ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BUDGIE - In For The Kill

Britská skupina BUDGIE se vydala na dlouhou cestu hudebním světem už v roce 1967. Muzikantsky se pohybovala někde na pomezí hutného rocku s prvky blues. V počátcích se toulala, stejně jako celá řada jejích souputníků, zaplivanými kluby, ale to jen do doby, kdy si jí všiml v tu dobu již značně vlivný producent Roger Bain. Tenhle člověk je mj. podepsán pod produkcí prvních dvou alb živoucí legendy Black Sabbath.

Vypjatý vokál Burkea Shelleye se stal na dlouhá léta poznávacím znamením BUDGIE, stejně jako hlas Ozzyho pro již zmíněné Black Sabbath. V pořadí čtvrté a z hlediska komerčního úspěchu průlomové album vyšlo pod názvem „In For The Kill!“. Prvky přicházející NWOBHM jsou zde víc než patrné.

Hudbu v podání BUDGIE jsem si zamiloval hned od počátku, i když jsem tehdy měl přístup jen k dílčím, kusým nahrávkám nevalné kvality a vůbec už jsem nevěděl, ze kterého alba by ten či onen song vůbec mohl pocházet. Obdivoval jsem způsob, jakým se chopili v podstatě identického materiálu jako „sabati“ a dokázali z něj vykřesat hudbu ovšem zcela odlišnou. Kořeny v blues, byť kdesi v hlouby ukryté, zachovávaly jejich hudbě patřičnou syrovost, ale instrumentální pojetí se od BS dost zásadně lišilo. Iommi totiž vždy upřednostňoval ve tvorbě svých skladeb značnou riffovou hutnost, hloubku a údernost, toho se zde vlastně rovněž dočkáte, ale v aranžích samotných jakoby se zjevovalo jisté odlehčení a touha po náznacích progrese. Znamená to tedy, že i přes nemalé množství styčných bodů rozeznáte hudbu Budgie od Black Sabbath velmi snadno a jednoznačně. Je to jistě i vedením kytarových sól Tonyho Bourgea, která mají nezaměnitelný rukopis a vůbec barva zvuku kytar je velmi originální a svá.

BUDGIE se žel nikdy nepodařilo vykročit významněji ze stínu mediálně frekventovaných veličin, to však ve finále není úplně na škodu. Naopak, punc undergroundu ozdobil jejich tvorbu jakousi vzácností a BUDGIE tak nebyli kapelou pro každého. Dobrou zprávou je, že jsou údajně dosud aktivní a jejich hard rocková alba, okořeněná špetkou blues, zdobí sbírku mnohých z nás.

Pokud by snad někoho z vás přepadla náhlá zvědavost a touha po dosud nepoznaném, dá se stále koupit jednak značná část základní diskografie BUDGIE a nebo velmi obsáhlá kompilace „An Ecstasy of Fumbling: The Definitive Collection“ z roku 1996, která je vybavena obsáhlým bookletem se spoustou informací o změnách na postech jednotlivých hudebníků apod. Nehledě k tomu, že velmi výstižně mapuje celý vývoj kapely v podobě několika songů z každého alba obsáhlé diskografie.

heide             


www.budgie.uk.com

Seznam skladeb:
1. In for the Kill
2. Crash Course in Brain Surgery
3. Wondering What Everyone Knows
4. Zoom Club
5. Hammer and Tongs
6. Running From My Soul
7. Living on Your Own

Sestava:
Burke Shelley – baskytara, zpěv
Tony Bourge - kytara
Pete Boot – bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 41:37
Studio: Rockfield Studio
Label: MCA Records / reedice Repertoire Rec.
Země: Velká Británie


Vydáno: 08.04.2009
Přečteno: 3649x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Clovece mam radost,...14. 04. 2009 13:15 Marc - Janesession


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11381 sekund.