NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOCTURNAL RITES - In A Time Of Blood And Fire

Sever Evropy a power metal. Spojení, které spolehlivě funguje a vytrvale vypouští do světa řádně vypečené spolky a alba. A ačkoliv je kapela, o které bude řeč, v současnosti vlastně typickým (a hodně vydařeným) zástupcem uvedené kombinace, ne vždy tomu tak bylo. Spíš než příslušnost k jednomu vyhraněnému žánru charakterizuje tuhle bandu neustálý vývoj a snaha nezůstat na jednom místě. Zmiňovat deathmetalový start je v podstatě zavádějící, protože vlivy matky smrtonošky se sice na raných dílech kapely objevují, ale podstatnější je spíš jejich chuť prozkoumávat různá zákoutí a nevyčerpatelné (?) možnosti powermetalu. Tohle jejich pábitelství v konečném (no snad ještě zatím ne) součtu znamená, že Nocturnal Rites jsou jednou z nejosobitějších švédských metalových kapel. Která se nikdy nezastavila na jednom místě, nikdy neměla potřebu se podbízet klonováním osvědčených fines a nikdy nenatočila špatné album.

Výše napsanou chválu potvrzují Nocturnal Rites už na své prvotině „In A Time Of Blood And Fire“, která vyšla v době, která melodickému metalu příliš nepřála. V tomhle charakteristickém prorážení zdi hlavou lze vysledovat stopy Helloween i Stratovarius (poněkud plochá produkce mi hodně připomíná střízlivý zvuk prvních placek finských hrdinů) či závan nových britských metalových větrů. Potřeba je brát v úvahu i fakt, že stejně tak, jak se vyvíjí hudební cítění kapely, tak docházelo v průběhu let ke změnám v sestavě, v důsledku kterých dnešní Nocturnal Rites jsou na hony vzdálení své původní tvorbě. Vliv na to má především (pro většinu snadno řešitelné a v reedici první a druhé desky i přímo rozseknuté) dilema, který z pěvců byl pro kapelu větší terno. Specifický vokál Anderse Zackrissona, který se objevuje na prvních třech počinech, je jedním z velice výrazných poznávacích rysů (vezměte třeba titulní píseň desky, kde Anders, především díky tomu, že se necpe do výšek a dává tak trochu větší prostor pro práci s hlasem, rozehraje svoje vrcholné představení) Nocturnal Rites konce dvacátého století – vysoko položený, lehce uječený a kňouravý a poněkud neohebný (neberte prosím tuhle kombinaci hanlivě, ono to má něco do sebe ;-) ). Svůj zásadní budoucí trumf – kytarovou ekvilibristiku – kluci ještě nechávají lehce ukrytý v rukávu, i když ostře útočné riffy (jako např. v obou tipech na nejlepší okamžiky desky - „Skyline Flame“ a „Winds Of Death“) sází s lehkostí ostřílených borců do téměř každého songu. Náladě desky hodně prospívá i gradující závěr v podobě skočné melodie v „Rest In Peace“, překulené do závěrečné, R.J. Diem inspirované, vláčné a nejatmosféričtější „Dragonisle“.

U příležitosti desetiletí kapely sáhli kluci k netradičnímu (ale velice povedenému) způsobu oslavy. První deska společně se svou následovnicí vyšla v upraveném kabátku jako dvojcejdo, nazvané „Lost In Time“ a obohacené o japonský bonus a dvě předělávky starých skladeb s novým vokalistou (odtud právě to srovnání, vyznívající ve prospěch Jonnyho Linquista a zároveň potvrzení toho, jaký měli - a mají - Nocturnal Rites cit pro melodie).

„In A Time Of Blood And Fire“ je odrazem doby – v nejistých časech se vyhýbá experimentům (ovšem nezapomínejme na to, že v době vzniku desky se mladší z dvojice zakládajících členů snad teprve seznamoval s prostředky na holení vousů), pro zasvěcené a již podlehlé stačí hrát rychle, dobře a melodicky. A to se Nocturnal Rites daří. Na debutové album jde o podařenou záležitost, které se víceméně nese v jedné náladě. Deska, která z dnešního pohledu zůstává tak trochu stát v ještě naivně syrové půlce cesty, stačilo by jen trochu dosmažit a podlít šťávou, aby vás nepřepadl lehce narůstající pocit určité všednosti.

Savapip             


www.nocturnalrites.com

Seznam skladeb:
1. Sword of Steel
2. Skyline Flame
3. Black Death
4. In a Time of Blood and Fire
5. Dawnspell
6. Lay of Ennui
7. Winds of Death
8. Rest in Peace
9. Dragonisle

Sestava:
Anders Zackrisson - zpěv
Fredrik Mannberg - kytara
Mikael Soderstrom - kytara
Nils Eriksson - baskytara
Ulf Andersson - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 43:27
Label: Megarock Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1995 – In A Time Of Blood And Fire
1997 – Tales Of Mysery And Imagination
1999 – The Sacred Talisman
2000 – Afterlife
2002 – Shadowland
2004 – New World Messiah
2005 – Grand Illusion
2007 – The 8th Sin


Vydáno: 03.09.2009
Přečteno: 2872x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08934 sekund.