PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WIZARD - Thor

Když se dva perou, třetí se prý směje. Jak to však dopadne, když se jich pere nejmíň pět - šest? Bude se smát ten sedmý, v tomhle případě německá epicko power metalová kapela Wizard? Možná člověk trochu znejistí při vědomí, že tahle banda má na kontě právě čerstvě vydaný osmý kousek, od vydání prvního uplynulo už čtrnáct let a přitom stále nepatří ke kdovíjak profláknutým pojmům ve světě metalu. Ale já bych byl se zbytečně rychlými soudy opatrný. Ono totiž (téměř klasicky) bude nejspíš záležet na tom, zda patříte k vyznavačům či odpůrcům dobře zahraného melodického metalu.

Kdo že spolu tedy na aktuální desce „Thor“ vlastně zápasí? V prvním kole nastupují Manowar a Hammerfall, ve druhém kole Grave Digger a Rebellion (i když je tohle ještě zápas?) a na divokou kartu naskakují (namátkou vybraní a jen občas zaslechnutelní) White Skull či Stormwitch. No ano, je to tak, s původností a originalitou jsou Wizard trochu na štíru, nicméně hledejte dosud neobjevené poklady na tisíckrát přeorané zahradě…

Koncepčností příběhu Wizard navazují na své předchozí album „Goochan“. A už z názvu desky, obrázku na obálce či názvu písní je zřejmé, že půjde o další nadýchaně heroickou záležitost, motající se kolem severské mytologie, tentokráte věnovanou Thorovi, bohu hromu a blesku. No dobře, možná je to klišé (ostatně těmi je našlápnutá celá deska), ale právě tahle heroická témata k podobně laděným kapelám sedí dokonale. A Thorův příběh v podání Wizard je chytlavým spojením pozitivních melodií se zavedenou bombastikou i nezbytnou ramenatou drsností.

Obsah alba je zbytečné rozebírat. Z toho prostého důvodu, abychom se neutopili v záplavě již výše uvedených rváčů. Jen namátkou ty nejvýraznější kousky – „What Would You Do?“ – Manowar, „Utgard (The Beginning)“, či „Pounding In The Night“ – Hammerfall, … ale ne, nechme toho, ono se to album dobře poslouchá. Pravda, druhá polovina desky trochu ztrácí svěžest (nebo že by se začala výrazněji projevovat ta okoukanost?), kterou zachrání až závěrečná, jak jinak než klišovitě typická, rozmávaně bombasticky pompézní ( :-) ) „Pounding In The Night“, svými všemi povinně použitými prvky jak dle učebnice dotažena do dokonalosti, ale mezi námi, jakýkoliv jiný závěr by po předchozí procházce po už dávno probraných lekcích (melodické refrény, občasné výškaření, výrazná sóla, rychlost, …) byl nepřijatelný.

Pokud v bookletu basák Volker Leson vyjadřuje touhu, aby nás nové album Wizard potěšilo, tak za sebe říkám, že u mě se to víceméně daří. Je to sice deska, kterou (pokud ujíždíte na power metalu) jste již v různých formách existence patrně již slyšeli, ale ono to za a) je v tomhle stylu už prakticky normální, za b) zas tak zásadně neva. Na houpačce mezi x-krát vyžvýkaným soustem a dobrou (řemeslně i obsahově) prací se totiž Wizard zhoupli (především díky první půlce desky) na tu přitažlivější stranu.

Savapip             


www.legion-of-doom.de

Seznam skladeb:
1. Utgard (False Games)
2. Midgards Guardian
3. Asgard
4. Serpents Venom
5. Resurrection
6. The Visitor
7. What Would You Do?
8. Utgard (The Beginning)
9. Stolen Hammer
10. Lightning
11. Pounding In The Night

Sestava:
Sven D'Anna - zpěv
Dano Boland - kytara
Michael Maass – kytary
Volker Leson - baskytara
S. van Heek - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 49:31
Produkce: Andy Horn
Label: Massacre Records
Země: Německo


Vydáno: 16.07.2009
Přečteno: 3162x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mě se Thor líbí...31. 07. 2009 19:18 Aniken
tak tohle album...16. 07. 2009 1:16 Mariachi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08403 sekund.