RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Aydan, Damnagoras (ELVENKING) - Miluju, když můžu tvořit novou hudbu

Italští Elvenking předvedli na svém prvním vystoupení v Praze perfektní show. Před samotným vystoupením se početná delegace z našeho zinu vměstnala s kompletní sestavou kapely do šatny a zde vznikl následující rozhovor. Slova se za Elvenking ujal kytarista Aydan, kterému přizvukoval zpěvák Damna.

Jestli se nepletu, jste poprvé v ČR?
Aydan: Jo, je to tak.

Jak se vám tu líbí, měli jste čas se tu už porozhlédnout?
Aydan: Ještě ne, před chvilkou jsme dorazili, večer jsme spali v Rakousku, ale snad budeme mít čas zítra se tu podívat, jedeme do Brna. Vím, že Česká republika je moc krásná země, tak doufám, že bude čas si něco prohlédnout.

Typická otázka pro Česko, ochutnali jste už zdejší pivo?
Aydan: (smích) No jasně, už jsme něco ochutnali…
Damna: (mávajíc plechovkou) Gambrinus!
Aydan: Jo, to je velice dobré…
Damna: Bude lepší když ho budeme ochutnávat až po koncertě (smích)

Jak vypadá váš současný koncertní playlist, předpokládám, že je zaměřený na poslední dvě desky?
Aydan: Ne, obvykle hrajeme písně ze všech našich desek, snažíme se ze všech alb vybrat to nejlepší.

A jak fanoušci přijímají vaše nové písně?
Aydan: Myslíš z posledního alba? No, tohle album je akustické a je to trošku specifická záležitost a hráváme je i v rámci akustických setů, ale dneska budeme hrát tyhle písně v elektrické verzi, protože aranžmá některých písní v elektrické verzi zní z pódia velice dobře. Skladby z posledního alba jsou jiné než písně z ostatních alb, ale fanoušci je berou naprosto skvěle.

No, to je pravda, vaše poslední dvě alba jsou velice rozdílná, „The Scythe“ se hodně přiblížila power metalu a na „Two Tragedy Poets“ jste se pustili do akustiky a folk- metalu. Která z těchto cest je ti bližší a kam se budou Elvenking ubírat?
Damna: „Two Tragedy Poets“ nelze chápat jako regulérní album. Zrodilo se v podstatě jako experiment, spoustu let děláme akustické věci. No a před natáčením desky jsme dostali nápad natočit jí kompletně akustickou. A to je ten důvod, proč jsou desky tak rozdílné nebo proč je takový rozdíl mezi posledními dvěma alby. Poslední deska stojí na vlastních nohou a není v žádném vztahu k těm předchozím, i když i na předchozích albech byla spousta partů akustická. Bylo to zábavné vytvořit kompletně akustické album, byla to úplně jiná práce. Samozřejmě že další album už bude podobnější „The Scythe“ to bude normální album.

Když nazýváte „Two Tragedy Poets“ experimentem, jste s touhle deskou coby experimentem spokojení?
Aydan + Damna: Samozřejmě.
Damna: Nevěděli jsme jaké reakce od fanoušků můžeme očekávat. My sami ho máme rádi právě proto, že je tak rozdílné od ostatních našich nahrávek, získali jsme spoustu pozitivních reakcí. Možná že ještě v budoucnosti něco takového uděláme.

Takže se ještě vrátíte někdy k akustickému konceptu nebo jen k nějakým akustickým předělávkám vašich skladeb?
Aydan: Damna říkal, že „Two Tragedy Poets“ by mohla být první kapitola, takže bysme něco podobného mohli ještě udělat. A je možné, že na každém dalším albu se objeví akustické kusy, ale to jsme vlastně používali už v minulosti. Objevili jsme hloubku akustických songů a myslím, že v tom budeme pokračovat.

