RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDGE OF SERENITY - The Chaos Theory

…i něco tak malého, jako třepetání motýlích křídel, může v konečném důsledku vyvolat tajfun třeba i někde na druhé polovině světa…

Abych pravdu řekl, tak první tajfun, které „The Chaos Theory“ holandských Edge Of Serenity vyvolalo, se udál už v okamžiku, kdy na mne cédéčko vykouklo z obálky. Ono přece jen poslat naháčka bez bookletu a bez jediné informace o kapele je u debutního alba docela divočina. Nicméně v době internetu se i tenhle kopanec dá docela rozumně napravit a protože obsah desky pomalu, ale jistě začal zvedat přílivovou vlnu potěšení, dá se „tulipánům“ snadno odpustit. Kapela, která vznikla v roce 2006 pod názvem Edge Of Anger a název si změnila (vida, jak tenké někdy to ostří může být…) až těsně před nahráváním alba, přišla se zajímavým stylovým křížencem. A v jeho konečném důsledku mi zaužívané pasování do škatulky melodického deathmetalu připadá důkladně přitažené za vlasy. Jenže zařaďte někam nahrávku, která směšuje postupy evropského powermetalu, symfonicko-gotické elementy, growlingový vokál, blackové skřípání i drobný nu-metalový náznak do jednoho funkčního celku. A usnadnit si situaci tvrzením, že se jedná o progresivní metal je taky marná snaha, protože „The Chaos Theory“ je snadno přístupná deska bez nějakých složitostí, plná povedených melodií, razantních riffů i atmosférických klávesových malůvek.

A co víc, pominu-li slabší závěrečnou tečku „Save My Day“, na které kluci těžkotonážně sklouzli z cesty docela hanebným způsobem (jakoby chtěli do pestré skládanky zasadit poslední díl a přitom si pomíchali krabičky s puclaty a tak do volného prostoru prskli první kostku, co jim přišla pod ruku…), lze kteroukoliv z písní využít jako reprezentativní singl. Bavíme se o kvalitě, nikoliv o odstínech hudby. Ty totiž Edge Of Serenity tahají jak králíky z klobouku a je jim jedno (respektive asi není, ono ve finále dojdete k tomu, že je všechno velice nápaditě a důmyslně prokoumáno), kam zrovna sáhnou. A když už začnete mít v půlce alba pocit, že jste přišli na to schéma, ze kterého se vaří (tedy postupná kombinace deathu, blacku i powermetalu – charakterizovaná především různým druhem vokálů) v každém songu, kluci skočí na úplně jinou kolej, pustí k mikrofonu hostující Judith Stüber (Satyrian, Everon), která podpořená povedenou melodií, barevnými křehkými vokály a gotickou příchutí ve střihu To Die For (pokud nějakou známou chuť lze identifikovat nejsnadněji, tak právě tyhle fiňáky) naservíruje nejpovedenější (jistě, on i ten kontrast dělá svoje) pecku „Born To Fall Apart“. A čekáte-li po tomhle předělu návrat do stylového šejkrování, Edge Of Serenity znovu překvapí, když ve druhé půlce desky začínají jednotlivé ingredience více separovat, stávají se stylově (byť v každém songu sají z jiného soudku) čistší – a, světe div se, i tak jsou přesvědčiví.

Teorie chaosu? Ani ne, a když, tak jen v tom, že kluci bezuzdně kříží kde co a výsledkem je deska, která sice čerpá z různých pramínků, ale bez problémů drží pohromadě a je prostá podbízivé snahy zavděčit se. Praktická ukázka, kterak se nepustit stylových zábradlí, ale přitom (asi jako v Bradavicích) se proběhnout vždycky po jiném schodišti. Tenhle koktejl namíchal barman, který zatraceně dobře věděl, co dělá. Edge Of Serenity mohou mít po spáchání své prvotiny nejen čisté svědomí, ale ještě navíc i skvělý pocit z dobře odvedeného nápaditého díla.

Savapip             


www.edgeofserenity.com

Seznam skladeb:
1. Inside
2. Sign Of Chaos
3. Dying Illusion
4. Layers Of Evolution
5. Born To Fall Apart
6. Endless Brutality
7. How Much Can You Take
8. Words From Within
9. The Downward Spiral
10. Save My Day

Sestava:
Wietze - zpěv
Noud Smeets - kytara
Jacco Dekker - kytara
Mark Brekelmans - baskytara
Henk - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 47:14
Label: Romulus X Records
Země: Holandsko


Vydáno: 17.08.2009
Přečteno: 2523x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08949 sekund.