PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAND MAGUS - Iron Will

Kdo z vás kdy zavadil o tvorbu výborných Spiritual Beggars, kteří vždy na svých deskách skvěle evokovali staré hard rockové harcovníky (především Deep Purple), ten jistě ví i o projektu jejich zpěváka JB jménem GRAND MAGUS. Můj první kontakt s nimi proběhl prostřednictvím alba „Wolf´s Return“, které mě již na první poslech totálně dostalo a zároveň donutilo si opatřit i alba předchozí.

Novinka „Iron Will“ je v pořadí již čtvrtým albem skupiny. Musím však jedním dechem vyslovit svou maximální lítost nad JBovým odchodem ze Spiritual Beggars, protože si nedovedu představit jejich další existenci bez něj. JB je člověk s mimořádně velkým hlasem, charismatického zabarvení, který své vzory našel v „sedmdesátkách“ mezi největšími pěvci z největších.

Tvorba Grand Magus je od počátku mojí jasnou srdcovkou a proto vám již teď může být jasné mé hodnocení. Sluší se však aspoň částečně, v rámci možností, zmínit, co na vás na jejich posledním disku čeká. Rozhodně se zde dozvíte, jak křehká je hranice mezi hard rockem a heavy metalem. Dříve bych tvorbu GM jednoznačně zařadil k prvně jmenovanému žánru, nyní je ona křehká hranice prolomena a heavy metal je na novince zastoupen v nemalé míře. Musíte se „potopit“ velmi hluboko zpět v čase, téměř o 40 let, až ke zlatým časům stylotvůrců Black Sabbath. Některé riffy jako by pocházely přímo z dílny mistra riffaře Tonyho Iommiho.

Muzika se „valí“ převážně ve středním až pomalejším tempu, JB zpívá výborně a s citem pro důraz, jako vždy. To, že se jedná jen o trio, je věci ku prospěchu, protože tahle minimalistická forma Grand Magus náramně dobře padne. V úvodu páté „Silver Into Steel“ zaslechnete na pár sekund i mistry Led Zeppelin, ale vzápětí je vše opět na vlně Black Sabbath.

Když máte nějakou kapelu rádi, nechce se vám moc hledat slabiny. Tady mám navíc dojem, že ať bych hledal, jak chtěl, stejně bych nic k možnému vylepšení nenašel. „Iron Will“ je zkrátka výborné a do jisté míry i výjimečné album. Chybí zde možná tzv. radio hit, kterým byla na minulé desce hned úvodní pecka „Kingslayer“, ale to dělá pro mě „Iron Will“ ve finále vyváženějším, a tím i cennějším.

Takhle to vypadá, když se muzika tvoří se srdcem, nadšením, potřebným umem a nezbytnou kreativitou, darem od přírody. Skvost! Nákup vřele doporučuji!

heide             


www.grandmagus.com

Seznam skladeb:
1. Like The Oar Strikes The Water
2. Fear Is The Key
3. Hang
4. Iron Will
5. Silver Into Steel
6. The Shadow Knows
7. Self Deceiver
8. Beyond Good And Evil
9. I Am The North

Sestava:
Janne ''JB'' Christoffersson - zpěv, kytara
Fox - baskytara
Sebastian - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 41:25
Studio: Ramtitam, Stockholm, Sweden
Produkce: Oneman and Grand Magus
Label: Rise Above Ltd.
Země: Švédsko


Vydáno: 14.02.2009
Přečteno: 3059x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10855 sekund.