Minulost vaší kapely zná vlastně tři období, první dobu s Damnagorasem, pak období bez něj a nyní druhé období s Damnou. Nechci se ptát, které období považuješ za nejsilnější, myslím si že v současné době jste ve vrcholné formě…
Aydan: Jo, měli jsme období, kdy s námi Damna nezpíval, byli jsme bez zpěváka, měli jsme spoustu problémů a bylo to pro nás velice těžké období. A když říkáš, že tohle je naše nejsilnější období, tak je to právě proto, že Damna je zpátky a udělali jsme naše nejlepší album, těšíme se na nejbližší hodiny, protože se představíme v nové šestičlenné sestavě. Když jsi zmiňoval to naše první období, tak to jsme byli hrozně mladí a nezkušení, vlastně jsme se vším experimentovali, je to stejné jako u každé jiné kapely, bylo to poprvé, kdy jsme se pokoušeli něco tvořit. Pak přišlo druhé období, to byla velice těžká doba, měli jsme problémy se sestavou, nefungovala nám moc dobře spolupráce s novým zpěvákem. Teď je Damna zpátky a to je to nejlepší, co pro Elvenking mohlo nastat.

Které album z vaší historie je pro tebe nejpopulárnější?
Aydan: Co si představuješ pod pojmem populární? To které považuju za nejlepší? To je strašně těžké na to odpovědět, protože každé album je jiné, přináší něco jiného, nového… Musím-li jedno vybrat, tak to bude asi „The Winter Wake“, protože to byla deska, na které se vrátil Damna, kapela se zase dala dohromady a mohli jsme začít zkoušet nové věci. To byl asi nejdůležitější krok.
Damna: Já bych musel udělat kompilaci. Když mám vybrat ten nejpopulárnější okamžik, tak to budou skladby z alba „The Winter Wake“ nebo z „The Scythe“, protože tenhle moment nejlépe charakterizuje podstatu Elvenking v dané chvíli.

Základní téma desky „The Scythe“ byla smrt. Co tě bere na tomhle tématu?
Aydan: S Damnou jsme se bavili, jestli je možné udělat koncepční album ne jako příběh, ale jako skladby pospojované jedním tématem. Smrt je velice zajímavé téma, protože je těžké tím projít, promyslet to a dát to dohromady, pokoušeli jsme se na to koukat z různých pohledů, i z toho romantického. Bylo to zároveň zajímavé i těžké. A když si přečteš texty, tak pochopíš, že to není jenom právě o smrtce, ale že se to dotýká každého uvnitř, což si myslím, že je opravdu zajímavé. Spousta lidí to od nás neočekávala a možná i to je důvod, proč o tom mluvíš, že jsi od nás takové téma neočekával, ale pro nás to byla dobrá výzva..

Musím říct, že videoklip k „The Divided Heart“ byl výborný.
Aydan: Děkuju.
Připravujete do budoucna nějaký další videomateriál a považuješ videoklipy za důležité pro propagaci vaší hudby?
Damna: Jo, já si myslím, že je to velice důležité pro propagaci kapely, když spojíš obrazy s hudbou, zvlášť když přesně odpovídají tomu, co se snažíš vyjádřit. Je to další cesta, jak se vyjádřit a jak dalším způsobem představit kapelu i desku. Pro další desku bude připraven další klip.

Máte už vybraný song, na který budete točit další videoklip?
Damna: No uvidíme, bude to na nějakou písničku z budoucího aba.

Takže už pracujete na novince?
Aydan: Jo, už máme první skladby, docela dost materiálu máme připraveného, teď se snažíme si ujasnit, kam to bude směřovat. Počítám, že začátkem příštího roku by se mohlo začít nahrávat. Uvidíme, co se stane.

Zaslechl jsem spekulaci o tom, že název vaší poslední desky „Two Tragedy Poets“ by se měl týkat vás dvou? Je to tak?
Aydan: (smích) Ne, ne, vůbec. Tenhle titul reprezentuje dualismus. Spojení mezi hudbou a texty. V kapele máme dvě cesty, jednu tvrdou a jednu měkčí akustickou. Spojení v textech, týkajících se vážných i ironických věcí. Myslíme si, že je rozdíl mezi skvělou a obyčejnou hudbou, to byl důvod, proč jsme se chtěli prezentovat tímhle názvem. Také proto, že pokud to porovnáváš s „The Scythe“, je to něco úplně na druhé straně.
Damna: Spousta lidí po nás chtěla vysvětlovat texty našich písní, já si myslím, že to je velice povrchní cesta, např. o „The Scythe“ spousta lidí říká, že je o smrti a označují nás jako death metalovou kapelu.

