CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FERAT -Chodba smrti

Vydat všechny možné demo nahrávky plzeňského FERATu nebyl vůbec špatný nápad. Z mého pohledu poněkud smolná parta za své působení vyprodukovala spoustu vynikajícího materiálu, jenomže řadové desky pouze dvě a ty ještě k tomu plně nedemonstrovaly to, proč je nutné počítat FERAT mezi kult.

Sbírka materiálu na třech CD, kterou dal samozřejmě dohromady maniak Lubor Kolařík (kdo jiný, že?) je tím nejlepším možným zmapováním kariéry této bandy. Je slyšet postupný vývoj celého souboru a to, jak velký vliv měl na FERAT zpívající kytarista Ota Husák. Začátek sahá ale do roku 1987, kdy ještě mistr Husák nebyl na obzoru. Kytary drtily dnes známé osoby Radek Kroc a Daniel Krob. A právě kytary jsou tou největší lahůdkou, co nabízí první disk této kompilace. Jestliže je první bezejmenné demo pouhým našlápnutím (zajímavé je zařazení některých fláků FATY MORGANY), to druhé, zvané „Tak vstávej“ je jednoznačně peckou. Nejvíce stojí za zmínku naprosto luxusní heavy metalová vypalovačka „Orion“ s kouzelně dráždící Danou Jelínkovou za mikrofonem. Popravdě mi tahle věc vyrazila dech a zcela upřímně si myslím, že takováhle jízda tehdy neměla konkurenci. A to ani v ARAKAINu!!! Jen poslouchejte ta sóla...

To nejlepší, co celý komplet nabízí, se ale nachází na disku číslo dvě. Devatenáct let starý živák z České Lípy je síla!!! Naprosto masakrózní thrash metal, který zní tak neskutečně dravě a nadrženě. „Naprostý diktát,“ okomentoval to jeden z kamarádů. A měl pravdu. Tohle je totální skvost tuzemské extrémní scény a je jen dobře, že má konečně po letech šanci se dostat k více lidem. Strhující jízda, kterou podporuje i velmi slušný zvuk!!!!

Poslední kotouč se mi už jeví jako slabší. Demo „Rychlá rota“ z roku 1991 jede v kolejích zaznamenaného živáku, ale ten disponuje přece jenom větším „drajvem“. I tak ale patří k jasnému nadprůměru tehdejší tuzemské scény. Jako bonus nechybí i dvě pecky z legendárního „Ultra metalu“ – „Warning You“ a „Ther´s On A Little Time“. Když to po letech slyším, tak ještě více nechápu. Proč se tahle parta neprosadila? Nejspíš jsme tady ještě na jízdu ve stylu KREATOR nebyli připravení. Na třetím CD se nachází i demo „Where Are Doors“ z roku 1996 a tady bohužel musím prohlásit – slabota. Ota Husák už to začínal s tím Cavalerou přehánět, což je zde evidentní. Nezáživné songy, nuda a šeď.

Je to diktát. Ano, je to diktát. Je to učebnice tuzemského thrash metalu. A kde je chyba? Lubore, kdy už to konečně necháš vylisovat?

Venca Votruba             


bandzone.cz/ferat

Seznam skladeb:

Sestava:

Rok vydání: 2009
Čas: 51:16
Label: Underground Records www.ugr.webnode.cz
Země: Česká republika


Vydáno: 22.03.2009
Přečteno: 3659x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08295 sekund.