PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CORONATUS - Porta Obscura

Pojednání o novince Coronatus „Porta Obscura“ bych rád nastartoval představením jedním z matematických postulátů, který nám, i přes jeho mnohaletou platnost, ta banda učitelská systematicky zatlouká. No schválně, ti z vás, kteří jsou schopni definovat Pišvejcovu konstantu, nechť laskavě zvednou ananas. Jak pravý matematický slovník naučný, jde o libovolné číslo přiřazené k dosaženému výsledku, za využití jakékoliv matematické operace, tak, aby bylo dosaženo výsledku požadovaného. Aplikováno na hudební říši a album „Porta Obscura“ lze konstatovat, že Coronatus mají potenciál dosáhnout určitého vlastního výsledku. Ovšem když je jednou v manuálu napsané, že úspěch kapel s dámou u mikrofonu lze nejsnáz vypozorovat u Nightwish, Within Temptation či třeba After Forever, neváhají Coronatus sáhnout k jakékoliv operaci a jakémukoliv číslu, aby se jejich tvorba stylovým tahounům alespoň přiblížila. Ale abych německé šestici nekřivdil, na svém druhém albu dokázala stvořit i povedené kousky a v rámci frontwomanovského (princeznovsky laděného) metalu se neztratí.

Určitou výjimečnost Coronatus nelze upřít. Vlnu zájmu o dámy u mikrofonu dotáhli k dokonalosti, když před rokem na svém debutu spojili možnosti sopránu Carmen A. Schäfer a rockovějšího vokálu Ady Fletcher (znovu v latině, angličtině i rodné němčině). Co vloni vyčerpali na originalitě personální, to jim chybělo na originalitě hudební. Letos již svým složením nepřekvapí a tak by druhou stranu rovnice měli srovnávat kvalitnějším materiálem. Uznávám (byť s přimhouřením oka), že jisté náznaky v tomto směru lze vysledovat.

Jejich gothický metal s průměrnými nápady, leckdy schovávající svou vyčerpanost za symfonicky mohutné pozadí je docela průhledný. O hlavní roli se s nafoukanými klávesami přetahují obě dámy. Nebude-li člověk srovnávat s naprostou špičkou v oboru, je třeba uznat, že na sebe obě holky pozornost strhávají oprávněně. Když je zbytek kapely podpoří decentními kytarovými riffy, aspoň občas zahušťujícími pompézní atmosféru a do toho se sem tam podaří přihodit chytlavý melodický refrén, vyklubou se na svět skladby, na kterých se dá stavět (nejlépe reprezentované v „Cast My Spell“, „My Herz“ či „Der Vierte Reiter“, kdy holky sem tam přibrousí jazýčky, kapela přitlačí na rychlost i dynamiku, případně sáhne i k folkovým motivům). Škoda, že na každý povedený kousek statisticky připadají nejméně dva úplně obyčejné… A při hledání podstaty Coronatus může být i odkaz na therionovské „Theli“ v písni „Exitus“ spíš na škodu. Naprosté překvapení přijde pět minut po dvanácté. V bonusech Coronatus vzpomínají na svoje první demo z roku 2002 skladbou „Folles Leben“. A ve chvíli, kdy se mikrofonu chopí chlapák a kapela zabrousí do temných vod a zahuštěné nálady The Sisters Of Mercy, je člověku až líto, že dámské novátorství vyhladilo tuhle tvář kapely. Nutno připomenout i fakt, že na závěrečném masterování se podílel Miko Jusilla, což lze brát jako synonymum zvukové kvality.

Jsou bandy, které postaví do čela pěnici a věří, že všechno už půjde samo. Coronatus se aspoň snaží pozměnit zaběhnutou formuli. Netroufám si odhadnout, nakolik je užití Pišvejcovy konstanty u Coronatus spontánní záležitostí a nakolik záměrem. Vlna holek u mikrofonu, jejíž jsou Coronatus typickým produktem, hned tak neopadne. A tak třeba na dalším albu dostanou Coronatus odvahu vykašlat se na Pišvejce a být víc svoji. Zatím jsou vizuálně nadstandardní a hudebně obyčejní.

Savapip             


coronatus.net

Seznam skladeb:
1. Prologue
2. Exitus
3. Fallen
4. In Silence
5. Beauty in Black
6. Cast My Spell
7. In Your Hands
8. Mein Herz
9. Am Kreuz
10. Der Vierte Reiter
11. Strahlendster Erster
12. Flos Obscura (bonus)
13. Volles Leben (bonus)

Sestava:
Carmen R.Schäfer - zpěv
Ada Flechtner - zpěv
Jo Lang - kytara
Chriz DiAnno - baskytara
Fabian Merkt - klávesy
Mats Kurth - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 54:38
Label: Massacre Records
Země: Německo


Vydáno: 09.04.2009
Přečteno: 2779x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09849 sekund.