IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TÝR - Land

„Chtěli jsme natočit tvrdší album, o něco méně progresivní a daleko přímočařejší“, vyhlásil zpěvák, kytarista a skladatel faeřanů Týr Heri Joensen při komentářích k novince „Land“. V kontextu s tím, že jsem při hodnocení předchozí desky „Ragnarok“ konstatoval, že z těch známějších folk-metalových kapel považuji Týr za jednu z metalově nejumírněnějších, mohlo by se zdát, že Týr se dobrovolně chtějí připravit o svou jedinečnost. Ale buďte bez obav. Posádka vikingského drakkaru sice naplnila tezi svého vůdce a v některých okamžicích Týr znějí ryze metalově. Ovšem jistota, že Týr spolehlivě rozeznáte mezi stále početnější družinou folk-metalových kapel je nedotknutelná.

Faeřané si totiž stále zachovávají své kouzlo, ukryté v podmanivém zpěvu. Stále zpracovávají skandinávské (faerské, islandské, norské) tradicionály, stále sází na grandiózní chorály, stále se zaplétají do nezvyklých harmonií, překvapivých rytmických změn i složitých taktů. Stále míchají syrovou pompéznost s tklivými nápěvy a stále se (až na úvodní intro) obejdou zcela bez lidových nástrojů. Tentokrát se (až na drobné výjimky) vyhýbají angličtině, čímž přidávají bod navíc svému folkovému vyznění. Ten na druhé straně ubírají v některých instrumentálních pasážích (zkuste „Gátu Ríma“ či „Valkyrjan“), kdy jejich kytarová řežba dokáže být čistě heavíková, na hony vzdálená čemukoliv folkovému.

Největší uznání si Týr zaslouží za fakt, že i přes to, že zakousli do pořádně velkého krajíce co se délky skladeb týče, neztratili ani na okamžik půdu pod nohama. Těžkotonážní a ponurou „Ocean“ dokážou natáhnout na deset minut a závěrečnou titulní „Land“ dokonce na šestnáct. A i přes to, že se (i v kratších věcech) nerozpakují soustavně vracet k již použitým motivům, neztrácí jejich hudba šťávu a nenudí. Nejkouzelnější okamžiky? Famózní vokální erupce v „Sinklars Visa“, potvrzující, že i přes nesporné přitvrzení si Týr zachovávají svoji nenapodobitelnost. Koketování s „modernějšími vlivy“, než jen s přímým odkazem starých seveřanů (v tomto případě spojení práce Edvarda Griega a kouzla tradicionálů) ve „Valkyrjan“. Závěrečná bonusovka „Hail To The Hammer“, která má asi největší hitový potenciál. Zda-li je to tím, že podobně chytlavá věc se povede stvořit jen ve výjimečných případech, tím, že je tahle skladba už dostatečně zažitá (poprvé zazněla už na albu How Far To Asgaard“ a pak i na „Eric The Red“) a nebo tím, že na desce „Land“ chybí další vyložený hit, nechám na vás. Faktem je, že nový dynamičtější kabát skladbě velice sluší. Jako ukázka vývoje aranžérských, hráčských i pěveckých (a koneckonců i technických) možností jedinečné.

Týr stoprocentně dostáli slovům Heriho Joensena. Zachovali si svojí vlastní tvář a přitom poměrně důkladně přidali na tvrdosti a přímočarosti. Týr svojí novou zemi („Land“) objevili, dobyli a zvelebili. Kdo ví, kam povede jejich příští plavba. Jisté je jen to, že hrubá kombinace folku a metalu v jejich podání stále spolehlivě funguje.

Savapip             


www.tyr.net

Seznam skladeb:
1. Gandkvæði Tróndar
2. Sinklars Vísa
3. Gátu Ríma
4. Brennivín
5. Ocean
6. Fípan fagra
7. Valkyrjan
8. Lokka Táttur
9. Land
10. Hail To The Hammer (2008)

Sestava:
Heri Joensen – zpěv, kytara
Terji Skibenaes – kytara
Gunnar H. Thomsen – baskytara
Kári Streymoy - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 1:08:25
Produkce: Heri Joensen, Kári Streymoy
Label: Napalm Records
Země: Faerské ostrovy

Diskografie:
2002 - How Far To Asgaard
2003 - Eric The Red
2006 - Ragnarok
2008 - Land

Související články:
TÝR – Ragnarok


Vydáno: 01.01.2009
Přečteno: 3408x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0853 sekund.