ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Wednesday 13 - Naši fanoušci by za nás vypustili duši...

Wednesday 13 rozhodně nepatří k muzikantům, které by člověk musel dlouho přemlouvat, aby mu poskytli interview. Když mluví, působí otevřeně a uvolněně a má jasnou představu o tom, co chce říct. Při pohledu na Wednesdayho si fanoušek okamžitě vybaví kapelu Murderdolls, ve které spojil své síly s bubeníkem Slipknot Joey Jordisonem a se kterou slavil nemalé úspěchy. Poté, co kapela vyhlásila tvůrčí pauzu, se Wednesday vrhl na sólovou kariéru. Jeho hlavním projektem se stala kapela Wednesday 13, ale nedávno také založil projekt Bourbon Crow, který hudebně spadá do žánru country.

Wednesday 13 hrál se svou kapelou v Praze začátkem listopadu. Byla to již jeho druhá návštěva našeho hlavního města, a tak se okamžitě nabízela první otázka.
Jak se ti tu líbí?
Líbí, ale když jsme sem kdysi přijeli, dorazili jsme pozdě a potom jsme museli zase odjet, takže jsem vlastně neměl příležitost projít se po městě. Ale během dne jsme měli možnost nakouknout a je to tu opravdu krásné. Zítra máme volný den, takže určitě vyrazíme ven.

Takže zítra máte volno?
Přesně tak.

Aha, já jsem měla za to, že budete pokračovat dál.
Ne ne... kam to jedeme potom... (přemýšlí)... další zastávkou je Budapešť, takže zítra musíme odjet. To znamená, že tu zůstaneme během dne a zítra v noci budeme odjíždět, takže budeme spát během celé cesty.

To ale musíš být hodně unavený, slyšeli jsme, že jste dorazili celkem pozdě.
Jsem, ale na druhou stranu spím v autobuse. Neřídím (smích), takže spím celý den. Ale dneska jsem nespal dostatečně dlouho, takže si opravdu potřebuju odpočinout.

Koukám, ale zase na to musíš být zvyklý, protože, jak jsem koukala, tohle turné jedete už celý rok?
Pravda, je fakt, že hodně cestujeme, už jsem odjel hodně tour, vlastně v minulosti každý rok. Ale za poslední dva roky je toho opravdu hodně, vyjeli jsme v únoru nebo v březnu a neměli jsme pauzu, možná měsíc dva, ale pořád jsme něco dělali, doma a tak.

A jak tedy probíhalo tour ve Spojených státech?
Bylo to vážně dobré, ale taky dlouhé. Vyrazili jsme 25. června a vrátili se 25. srpna, takže vlastně dva měsíce. Bylo to v polovině léta a dalo nám to vážně zabrat. Ke konci turné už jsem byl opravdu unavený.

Aha, takže jste měli i pauzu během léta?
Dalo by se to tak říct (úsměv).

Dalo by se to tak říct (úsměv)... teď si vzpomínám, že jste pracovali na live DVD, nebo jste to plánovali. Jak jsi vlastně dostal ten nápad, že teď je ta chvíle, ten pravý čas, natočit DVD?
Tak vlastně místo, kde jsme DVD natáčeli, bylo místo, kde jsme hráli již několikrát. Z nějakého důvodu tam na show chodí víc lidí než kdekoliv jinde v USA a taky mám kamaráda, který tam chodí na koncerty a zná se s jedním místním štábem, který byl schopen se chopit natáčení, takže jsme se do toho mohli pustit a dokončit to, protože jsme chtěli natočit DVD už tak dlouho.

Takže jsi spokojený se zvukem a celkově se vším, co vzešlo z tohoto DVD?
Jo i ne. Já jsem byl nemocný a vlastně všichni jsme byli nemocní, takže výsledný zvuk se mi zase tolik nelíbí, ale dopadlo to prostě takhle.

Chápu, ale na druhou stranu si myslím, že fanoušci jsou spokojení.
To je pravda, fanouškům se to zatím líbilo. Nebyl jsem nijak uchvácený svým vystoupení, ale jo, je to skvělé DVD.