Na albu „Two Tragedy Poets“ se objevily některé vaše vlastní covery. Proč jste vybrali právě skladby „The Winter Wake“ a „The Wanderer“?
Aydan: Na japonské verzi „Two Tragedy Poets“ se objevil cover „Skywards“ z alba „Heathenreel“ a na singlu byla předělávka „The Perpetual Knot“. Chtěli jsme předělat z každého alba nějakou skladbu a mysleli jsme, že tyhle dvě nové předělávky budou, předělané do jiného úhlu pohledu, skvěle fungovat. Myslím, že tyhle skladby perfektně reprezentují naší hudbu, protože to, co opravdu funguje je melodie a pokud máš melodie, tak můžeš dělat i velice rozdílné aranže. A byla to i cesta, jak prezentovat naše skladby tou tvrdou a také měkčí cestou. Myslím si, že ty dvě rozdílné verze skladeb jsou velice zajímavé.

Musím se zeptat i na cover od Belindy Carlisle… (Aydan se pobaveně směje…). Bylo to pro mě velké překvapení. Proč jste zařadili právě tuhle skladbu? Máš rád pop scénu?
Damna: Milujeme muziku osmdesátých let, protože to byla muzika, na které jsme vyrostli a je to jedna ze skladeb, které jsem měl rád. Vždycky jsme jí chtěli udělat jako coververzi a zahrát si jí naživo.
Aydan: Myslím si, že spoustu skladeb z pop scény jsi mohl vidět jako video, slyšet je z rádia a vždycky se bavíme o tom, kde je základ těch skladeb a jaké jsou použité melodie. Když na tyhle skladby dáš velice heavy kytary, třeba ve stylu death metalu, tak z toho mohou být z popových skladeb velice silné metalové hity.
Damna: Tohle je rocková skladba, stačí jen přibrousit kytary a kouzlo je hotovo.
Aydan: Možná si lidi říkaji, že máme rádi jen určitý druh hudby, ale my máme otevřenou mysl.
Damna: Když to zahrajeme naživo, tak s námi lidé zpívají a je to fakt dobrá rocková píseň.

Jaké mají Elvenking nejbližší plány a kde si představuješ, že Elvenking budou za pět deset let?
Aydan: Snažíme se dělat to nejlepší každý den, hrát tu nejlepší hudbu. Kdekoliv se pro nás objeví příležitost v budoucnosti, tak se jí pokusíme využít. Děláme to, co nás činí šťastnými a to co máme rádi. Jsme zrovna v České republice, je fajn, že jsme tady a zahrajeme tady pár skladeb. Chceme makat, tak, aby naše kapela byla větší a větší v budoucnosti, chceme si otevřít dveře do budoucnosti, natočit nové album, na kterém tvrdě makáme a chceme dělat věci co nejlépe.

Máš radši koncerty nebo práci ve studiu?
Aydan: To jsou dvě naprosto rozdílné strany jedné mince. Miluju, když můžu tvořit novou hudbu. Takže radši preferuju práci na nové muzice, vidět jak se rodí nové skladby, snažit se dělat co nejlepší věci. Ale byl by nesmysl jen vytvářet nové věci a přitom je nehrát naživo. A když máš dobrou skladbu, tak s ní musíš jít na pódium a zahrát jí fanouškům
Damna: Je fajn nahrávat nové skladby, aranžovat to a vytvářet je. Na druhé straně je pak energie z koncertu, která se nedá zaplatit.

Aydane, slyšel jsem, že jsi skvělý sportovec, co dělá tvoje rameno, pochroumané při lyžování?
Aydan: Moje rameno? Jo, není to špatné, musel jsem podstoupit několik zákroků na chirurgii, není to nejlepší, není to úplně na sto procent, ale aspoň můžu hrát.

Díky za rozhovor.
Aydan: My děkujeme za rozhovor, díky za to, že si můžeme zahrát v České republice před fanoušky, kteří poslouchají naší hudbu. Budeme se těšit na dnešní show a na to, že se ještě někdy uvidíme.
Damna: Uvidíme se na show, mrkněte na naše stránky a náš myspace. Doufám, že fanoušci si koupí naše album a že se uvidíme.

Savapip             


www.elvenking.net

Foto: Veronika Hesounová, Savapip


Vydáno: 06.07.2009
Přečteno: 3910x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pěknej rozhovor,...6. 07. 2009 2:07 Mariachi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09635 sekund.