RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STORMWITCH - The Beauty And The Beast

Stormwitch dodrželi své tempo vydávání desek a tak s edicí „The Beauty And The Beast“ měli na svém kontě čtvrtou desku během čtyř let. Vražedné tempo? Vzhledem k tomu, že v „Krásce a zvířeti“ se skrývá asi největší klenoty, které tahle banda vypustila do světa, spíš se dá říct, že Stormwitch aktivita stále ještě prospívá. Kromě aktivity bylo velice podstatné to, že po dokončení změn vizuálních i osobních došlo na další, poměrně zásadní změny. Tentokrát v samotné hudbě. Zásadní z toho pohledu, že došlo k určitému zjemnění, na téhle desce charakterizované výraznějším užitím kláves a ženského vokálu. Zásadní i z toho důvodu, že v dalším kroku Stormwitch zcela pustili z uzdy svojí ochotu k obchodním kompromisům. A tak se na téhle desce velice poutavě srazil svět bývalých neučesaných a divokých Stormwitch s pomalu se na svět klubající partou, podléhající komerčním ústupkům.

„The Beauty And The Beast“ je nejkratším albem v dějinách Stormwitch. A vzhledem k tomu, že v tomto případě platí, že co píseň, to hit, určitě si umíte představit, jak intenzivní tahle deska asi může být. Byla by škoda nevzít tuhle procházku pěkně kompletně od prvního do posledního tónu…

Úvodní „Call Of The Wicked“ jen zlehka naznačila, že u Stormwitch přichází doba změn. Rychlý řízný song, zcela v duchu minulých počinů (i když typická syrovost osmdesátých let už není příliš patrná), okořeněný ženským vokálem a vydařeným chorálem. A dokonce ani Andyho občasné výšky neznějí otravně. V podobném duchu navazuje o chlup útočnější a rychlejší „Just For The Night“. Uvolněná pasáž s ležérním Andyho zpěvem a výrazným basovým podkladem je famózní a odvázaný závěr, kde se Andy se svým hlasem otírá o hranice ultrazvuku, stojí za to!

Srážka světů poprvé zasáhne do dění v titulní „The Beauty And the Beast“. Klávesy v takovéhle míře Stormwitch dosud nevyužili. A i když možná nejstarší příznivci zpočátku nechápavě zakroutí hlavou, chytlavá melodika, decentní vokální příspěvek Lisy Wheeler i zvonivé klávesy kapele ohromně sluší. Dokonale vybalancovaná rovina, při které budou spokojeni hroziči i duše citlivé. Romanticky razantní a přitom nepřeslazené. Důrazná „Emerald Eye“, patřící spíš do opouštěného světa, dýchá typickou temnou atmosférou a chytí hlavně povedeným kytarovým sólem.

„První kolo a hned premiér…“, řekl by Jára Cimrman. První balada v historii Stormwitch a hned trefa do absolutního středu. Máte-li rádi zasněně tklivou atmosféru, ne nepodobnou nedotknutelnému „The Bard´s Song – In The Forest“ od Blind Guardian, jsem si jist, že vás „Tears By The Firelight“ dostane do kolen. Za tenhle kousek si Stormwitch (a hostující Lisa Wheeler obzvlášť) zaslouží absolutorium.

Vrchol desky? Následující dvojka. Už divadelní úvod s piánovým motivem odrhovačky „What Shall We Do With The Drunken Sailor“ a záznamem putikovské diskuze naznačuje, že kvapíkovou „Tigers Of The Sea“ si Stormwitch prožijí hodně zvesela. Výborný chorál, ledabyle připitá nálada a vícehlasé vyřvávání, prostě nádhera. Jaký kontrast s bohatýrskou, doširoka rozevlátou „Russian´s Fire“. Intenzivní rozvážná masáž s atmosférou a geniálním brumendem. A další potvrzení toho, že Andymu to v nižších sférách vážně sedne…

Rychlíkem to začalo, rychlíkem to končí. Závěr desky se nese znovu v rychlém tempu, chytlavá „Cheyenne“ (asi nejobyčejnější věc), i strhující vyřvávačka „Welcome To Bedlam“ potvrzují, že tenhle majstrštyk je čerstvý, pestrý a stoprocentně životaschopný.

Čistá desítka, víc není co dodávat.

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Call Of The Wicked
2. Just For One Night
3. The Beauty And The Beast
4. Emerald Eye
5. Tears By The Firelight
6. Tigers Of The Sea
7. Russia's On Fire
8. Cheyenne (Where The Eagles Retreat)
9. Welcome To Bedlam

Sestava:
Andy Aldrian (Andy Mück) - zpěv
Lee Tarot (Harald Lee) - kytara
Steve Merchant (Stefan Kaufmann) - kytara
Ronny Pearson (Ronny Gleisberg) - baskytara
Pete Lancer (Peter Langer) - bicí

Rok vydání: 1987
Čas: 36:51
Studio: Zuckerfabrik Studio, Stuttgart
Produkce: Stormwitch
Label: Gama (reedice Battle Cry Records)
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft

Související články:
STORMWITCH - Walpurgis Night
STORMWITCH - Tales Of Terror
STORMWITCH - Stronger Than Heaven


Vydáno: 20.10.2008
Přečteno: 5378x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Skvělá deska a...28. 06. 2020 14:29 Aldys83
Desítka......je za the Beauty...21. 06. 2020 20:34 Kolík
stormwitchJeden z...27. 11. 2009 21:21 František Běhůnek
Asi vrchol. Neviem...24. 10. 2008 9:46 Marek - JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09099 sekund.