Teď k tvojí novince, albu "Skeletons" – jaký z ní máš pocit a kde vidíš největší rozdíl mezi předešlým albem "Fang Bang" a touto novinkou?
Je tam obrovský rozdíl! "Fang Bang" byla spíše taková nahrávka, kde jsem si dělal legraci, ale "Skeletons"... vůbec jsem netušil, co z toho vzejde, psal jsem písničky a nakonec vznikla tahle temná silná nahrávka. Řekl bych, že "Fang Bang" bylo veselé album, ale "Skeletons" je smutná záležitost. Nezamýšlel jsem to sepsat takhle, ale nějak to vyplynulo... ale jsem s tím opravdu spokojený, stálo mě to hodně práce. Do všeho, co dělám, dávám všechno, prostě s tím musím být spokojený. Takže jsem šťastný, jak ta nahrávka nakonec dopadla. Je to jako s každým albem, na kterém se pracuje – v době, kdy ho slyší fanoušci, ho já poslouchám už šest sedm měsíců a už toho mám vážně plné zuby. Ale potom se jednotlivé písničky hrají naživo a je to legrace, protože je vlastně hrajeme naživo úplně poprvé. Abych to shrnul, jsem se "Skeletons" opravdu spokojený.

Jakou skladbu hraješ nejraději?
Z nového alba?

Ano.
"From Here To The Hearse", moje oblíbená skladba. A taky "Skeletons", ale u té záleží na tom, kde hrajeme.

Je fakt, že ta je trochu pomalejší. Byla jsem celkem překvapená, když jsem ji slyšela, ale opravdu se mi líbí.
Děkuju.

Ale má oblíbená je "My Demise". Chtěla jsem se tě zeptat – na mě tahle píseň působí hodně osobně, jako když vychází z tvého nitra. Je to opravdu tak?
Je. Sice se takhle píseň přibližuje mým dalším skladbám, které v sobě mají obsaženou určitou povinnost, ale určitě je to osobní věc a já jsem ji napsal minulý rok na turné. Byli jsme v Německu a mě najednou napadl hlavní riff, když jsem seděl v tourbusu, a když jsem se vrátil domů, tak jsem ji dokončil. Tuhle písničku mám vážně rád, i když jsem ji ještě nehrál naživo.

Opravdu? A já se těšila, že ji dnes večer uslyšíme.
Opravdu, nikdy ji nehrajeme naživo, ale tu skladbu milujeme. Dneska večer ji bohužel hrát nebudeme, je mi líto.

To se nedá nic dělat. Jaké to pro tebe bylo hledat muzikanty pro živá vystoupení? Jak jsem si všimla, tak jsi sestavu celkem dost obměňoval. Jak se ti například spolupracovalo s Ericem a Aceym z Murderdolls?
Bylo to takové.... zvláštní (smích). Naprosto jiné než když jsme hráli s Murderdolls, kde jsme spolu strávili hodně času. Oni jsou naprosto odlišné typy. Raději budou pracovat na svých vlastních věcech, než aby byli součástí kapely, a proto to s nimi moc nefungovalo.

Všimla jsem si, že Acey zrovna vydává vlastní EP.
Jo, to je přesně to, co zamýšlel udělat, a já jsem věděl, že s Aceym ta spolupráce nebude trvat dlouho a taky jsem vlastně nechtěl přestat hrát na kytaru, ale zranil jsem si rameno a tak jsem musel na nějakou dobu přestat. Byla to víceméně vzájemná dohoda, že on se vrátí ke svým vlastním věcem a já zase k těm svým. Takže jsem zase začal hrát na kytaru.

Rozumím, ale kde vidíš hlavní rozdíl v tom, že teď hraješ svoje vlastní věci a předtím jsi pracoval na písničkách s Murderdolls?
No, to je dobrá otázka (smích). Hodně materiálu pro Murderdolls byly moje vlastní nápady a myšlenky, ale určitě to v konečném důsledku bylo rozhodnutí kapely. Tím myslím, že Joey a já jsme rozhodovali, co bude a co nebude. Ale tohle je bez debat můj vlastní projekt a všechna rozhodnutí dělám jenom já sám. V tom vidím ten největší rozdíl.

Vím, že se tě na to lidé asi hodně ptají, ale plánuješ návrat k Murderdolls?
Abych řekl pravdu, určitě to teď vypadá slibněji než před rokem. Nikdy jsem neřekl nikdy, což znamená, že by bylo vážně super se do toho zase pustit. Vlastně to svým způsobem závisí na Joeym, jestli do toho chce jít nebo ne. Takhle to bylo již předtím, Joey a já, nikdy bych se do toho nepustil bez něho, takže jsem se ani nijak nesnažil pokračovat bez něho. Pokud o to bude mít zájem, a je to celkem pravděpodobné, tak uvidíme, co z toho vzejde, až Slipknot dokončí turné.

