ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CULPRIT - Guilty As Charged!

„As Iron Maiden was to England, and Metallica was to San Francisco… Culprit was to Seattle.“

Heavy metalová skupina jednoho alba…

Kapela, kterou vám dnes mám chuť přiblížit, vznikla v roce 1981 v Seattle(u) / United States Of America, jako odpověď na v Evropě nastupující NWOBHM, tedy přesněji řečeno, jako paralela legendárních IRON MAIDEN. CULPRIT se však dočkali pouze „jepičího života“ a to přes všechny kvality a konkurenceschopnost, kterou tehdy bezesporu vládli. V sestavě Jeff L´Heureux(v), Scott Earl(b), John DeVol(g), Kjartan Kristoffersen(g) a Bud Burrill(d) nahráli CULPRIT v roce 1983 toto vynikající album, aby se pak pro komerční neúspěch v roce 1984 rozpadli.

Bylo by na dlouho popisovat, jak jsem již v roce 1984 svou vlastní prozřetelností k albu přišel, abych jej vzápětí ve finanční tísni prodal, několikrát jej na kazetě vložil do své sbírky a vzápětí zase nechal zmizet, než jsem si v roce 2006 za peníze, které nemůžu ani zveřejnit, abyste mě neměli za šílence (kam mě již mnozí řadí) tohle album už navždy a definitivně pořídil v CD verzi do své sbírky i za tu cenu, že nese jisté technické (žel nereklamovatelné) nedostatky.

CULPRIT hrají výtečný, technicky velice vyspělý heavy metal na úrovni srovnatelné (v daném čase) s legendárními IRON MAIDEN. Po notoricky známých, velmi nudných „amíckých“ klišé pasážích zde není ani stopy. Stavba skladeb má „evropskou“ logiku odpovídající žánru. Hráčské výkony zdatně sekundují tehdejším „starokontinentálním“ ekvivalentům. Nic se zbytečně a nudně neopakuje, produkce je velmi vyvážená, v žádném případě ne lacině podbízivá.

Úvodní sirény mají své opodstatnění neb signalizují, …"zbystřete svoji pozornost, protože přichází něco neobyčejného a neslýchaného". Kytary se navzájem proplétají nad úsečnými sypanicemi bicích a vyjíždějí nezřídka do kakofonických sfér, aby se v zápětí pevně položily pod L´Heureuxův vypjatý vokál. Z každého úhlu dýchá překvapivé množství energie a nespočet zvratů, které ozvláštní každičký takt, který tak činí v jistém směru jedinečným. V úvodu „Steel To Blood“ si užijete perfektní protirytmy přecházející střídavě do hitových vyhrávek se skvělou gradací, aby vše vystavěné vzápětí zbořila maximálně „kostrbatě“ vedená linka zpěvu. Není zde nic ponecháno náhodě, vše má pevné místo v kontextu celku a nezřídka se zde „obcuje“ s prvky progresivního metalu, který nastoupil o desítku let později.

Devátá „Players“ má výbornou atmosféru, která se zdvihne z baladicky laděné atmosféry v gradující, refrénově bezchybnou a instrumentálně nadprůměrnou hitovku, kterou jistě hned tak nezapomenete. Přinejmenším ne vychytané kytarové jízdy se „stoptajmy“!

CULPRIT předběhli dobu, ale zůstali nepoznaní. Já touto cestou děkuji jistému Suchánkovi, který tehdy, za hlubokého totáče, dokázal na náš trh nelegální formou přinést alba velkého dějinného významu, který žel dnes již nikdo nedocení.

heide             


www.culpritlives.com

Seznam skladeb:
01. Guilty As Charged
02. Ice In The Back
03. Steel To Blood
04. I Am
05. Ambush
06. Tears Of Repentance
07. Same To You
08. Fight Back
09. Players

Sestava:
Jeff L´Heureux - zpěv
John DeVol - kytara
Kjartan Kristoffersen - kytara
Scott Earl - baskytara
Bud Burrill - bicí

Rok vydání: 1983
Čas:
Studio: Prairie Sun Rec. Cotati/California
Label: Hellion
Země: USA


Vydáno: 04.03.2009
Přečteno: 3105x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08704 sekund.