ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KING CRIMSON - In The Court Of The Crimson King

„In The Court Of The Crimson King“ pro mě navždy zůstane definicí prog/art rocku. Symbióza šílenosti a krásy zde spolu kráčí v pěti rozsáhlých kompozicích na téměř ¾ hodinové ploše. Vtěstnat tolik (pro následníky určující) invence na tak relativně krátkou plochu je mistrovský výkon. Vynikající Greg Lake (též ELP ad.) za mikrofónem, už tehdy se zkresleným vokálem, zůstává pro mě navěky nepřekonaným.

Rozebírat kytarové linky Roberta Frippa by vydalo na celou knihu. Těžko bych hledal současného kytaristu, který by se mu aspoň vzdáleně přiblížil. Je to člověk, který umí pomocí svého nástroje doslova mluvit, zpívat a navozovat nálady, které si jen můžete nebo spíš ani neumíte představit. Je v podstatě také jediným členem, který přežil všechna období neustálých změn v sestavě kapely. Je to člověk s nekonečným talentem experimentátora se zvuky a hraním si nebo kombinováním různých nástrojů. Hudební génius je myslím tím pravým označením jeho osoby.

Úvodní skladba „21st Century Schizoid Man“ má v sobě notnou dávku psychedelie, podobné třeba raným Pink Floyd nebo pozdním The Beatles. Je stejně plná zvratů a návratů k ústřednímu riffu, jako lehkých doteků jazzu nebo ostřejších, vypjatých momentů.

Za ní následující „I Talk To The Wind“ je naopak citlivou baladou s jemnými harmoniemi a něžným Lakeovým zpěvem. Řekl bych, že je vedena jazzovou rytmikou a lehkou konverzací mezi flétnou a mellotronem.

Třetí „Epitaph“ je ponořena hluboko, v deprese navozující náladě, a připomíná, že KC nebyli jen o „úletech“, ale dokázali se i ukázněně držet nosného motivu, čistých harmonií a pracovat pouze a jen s navozením potřebné atmosféry. To vše v čistém prog-rockovém podání.

Další „Moonchild“ se nese opět v jazzovějším duchu, probarvena impresionistickými barvami, ovšem zahalena hávem zvláštního klidu, vyústí v závěrečnou a zároveň titulní „The Court Of The Crimson King“, která ozvláštněna změnami bicích temp a řadou přechodů, se nese v tajemné náladě, skoro bych řekl až melancholicky ponuré.

Skupinou King Crimson prošla za ta dlouhá léta celá řada vynikajících a velmi významných hudebníků. Její hudba byla a je pro mě vždy něčím nevšední a přináší mi dodnes nepopsatelné zážitky. Velkou výhodou je její neustálý život, kterým je doslova napresována. Každé další album vám nabídne něco nového, jiného, ale stále v sobě nesoucího typický rukopis King Crimson. Je to bezedná studna inspirace i pro všechny současníky, metalovou hudbu nevyjímaje.

Nakonec, pokud se zajímáte o dění v metalu do hloubky, často můžete v rozhovorech s různými současnými muzikanty narazit na odvolávání ke kořenům King Crimson nebo i na zálibu v poslechu alb King Crimson. Není divu, tahle skupina zbořila hranice času opravdu s přehledem. Tohle album považuji za milník ve vývoji moderní hudby a za zároveň nejlepší kus, který King Crimson světu hudby kdy dali.

heide             


www.king-crimson.com

Seznam skladeb:
1. 21st Century Schizoid Man
2. I Talk To The Wind
3. Epitaph
4. Moonchild
5. The Court Of The Crimson King

Sestava:
Robert Fripp - kytara
Greg Lake - baskytara, zpěv
Ian McDonald - klávesy, vokály, mellotron, flétna, saxofón
Michael Giles - bicí
Peter Sinfield - texty, osvětlení

Rok vydání: 1969
Čas: 43:54
Studio: Wessex Sound Studio London
Label: Virgin Records
Země: Velká Británie


Vydáno: 22.04.2009
Přečteno: 3799x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
"Mentálně...28. 04. 2009 0:59 Majkl
upřesněnímajle = druidský -...27. 04. 2009 22:39 Vašek
to Majkl:Blahoslavení...27. 04. 2009 22:35 Vašek
Pro VašíkaTak to vypadá, že...27. 04. 2009 21:57 Majkl
to Majkl:Dnes už mám ruce...27. 04. 2009 20:12 Vašek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11482 sekund.