PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEIDEVOLK - Walhalla Wacht

„RADBOUD (Radbod), král Frísie, mnohdy označovaný jako fríský vévoda, byl jedním z prvních cílů křesťanského konverzního úsilí. Těsně před uskutečněním obřadu křestu král požádal kněží, aby mu řekli, co bude s jeho předky, kteří zemřeli v pohanství. Ti mu odvětili, že Radbodovi pohanští předci se již jistě smaží v pekle, na což jim fríský král odvětil: „Pak tedy budu raději žít tam se svými předky, než jít do nebe s bandou žebráků". Král Radbod zemřel po 37 letech kralování v roce 719.“ Takový začátek jsem si nemohl odpustit už proto, že poslechem celého alba se přeneseme právě do doby vlády vévody fríského.

Po starém kontinentu se nám prohání spousta folkových kapel. Heidevolk byli pro mne jakousi výzvou a zároveň velkou neznámou. Pro příznivce holandských Heidevolk skončilo začátkem roku 2008 tříleté čekání a doba prázdna, když světlo světa spatřilo nové album „Walhalla Wacht.“ To obsahuje 10 skladech, kdy jediným problémem pro našince snad může být fakt, že celé album je v holandštině. Již první dvě skladby, a to „Saksenland“ a „Koning Radboud“ nás přesvědčí o tom, že budeme mít možnost slyšet zpěv, pohybující se až na hraně black metalu, s množstvím folkového hudebního doprovodu. Do toho energické bicí a kvalitní kytarová sóla dávají tušit, že u tohoto alba skutečně neusneme.

Jako třetí přichází skladba „Wodan Heerst“, z mého pohledu to nejlepší, co na albu je. Ne každý se mnou bude souhlasit, i proto, že album obsahuje velké množství dobrého materiálu a „to svoje“ si tam určitě každý najde. Děsil jsem se délky více jak osmi minut. Ale ty uběhly rychle i proto, že ve skladbě je vlastně vše, co bych u folk metalové skladby hledal - folk, kytarové pasáže, energické bicí, až děsivý vokál. Jestliže jsou vikingové chlapi jako hora, zachumlaní v kožešinách, milující boj, řev a krev, tato skladba vás postaví doprostřed bojiště a vikingských válek si užijete vrchovatě. Než se člověk rozkouká, je po boji.

„Hulde Aan De Kastelein“- ostuda celého alba. Pouze sborový zpěv hordy vinkingských bojovníků ve mně evokuje pochody Wehrmachtu nebo Rudé armády.

„Walhalla Wacht", „Opstand Der Bataven", „Het Wilde Heer" a „Ywaarden Geheven“ nijak nevybočují z rychlého tempa celého alba. Najdeme zde jak místa s mohutným zpěvem, za který by se nemusel stydět kdejaký zpěvák black metalové kapely, tak folkovou tématiku, i pasáže s až strhujícími kytarami. Vybočují jen pomalá „Naar De Hal Der Gevallenen“, kde se zaposloucháme „pouze“ do zpěvu a kytarového doprovodu a závěrečná „Dagenraad“. Pro mne příjemné zakončení celého alba už proto, že 39 minut jsme se s hordou vikingů proháněli po Ardenách a kapele se podařilo celé album zakončit lidovkou.

Album „Walhalla Wacht“ skloubilo pohanskou tématiku, folklór, lidovou tématiku, kytarový doprovod a zpěv. Na posluchače působí velmi kompaktně a každá skladba má své kouzlo. Pokud kapela pošlape stejně dobře jako zpěv v podání Marka „Splintervuyscht“ Blocktinga a až strašidelného Jorise Boghtdrinckera, máme se na co těšit.

lenin2001             


www.heidevolk.com

Seznam skladeb:
1. Saksenland
2. Koning Radboud
3. Wodan Heerst
4. Hulde Aan De Kastelein
5. Walhalla Wacht
6. Opstand Der Bataven
7. Het Wilde Heer
8. Naar De Hal Der Gevallenen
9. Zwaarden Geheven
10. Dagenraad

Sestava:
Joris Boghtdrincker - zpěv
Mark "Splintervuyscht" Bockting - zpěv
Sebas Bloeddorst - kytara
Reamon "Bomenbreker" Bloem - kytara
Rowan "Roodbaert" Middelwijk - baskytara
Irma Vos - housle
Joost "Vellenknotscher" Westdijk- bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 41:33
Label: Napalm Records
Země: Holandsko


Vydáno: 20.02.2009
Přečteno: 3382x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0987 sekund.