Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCANNER - Ball Of The Damned

Album „Ball Of The Damned“ by opět mohl být problém zařadit do logického vývojového řetězce a je těžké jej považovat jako přímého nástupce předcházející desky. Je spíš ukázkou toho, jak zřejmě chtěli Scanner znít už na „Mental Reservation“, ale nejdřív bylo potřeba k sobě najít cestu. Anebo jen nechat volnou ruku při skládání Axelu Juliusovi, který je tentokrát podepsán pod drtivou většinou písní jako výhradní autor. A Scanner najednou znovu nelze upřít jedinečnost a schopnost vymanit se z davu. Kapela sice definitivně zapomněla na svojí speedovou minulost, stylově se pohybuje ve vodách orchestrálního powermetalu (to je kromě Axelových skladatelských chutí dáno i přirozeným projevem Haridona Lee), tentokrát si však dokázali důkladně pohrát s atmosférou, nebojí se změn tempa a obecně celkového uvolnění na straně jedné (to kvůli atmosféře) a na straně druhé nezbytné dravosti (to kvůli příslušnosti k power metalu). A nutno uznat, že se jim tuhle kombinaci podařilo zvládnout na výbornou.

Dřív než se dostaneme k samotné „základní části desky“, musím zmínit dvě lahůdky, které se na „Ball Of The Damned“ objevily. Úvodní „Puppet On A String“ je jedinou vlastní skladbou, na které se autorsky podílel (kromě Juliuse) bývalý basák John A.B.C. Smith a zároveň byla i splněním Axlova přání o obsazení pěveckého postu ve Scanner. Jméno Ralf Scheepers (Primal Fear, ex-Gamma Ray) nosil v hlavě tak dlouho, až mu tohohle křiklouna vyfoukli Gamma Ray a tak se Scanner a Ralf sešli alespoň u této skladby. Takhle vymalovaný začátek alba signalizoval, že tentokrát jsou Scanner v podstatně ostřejší formě. Není bez zajímavosti, že „loutkářský“ song nazpíval i Haridon Lee, ale tahle verze by měla být důkladně zamčena v trezoru tak, aby fanoušci zbytečně neporovnávali výkony obou pěvců. Zařazení queenovského „Innuenda“ na závěr desky svědčilo o tom, že Scanner trpí zatraceně silným sebevědomím. A jeho provedení navíc vypovídá o tom, že Scanner jsou výborné formě.

Zbytek, tentokrát poměrně krátkého alba (což lze kvitovat jako prospěšný krok) tvoří především volnější, náladotvorné melodie, případně skladby, kde Scanner bez obav žonglují s tempem i atmosférou. Jak napovídá (opět povedený) motiv obálky, ústřední skladbou je (právem) titulní „Ball Of The Damned“ s chorální předehrou „Lord Barker´s Theme“. Velice dramatická věc, která vás pohltí svým výhružným oparem. Baladický úvod, kde Haridon Lee zní nádherně zasněně, se zvrhne do pulzující řežby a to je jeden z nejlepších okamžiků alba, nemluvě o parádním bubláním, podkreslujícím zpěv v pomalých pasážích. Za vypíchnutí stojí i ostřejší „Tollshocked“, kde si Scanner v ostrém kalupu (ale znovu připomínám, zapomeňte na jakoukoliv podobnost s prvními dvěma alby) najdou čas i na hračičkování s národními motivy, či výpravná polobalada „True Stories Teller“, kombinující ostrý riff s akustickými kytarami.

Scanner našli cestu, jak spojit atmosféru s razancí a stvořili desku, kterou lze brát za legitimního nástupce speedové éry. Přirozenost a našlapaná lehkost. To je to, co Scanner chybělo v minulém díle a čím dokázali v tomhle kole přesvědčit. Jsou mnohem náladovější a hlavně umí s náladou pracovat. „Ball Of The Damned“ bylo skvělým příslibem pro budoucnost kapely. Scanner však zopakovali svůj albový dvojkrok a znovu si dali pětiletou pauzu. Ve které opět kdosi zavadil o hlášku z „Mental Reservation“. „The past is delete…“

Savapip             


www.scanner4u.de

Seznam skladeb:
1. Puppet On A String
2. Frozen Under The Sun
3. We Start It Tomorrow
4. True Stories Teller
5. Tollshocked
6. Lord Barker´s Theme
7. Ball Of The Damned
8. Judge On The Run
9. Innuendo

Sestava:
Haridon Lee - zpěv
Axel Julius - kytara
Stefan Nicolai - kytara
Marc Simon - baskytara
Stefan Braun - baskytara
D.D. Bucco - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 44:07
Produkce: Nigel Boston
Studio: KS-Studio, Bottrop
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie:
1988 – Hypetrace
1989 – Terminal Earth
1995 – Mental Reservation
1997 – Ball Of The Damned
2002 - Scantropolis

Související články:
SCANNER - Hypertrace
SCANNER - Terminal Earth
SCANNER - Mental Reservation


Vydáno: 15.09.2008
Přečteno: 3736x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Návrat do starých...29. 09. 2008 12:19 Marek - Janesession


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09951 sekund.