičem. V čem ty vidíš nejvýraznější rozdíl mezi loňským demem „Where Are No Angels“ a „Free /us/“?
Určitě je znát vývoj kapely, který směřuje do docela neprobádaných vod. V budoucnu chceme daleko více experimentovat. První skladba na druhou desku je již hotová! Co se týká mne osobně, největší posun pociťuji v těchto dvou albech ve svém zpěvu. Jak už jsem naznačovala, můj projev se radikálně změnil. Odklon od pseudooperního patosu mému hlasu moc prospěl. Dokážu lépe vyjádřit emoce.

Z dema se na albu objevuje jediná píseň. Svědčí to o vaší autorské potenci, nicméně by mě zajímalo, jestli jsou tyhle skladby z „Where Are No Angels“ už uzavřená kapitola nebo se třeba ještě někdy objeví (byť přepracované) na nějaké desce?
Dvakrát do téže řeky nevstoupíš, ale nic není vyloučeno...

Co se týká tvého zpěvu, nemůžu si odpustit otázku, jestli jsi všechno na desce zpívala Ty osobně? V některých místech desky mi přišel zpěv tak variabilní, že jsem si říkal, jestli s sebou nemáš nějakou výpomoc :-).
Přísahám.Zpívala jsem ÚPLNĚ všechno kromě refrénu ve skladbě "Race Against The God", tam jsme s oblibou využili Jaroushových a Michalových služeb....
Tak v téhle skladbě bych o tom snad ani nepochyboval :-)
Haha... :-)

Konečně už představ vaše nové album, takové to kdo, co, kdy, kde, jak, čím a proč :-).
No, jako...kdo - my (INNOCENS + realizační tým cca 10 lidí), co - "Free /us/" desku, kdy - na začátku léta 2008, kde - v Karlových Varech a Praze, jak - no, jako normálně - jsme museli, jsme si nedokázali jinak pomoci!, čím - nástroji (přesné typy k dispozici) a hlasem a proč??? ...protože bysme bez toho nemohli být, člověče...

Poměrně citlivě jsi reagovala na psaní názvu desky. Má tenhle název pro tebe nějaký speciální význam?
„Free /us/“ je prostě snaha utéct a konečně vyřvat kolem sebe to, co v sobě dusíme...

Texty by, pokud vím, měly být především tvým dílem. Původně jsem se chtěl zeptat, jestli lze desku brát jako odraz tvojí (vzhledem k tomu, že mi deska přijde poměrně pozitivně laděná, ale ještě nemám k dispozici texty...) před chvílí zmiňované pohody, teď se radši zeptám jinak. Podařilo se ti vyřvat všechno, co tě dusí?
Skoro... Je problém - a vždycky bude - říct pokaždé všechno, co si myslíš, v dnešním světě prostě nemůžeš. Texty mi dávají alespoň částečnou příležitost k projevu jinak potlačovaných pocitů. Nejsem žádná citlivka, ale když mě něco pořádně a fest nas...e, tak sednu a otextuju skladbu naprosto líbezným a nevinným textem.V tomhle jsem úchyl.
…v tom případě se už těším, až si počtu... :-).
Ale když jsem fest naštvaná na svět, volám Jardovi, Vikingovi a Michalovi a všechno si to na nich vybiju. Oni to odnesou po telefonu, chudák Tom to má z první ruky doma! A víš co? Oni mě zato mají rádi... :-)
Bodejť by ne, když to pak dokážeš využít ve prospěch skupiny!
Jo, přesně takový mají názor taky. Ale asi by mě vydědit nemohli - už jsem pro ně taková stará vražda, bez který by to nebylo ono :-)

Podle těhle tvých tvrzení se už ani nedivím, že jsi, stejně tak jako já, fanda knížek Stephena Kinga. O díla tohohle autora se už někteří muzikanti otřeli, neláká tě něco podobného spáchat pod hlavičkou Innocens (třeba takové „The Shining“ je minimálně zavádějící :-) ), nebo to, co potkáváš denně v reálu Ti k textování bohatě stačí?
Horory z reálu mi bohatě stačí. King je moc dobrý, ale jako autor už možná trochu zbytečně zavádějící. "The Shining" je určitě věc, kterou jsem skládala a přitom myslela na jeho příběh... Horor by pro mě byl být bez lidí. Asi bych umřela...

Kdybys měla vybrat dvě skladby, jednu, kterou bys tipovala jako největší hit a jednu, kterou bys označila za svoji nej, tedy pokud můžeš z těch svých miminek vybrat svoje nejoblíbenější, které by to byly?
Určitě "Free Me" a "The Shinning"...jo, a hele, má miminka to teda nejsou, jo. To jako bys kluky urazil :-).
…no dobře, dobře, jako bych nic neřekl :-)

V minulém rozhovoru jsi nenašla nikoho, ke komu bys přirovnala váš styl. Už se našla nějaká známá kapela, která se od vás inspirovala :-) a na kterou by se tak dalo odkázat?
Nevím, nic mě nenapadá...Když já teď sjíždím Nickelback a výborné české Toxique...

Datum křestu „Free /us/“ se blíží (1.10.2008 v Praze), předpokládám, že na tenhle speciální koncert máte přichystané nějaké neobvyklé překvapení. Pokud jo, mám se nechat překvapit, nebo můžeš aspoň naznačovat?
Přijdou nás podpořit všichni lidé, kteří pro nás moc znamenají, jak z řad fanoušků, tak partnerů - kamarádů. Rozdávat se budou dárky v podobě nového CD a taky printy, které pro tuto příležitost vytvořila Elvíra...Mnoho dalších lákadel, samozřejmě. Třeba první vystoupení přátel z XANDRIA u nás v Česku a ještě přivezou novou zpěvačku!!!

Tak to se budu těšit! V nejlepším se má přestat. Takže já jsem svoje otázky vyčerpal a máš prostor říct to, na co jsem se nezeptal a Ty bys na to za každou cenu chtěla odpovědět :-)…
No, drahý, v tuto chvíli umírám únavou, takže je to ode mne asi vše.

Jsme na tom podobně, takže děkuju, žes to se mnou vydržela až do týhle chvíle a budu se těšit na křtu.
Já taky. Moc!

Savapip             


www.innocens.net

Související články:
KATERINA (INNOCENS) – Tarja mezi mé oblíbenkyně nepatří...

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.09.2008
Přečteno: 3633x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08721 sekund.