Takže to chodí většinou tak, že ty píšeš texty a Joey hudbu?
Obojí. Joey se podílí na hodně věcech. Když dostanu nápad, ukážu mu to a on to předělá nebo upraví. Mohl bych říct, že na album Murderdolls jsem přispěl hlavně texty a Joey zase... Murderdolls je prostě zvláštní věc, moje písničky, jeho písničky, nějak jsme je rychle dali dohromady, nikdy jsme neměli čas si sednout a jen tak několik měsíců psát, všechno bylo rychlé. Takže pokud vznikne další nahrávka, určitě to bude album, nad kterým si sedneme a napíšeme na něj písničky společně. Z toho jsem vážně nadšený.

My jsme taky, to nám věř. Když tak poslouchám věci od Murderdolls, mám takový pocit, že vznikly z pera jediného autora, písničky jsou skvělé. Když ale poslouchám vaše bonusové skladby, které se objevují na speciální edici, nemůžu si nevšimnout písničky "Welcome To The Strange". Byla jsem opravdu překvapená, protože je to něco tak odlišného od toho, co jste dělali předtím.
Pravda. Je to jedna z mých nejoblíbenějších skladeb. A myslím, že touhle cestou se budeme ubírat na novém albu Murderdolls. Nemyslím tím, že bude znít jako tahle písnička, ale že se bude jednat o něco naprosto odlišného. Uvidíme, co bude... ani nevím, jestli se to uskuteční.

Ještě jsem se tě chtěla zeptat. Jsi známý svým vřelým vztahem k fanouškům, svou otevřeností k nim. Uvědomuješ si, že je můžeš hodně ovlivňovat, a cítíš vůči nim nějakou zodpovědnost?
Když máme nějakou show a lidi nosí stejné oblečení a upravují si podobně vlasy, to je prostě úžasné. Jedné věci jsem si na našich fanoušcích všiml... nejsme populární v rádiu nebo v televizi, ale naši fanoušci by za nás vypustili duši a všechno s námi prožívají naplno, jsou součástí toho všeho. Takže jo, je skvělé rozhlédnout se a vidět někoho, koho jsme ovlivnili. Teď například vzniká hodně kapel, které se prezentují podobnou image, píší podobné texty... protože našli inspiraci v hudbě, kterou jsem dělal s Murderdolls a tak.

Co jsem si všimla, tak jsi prošel mnoha projekty. Nedávno jsem četla, že jsi se pustil do country, jak tě to baví?
Zbožňuju to! Je to úžasné, protože je to tak vzdálené tomu, co dělám teď. Jsou to vlastně dvě strany jedné mince, mám rád svůj projekt Wednesday 13, ale můj další projekt Bourbon Crow, to je úplně jiná záležitost, kterou si užívám stejně.

Takže na to máš čas?
Vlastně ani ne, ale snažím se si ten čas najít. Ve skutečnosti budu nahrávat nové album Bourbon Crow před Vánoci.

Před Vánoci? Ale já měla za to, že ještě budete pokračovat s tímhle turné?
Naše turné končí koncem listopadu, tudíž za pár týdnů. Písničky jsou už napsané, jediné, co musíme udělat, je nahrát je.

Četla jsem, že budete v turné pokračovat i příští rok, je to pravda?
Ano, v únoru pojedeme šňůru po USA, potom se v březnu přesuneme do Velké Británie. Netuším, jestli se ještě něco namane potom, ale vypadá to, že budu mít volno pouze v lednu, ale i tak budu nahrávat album nebo se věnovat něčemu podobnému.

Jaké je nejhezčí místo, které jste zatím navštívili?
Na tomhle turné? Já se moc ven nedostanu, takže většinou soudím podle toho, jaká byla show. Když jsme hráli na Halloween v Londýně, bylo to skvělé, protože jsme hráli s jednou z mých nejoblíbenějších kapel Hanoi Rocks a taky jsme hráli na trochu větším místě, přišlo skoro 2000 lidí. Byl Halloween, byla to vůbec moje první show na Halloween vně USA, bylo to prostě úžasné.

Byl už jsi někdy v Japonsku?
Byl, jednou jako Wednesday 13 a potom několikrát s Murderdolls. Doufám, a držte mi palce, že se tam dostaneme na začátku příštího roku.

Jací jsou fanoušci z tvého rodného města?
Úplně stejní. Po pravdě řečeno nikdy ve svém městě nehraju. První koncert jsme měli tento rok a bylo to prostě skvělé. Neměl jsem ani tušení, že by lidi mohli mít takový zájem, a tolik jich přišlo, že to nakonec byla opravdu dobrá show.

To je skvělé! A doufám, že zbytek vašeho turné bude stejně úspěšný. Děkuju za rozhovor!
Díky.

Ver             


www.wednesday13.com

Foto: Hannah


Vydáno: 01.03.2009
Přečteno: 3346x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
W13Tak tedy musím...1. 03. 2009 11:06 Mahasti


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09513 sekund.