IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE LION - Mane Attraction

V nejlepším se má přestat…?!? Nevím, jestli někdy ve White Lion tahle fráze zazněla, ovšem je fakt, že s její praktickou realizací si lvíčci poradili přímo ukázkově. Bohužel. Bohužel proto, že na „Mane Attraction“ se White Lion vytáhli až k obloze. Jednak se velice statečně vypořádali s nastupující grungovou vlnou, jednak neváhali sáhnout ke svým kořenům a jednak povýšili svojí největší neřest – sladkobolný cukrkandl – na velkou přednost. „Mane Attraction“ je parádní kombinace lišáckého nadhledu, mazácké vyspělosti a lehkého přitvrzení a mohla by být klidně zapsána do zlatých dějin hard-rocku. Tolikrát zmiňovaná grungemánie však totálně zašlapala do země i tohle ambiciózní album. „Mane Attraction“ komerčně propadlo. Těžko říct, jestli hlavním důvodem následného rozpadu kapely byl tento obchodní neúspěch nebo rozpory mezi členy kapely (Greg D´Angelo a James Lorenzo opustili grupu krátce po vydání desky), ať tak nebo tak, i přes nesporný potenciál alba (a rychlé angažování noviců) se Mike Tramp s Vitto Brattou rozhodli poměrně krátce po vydání desky udělat tečku za činností White Lion.

Ke spekulacím o tom, že rozpad kapely byl tak trochu očekávanou událostí, může přispět i závěrečná píseň desky (a potažmo závěrečná píseň staré sestavy White Lion). „Farewell To You“. Stadiónová hymna, sborové mávání do ztracena a svou náladou lehce optimisticky laděná píseň s posmutnělým textem „je čas říci sbohem, příteli, jsem rád, že jsi s námi zůstal až do konce a doufám, že sis to užil…“ naznačuje mnohé. White Lion až na téhle svojí závěrečné albové tečce dali na frak uštěpačným řečem, že jsou nevyrovnanou kapelou, jejíž forma stojí a padá s úspěchem několika hitovek a singlů. „Mane Attraction“ je vyrovnané a silné album, kde z ukazování na výjimečné okamžiky by vás mohla brzy bolet ruka.

Ať je to jediná instrumentálka v éře White Lion, tklivá „Blue Monday“, věnovaná blues-rockovému kytaristovi Stevie Ray Vaughanovi, který zemřel ve stejné době, kdy kluci pracovali na „Mane Attraction“. Ať je to jediný tématicky vážnější song na desce, protiválečná „Warsong“ s patřičně nervní a naléhavou náladou a famózně kontrastním přechodem. Ať je to další z variant na téma „naše láska nikdy neskončí…“ v „Till Death Do Us Part“, kde White Lion kouzlí s pompou a oslavnou náladou tak elegantně, že totální klišé lehce povýší na umění. Ať je to (na poměry White Lion) až progresivně pojatá úvodní „Lights And Thunder“, nezvykle ostrá rocková věc, na které White Lion překročili svůj stín. Spolu se syrovou „Leave Me Alone“ zde představují lvové svojí hudebně komplikovanější a razantnější tvář. Pokud lze tohle brát jako čerpání z drsné grungeové školy, tak je nutné přiznat, že trampovci, na rozdíl od spousty svých kolegů, jsou jedni z mála, kterým drsnější tvář (možná je to tím, že lvíčci se nechali hrubostí jen lehounce olíznout) hodně sluší. Zapomenout nelze ani na vzpomínku na staré časy v „Broken Heart“. Hrátky se sladkou náladou, tvrdším výrazem a decentními klávesami jsou dalším z vrcholů desky. Jednoduše řečeno, White Lion dokázali dospět. Dosud nikdy nebyl Trampův zpěv přesvědčivější, Brattova kytarová sóla emotivnější a rytmika kapely razantnější.

Nicméně ani to nezbránilo tomu, že si Mike a Vito (hlavně o ty dva tu přece jde…) šli každý svou cestou. Vito chvíli pracoval pro Atlantic Records a v roce 1994 se definitivně vykašlal na hudební byznys. Mike Tramp se nejdřív nechal chytit na drsnější notu a založil kapelu Freak Of Nature, se kterou natočil tři, nijak zvlášť (komerčně) úspěšná alba. Když ani tudy cesta nevedla, vrhnul se na sólovou dráhu, na které během šesti let zplodil další čtyři kousky, ve kterých (pochopitelně, především díky jeho vokálu) lze vyčmuchat závan White Lion. Že se Mikovi po nejzářivějším okamžiku kariéry stýskalo, bylo patrné nejen z toho, že se průběžně objevilo pár výběrovek, ale hlavně, že v roce 2005 spustil projekt Tramp´s White Lion. Ještě vloni bych tvrdil, že tím končí příběh Bílého lva. Ovšem v dnešní době comebacků se možná dalo očekávat, že Mike zavelí k dalšímu útoku.

Savapip             


www.returnofthepride.com

Seznam skladeb:
1. Lights And Thunder
2. Broken Heart
3. Leave Me Alone
4. Love Don't Come Easy
5. You're All I Need
6. It's Over
7. Warsong
8. She's Got Everything
9. Till Death Do Us Part
10. Out With the Boys
11. Blue Monday
12. Farewell to You

Sestava:
Mike Tramp - zpěv
Vito Bratta - kytara
James Lomenzo - baskytara
Greg D´Angelo- bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 1:03:12
Produkce: Richie Zito
Label: Atlantic Records
Země: USA

Diskografie:
1985 – Fight To Survive
1987 - Pride
1989 - Big Game
1991 - Mane Attraction
2008 - Return Of The Pride

Související články:
WHITE LION - Fight To Survive
WHITE LION - Pride
WHITE LION - Big Game


Vydáno: 22.12.2008
Přečteno: 4076x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na první desce mi...3. 12. 2013 11:51 Pepsi Stone
Siceod Bílého lva si...2. 12. 2013 15:11 b.wolf
FONBez debat nej...21. 07. 2011 21:39 spajk
WLSuper album. Snad...27. 11. 2009 21:08 František Běhůnek
asi je to takMike Tramp je...1. 01. 2009 14:21 heide


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08898 sekund.