PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JANESESSION / DARK ANGELS - 21st Century Hair Metal / Naked In The Rain

Nedivil bych se, kdyby po následující otázce nezůstali někteří ortodoxní heavíkáři nechápavě zírat. Máte rádi splitka? (Nemám rád šmouly, řekl by šmoula Mrzout, nemám rád splitka, řekl by Savapip mrzout…) Nebývá to zrovna zaběhlým pravidlem, aby se na jednom albu sešly dvě kapely z nepříliš extrémních vod. A tady máme rovnou co do činění s dílem mezinárodním. Rockoví Janessesion od východních sousedů a amébovití tuzemci Dark Angels společnými silami chtějí vypuštěním těchto singlů upozornit na svá blížící se novinková alba.

Přednost na desce dostali Janessesion. A musím předeslat, že jejich neučesanému, syrovému rocku jsem se marně pokoušel přijít na chuť už na dílech minulých a nepovedlo se mi to ani tentokrát. Janessesion jsou totiž poměrně specifická záležitost. Divoženka Jane u mikrofonu svým projevem i nábojem ne nepodobná legendární Dorotce působí obvykle hodně dominantním dojmem (v úvodním nespoutaném nářezu „Fuck You! (Angry Child)“ tohle tvrzení klidně vynásobte dvěma) a zbytek kapely jí vydatně sekunduje sice v moderním duchu, ale v těžkém vleku dřevních dob hlasité muziky. „One Man Show“ má tendence si vláčně pohrávat s atmosférou. Začouzený opar ustavičně rozhání expresivní vokál Jane – takhle nějak bych snad dokázal řvát, kdybych tancoval po střepech… (pozor, to je myšleno jako poklona specifickému vokálu).

Ostrá jako žiletka, nekompromisní jako rozhodčí Collina a devastující jako hospodářská krize, taková je půlka desky, patřící Janessesion. Pokud si všechna zmíněná přídavná jména zařazujete pod kapitolu dobrá muzika, budete ze sirény Jane a jejích věrných patrně u vytržení, protože tahle kapela umí a všechny své zmíněné „dobré vlastnosti“ dotahuje do extrému. Jednoznačná šipka do divokého rockového pekla a odkrytí již známých karet. Janessesion na plichtu nehrají. Ale neb nejde o můj šálek čaje, nechci tím říct, že u mě vyhráli.

Zvláštní výběr skladeb udělali Dark Angels. Krok vzad, krok vpřed – znovu oprášili svůj největší hit z první desky a vzápětí vykročili za hranice již prozkoumaných území. „Naked In The Rain“, slyšitelně v dospělejší formě než před čtyřmi lety, navíc s nádhernou podporou hostující Jany Zahradníkové považuju za nejlepší (nebo lépe řečeno nejpřístupnější) věc celé kolekce. Melodická hitovka, nad kterou jsem jásal tehdy a která mě spolehlivě rozpohybuje i tentokrát. Závěrečná „Swan Song“ nabízí otázku, zda (pokud se v tomhle duchu bude odehrávat celá chystaná deska) by kapela už neměla pomalu změnit název. Těžká, melancholická, až depresivní nálada, jako by se Dark Angels chtěli ponořit do doomových vod, již nemá pranic společného s tou kapelou, která poprvé tancovala v dešti. Ale pokud jde o krocení emocí, tentokrát je – i když znovu říkám, již z naprosto jiného soudku – mají Dark Angels spolehlivě pod kontrolou. Což by vlastně jako návnada zabrat mohlo. Dark Angels se zřejmě loučí s minulostí a otevírají novou kapitolu svojí existence. Ovšem kam je zavede si z tohohle výběru vůbec nedokážu představit.

Záhřeb, ehm split – tedy bez hodnocení.

Savapip             
-


www.janesession.sk
www.darkangelsmetal.cz

Seznam skladeb:
1. Fuck You! (Angry Child)
2. One Man Show
3. Naked In the Rain
4. Swan Song

Sestava Janession:
Jane Razor - zpěv
Peter B - kytara
SOja - baskytara
Marc B.K. - bicí

Sestava Dark Angels:
Lucie Avramová – zpěv, klávesy
Jana Zahradníková – zpěv
Václav Votruba - kytara
Tomáš Strádal – kytara
Jan Landkammer - kytara
Svatopluk Doubek - baskytara
Michal Jelínek - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 16:44
Země: Slovensko / Česká republika

Související články:
JANESESSION - 100% Rock´n´Roll & Summer Metal
JANESESSION - Play It Loud
DARK ANGELS - See You In Hell
DARK ANGELS - Symphony Of Bridal Veil


Vydáno: 09.10.2009
Přečteno: 3203x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13349 sekund.