PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VOLNAYA STAYA - Staya

Našinec by mohl říci “...už jsou tady zase. Člověk je vyhodí dveřmi a oni vlezou komínem... !“ Žijeme v době, která není zrovna nakloněna ruštině a všemu, co ze země „Velkého bratra“ jest. Pohrával jsem si s myšlenkou, jak moc je ode mne pošetilé poslechnout a veřejně ohodnotit něco východního. S mým nickem mi snad nebude mít nikdo za zlé, když zavzpomínám na dobu „hlubokého“ socialismu. Všichni jsme tehdy chodili do kina na sovětské velkofilmy, poslouchali z rádia sovětské umělce... Je až s podivem, že dnes neznám nikoho, kdo by se vyrovnal kolosálním Alexandrovcům, kterým ani ta léta od pádu zdi neubrala nic na jejich charisma a zajímavosti. I proto mne lehce mrazilo, stejně jako Lenina při výstřelu z Aurory, když jsem si poprvé pustil album ruské kapely Volnaya Staja z roku 2007 s názvem Staja. Povede se mi objevit něco, co zaujme natolik, že si budu moci říci...joooo to stojí za to… Dočkám se Buranu, té tolik obávané sněžné bouře? Nebo přijde zklamání v podobě teplého a vlhkého vánku?

Při prvním pohledu na booklet mne víc než hlava vlka s uhranujícím pohledem zaujalo 5 krasavic-carevic :-). Jestlipak přestály ve zdraví natočení celého alba? Neuškodila by jim návštěva doktorky Kateřiny a její doporučení, jak nějaké to kilo svalové hmoty přibrat. To pro případ, že bychom se měli dočkat ještě nějakého dalšího alba. První (nikoliv zásadní a ne poslední) problém? Překlad názvů skladeb a jejich přepis z azbuky do latinky. Při jejich čtení mi naskakoval úsměv na tváři s vědomím, že tady si budou vědět rady asi jen metaloví fanoušci bývalého východního bloku.

Pokud pominu úvodní Intro, album se skládá celkem z 10 skladeb. Jako první musím zmínit „Za toboy...“ Při letmém pohledu jsem se domníval, že kapela je složena pouze z 5 hráček a éto vsjo. Touto skladbou (a následně i těmi dalšími) jsem byl zcela vyveden z omylu. Klávesákem kapely, producentem a šedou eminencí v jedné osobě je Alexey Strike. Už ve druhé skladbě mi začal vadit. Kapele by určitě víc prospělo, kdyby se pokusila oprostit od jeho klapek, které jsou slyšet téměř v každé skladbě. „Ne zovi i ne prosi“ - jde něco pokazit na ploužáčku? Snad ne a ani tady nic pokaženo nebylo. (ale...už zase ty klávesy). Jako slabší jedinec zatlačuji slzu a přitom mě Volnaya Staya pomalu dovádí k psychickému vyčerpání. V případě poslední skladby „Vernutsya nazad“ jsem nabyl dojmu, že mimo zpěvačky Xenie a producenta Strikeho zbytek kapely utekl na vodečku. Každá pohádka by měla mít šťastný konec, nebo ne??? „Nu vot, stakan zděs i vodka staličnaja.“ . Jak praví ruské přísloví – není ošklivých žen, pouze vodky je málo. V tomhle případě to bohužel platí i o nemastném bigbítku a hraní si na metal ruské pětiažšestice… A tak aspoň trochu pozitivna – nejchytlavější věc „Pticej v nebo“, kde si v refrénu (po vydatné odcukrovací kůře) lze představit Doro Pesch.

Celá kapela Volnaja Staja je dle mého jeden veliký marketingový tah Alexeje Strikeho. Alexej (ale i holky) by měl vydatně přidat. Jinak by se mohlo stát, že do roka a do dne po kapele Volnaja Staja neštěkne ani pes, natož vlk. Nu, što skazať v zakljušenie? Délka sukně asi bude fungovat na promotéry koncertů (v tuhle chvíli asi nic jiného nezabere), takže s neškodným vánkem v zádech dosvidanija v Čechii.

lenin2001             

V zemi, kde zítra již znamená včera...že by pokus o metalové Spice Girls? Předpokládám, že báchorka o "umělém" vytvoření této formace je pravdivá. On tomu i ten výsledek odpovídá. Rusko je sice země neomezených možností (z některých tamních spolků mi uši přechází a dušička se tetelí), ale Volnaya staya kromě vizáže (a i to je relativní, tak nějak podle vkusu každého soudruha :-) ) toho nemá moc co nabídnout...
Savapip 3,5/10

www.volnayastaya.ru

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Staya
3. Za toboj
4. Russkaja ruletka
5. Nye zovi i ne prosi
6. Smotri mne v glaza
7. Daj mne ognya
8. Ptichej v nebo
9. Kazn' ved'my
10. Moj den'
11. Vernut'sa nazad

Sestava:
Ksenia Timonina - zpěv
Julie Main - kytara
Nataliya Terekhova - kytara
Marina Malakhova - baskytara
Svetlana Molchanova - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 40:40
Label: CD-MAXIMUM
Země: Rusko


Vydáno: 23.12.2008
Přečteno: 4327x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09008 sekund.