NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WYRD - Kalivägi

Nebývá zrovna zvykem, aby se v síti tuzemského vydavatele zachytila zahraniční rybka. No, rybka.., že nejde o žádnou nedocmrdlou běličku je zřejmé z toho, že projekt Wyrd multiinstrumentalisty Nargatha (vl. jménem Tomiho Kallioly) rozepsal albem „Kalivägi“ již svou osmou albovou kapitolu. I přes pravidelnou roční periodu, kterou poprvé právě s „Kalivägi“ Nargath prošvihnul, jsem dosud byl jeho tvorbou nepoznamenán. A i když „historické“ zprávy hovoří o určitých stylových posunech během uplynulých let, s „Kälivägi“ se Wyrd má vracet zpět k lehce zčernalému pohanství. Z tohoto pohledu se nabízí jednoduché hodnotící kritérium (v podstatě použitelné pro jakoukoliv jinou pagan kapelu). Máte po poslechu „Kalivägi“ pocit, že vám hadry čpí kouřem, mezi prsty lehce prokluzuje mastnota čerstvé flákoty a na podrážkách bot pomalu zasychají zbytky bláta, smíchané s jehličím?

Bez debat – ano. Hodně náladové album, s tradičním potemnělým krákorem, poutavou melodikou, syrovým zvukem, mistrným zvládnutím melancholie v pomalých a dostatečně razantním nábojem v rychlejším pasážích a (samozřejmě) to vše v působivě drsné finštině, přednesené dostatečně variabilním vokálem. Podtrženo strohým minimalistickým bookletem. Pouhá šestice skladeb by mohla svádět k dojmu, že album nebude z nejdelších. Ovšem už z minulých počinů Wyrd je zřejmé, že desetiminutová skladba (v konkrétním případě „Talviyö“) není žádný problém, a co víc, během této doby není pro Nargatha (za autorské pomoci Wirckiho) sebemenší problém udržet vaší pozornost ve střehu. Pokud by vás snad dráždil pocit, že deska neoplývá žádnými přehnaně geniálními nápady, tak vězte, že její kouzlo tkví ve variabilitě, rozličnosti a vzájemné nepodobnosti jednotlivých songů a přitom (právě díky výše zmíněným atributům) ve vzájemné soudržnosti. A tak se projdeme od (budu-li brát „extrémy“ desky) těžké doomové melancholie („Talviyö), až k rozverné folkovině „Loitsulaulu“. Výživná nádivka mezi těmito dvěma póly je tvořena převážně monotónními automatickými rytmy (pozor, nezaměňovat monotónnost a nudu, jsou případy, kdy i jednotvárnost má svoje opodstatnění), jednoduchými riffy a minimalistickými klávesami a rozjitřenými emocemi.

V jednoduchosti je síla. A v té ukrákané smutně severské (když se zadaří) i charismatické krása. Jako příklad by mohlo sloužit „Kälivägi“.

Savapip             


wyrd

Seznam skladeb:
1. Verisurma
2. Kalivägi
3. Hämärän Soutajat
4. Loitsulaulu
5. Talviyö
6. Kaikki Metsän Kaiut

Sestava:
Nargath - všechno

Rok vydání: 2009
Čas: 39:54
Label: Naga Productions
Země: Finsko

Diskografie:
2001 - Heathen
2002 – Huldrafolk
2003 - Vargtimmen Pt. 1: The Inmost Night
2004 - Vargtimmen Pt. 2: Ominous Insomnia
2005 – Rota
2006 – The Ghost Album
2007 – Kammen
2009 - Kalivägi


Vydáno: 19.09.2009
Přečteno: 2569x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Popravde, nudilo ma...19. 09. 2009 20:46 Martin


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09205 sekund.