IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOCTURNAL RITES - The 8th Sin

A kruci, prý nepromluvíš křivého svědectví (osmý hřích). No vlastně jsem si malinko naběhl sám, když jsem předběhl události a seriál o Nocturnal Rites vypustil do světa, aniž bych se důkladně probral jeho zatím poslední kapitolou. Přiznávám, že „The 8th Sin“ mi poněkud nešťastně v přetlaku povedených alb roku 2007 v prvním kole zapadl mezi ty obyčejné. Asi osobní zatmění - přitom si vůbec nemyslím, že by šlo o desku, která potřebuje dozrát. Takže pokud jsem se v průběhu povídání o Nocturnal Rites vyjadřoval o nějakých žebříčcích, klidně na ně zapomeňte a na čelní pozici hned vedle Mesiáše si dosaďte dosud poslední desku „Osmý hřích“.

Kluci na ní – kromě tradičních melodických orgií - dokázali zbořit jedno téměř tabu ve své diskografii a navíc vnesli do zaběhlého řádu jednu poněkud scestnou otázku. Vezměme to odzadu… proč kapela, která dlouho (i přes jeho úspěšné začlenění do kompozic) klávesáka ve své sestavě zatloukala, udělá právě z klapkostroje dominantní součást svého arzenálu ve chvíli, kdy jim už opět schází jeho stálá obsluha? Ano, na „The 8th Sin“ Nocturnal Rites vdechli do své hudby tolik úchvatných klávesových motivů, že tím lehce zastínili i svojí sekernicky-kytarovou pověst. Vezměte třeba skladby „Not The Only“ nebo zejména „Leave Me Alone“, nesmírně vzdušné a právě díky klapkám velice dramatické okamžiky desky, tyhle motivy z hlavy nevyženete. Jako jedněm z mála tleskám Nocturnal Rites i za důmyslné využití a přirozené zapracování elektrických mašinek při dokreslování atmosféry desky – decentní a přitom působivé.

To bylo řečí, jak se kluci vyhýbají baladám. V„Till I Come Alive“ ještě zůstávají na pomezí těch svých klasických vláčných nálad – emotivně razantní pohupování jen prošlapuje cestu k největšímu překvapení desky. Hraní na city dotažené do dokonalosti přichází s druhou klasickou baladou v historii kapely „Me“. Opěvovat ploužáček na desce, která nabízí obrovské množství zážitků a navíc u kapely, která nikdy neměla zapotřebí plnit nějaké povinné kolonky a nabízet fanouškům cukrátka, je možná docela pochybné. Ale pokud Nocturnal Rites v sobě potlačovali slzavé pocity tak dlouho, jen proto, aby z nich vypadla takováhle pecka, tak klobouk dolů. Piánko, křehký vokál hostující Caroliny Miskovsky a především žolík v řadách Nocturnal Rites – procítěný, vyzrálý a přesvědčivý (platí nejen pro pomalinkovost, ale pro celé album) zpěv famózního Jonnyho Linqvista.

„The 8th Sin“ je klenotnice power metalových hitů a nabízí vše, co můžete od skvělé desky očekávat. Agresivitu, pustošivou rytmiku, šťavnaté riffy, gejzíry melodických nápadů, detailně propracované aranžmá i excelentní výkony všech zúčastněných. Mé osobní tipy? „Not The Only“ a „Not Like You“. Tedy právě tady a právě teď. V téhle prakticky dokonalé kolekci to může být již zítra cokoliv jiného. A když říkám cokoliv, počítám do toho i závěrečnou instrumentálku „Fools Parade“, která v duchu hollywoodských filmařů tuhle kapitolu pomyslně nekončí a spíš otevírá vrata pro další pokračování a hlásá – ještě se uslyšíme, milánkové :-). Doufám!

Ovšem nutno dodat, že nejen zisky se pojí s „The 8th Sin“. Po nahrání téhle desky totiž Nocturnal Rites opustil výrazný kytarista Nils Norberg a náhradu za něj se dosud kapele nepodařilo nalézt. Kolem Nocturnal Rites je momentálně poměrně klid, na poslední zprávy kolem nich jsem narazil někdy v květnu, kdy se přihlásili s tvrzením, že se vydatně pracuje na novém materiálu a pak kapela vyrazila na podzimní turné po latinské Americe. No, zbývá si jen počkat, kdy a jaký devátý sladký hřích z Nocturnal Rites vypadne.

Savapip             

Soudě dle komentářů na našem webu, většina fanoušků bere od švédů NOCTURNAL RITES nejvíc desku „New World Messiah“. Byl jsem na tom stejně, a to dokonce i po mnoha posleších „The 8th Sin“. Můj problém spočíval v automatickém očekávání dalších rychlých skvostů typu „Avalon“ a doufání, že jejich absence na „Grand Illusion“ znamenala v tomto ohledu jen dočasný přešlap. Zklamání, které následovalo po zjištění, že tomu tak opět není, bylo obrovské. Jenže kvalita „New World Messiah“ měla takovou setrvačnost, že jsem to s „Osmým hříchem“ nehodlal vzdát a dával mu další a další naději. No a dnes je pro mě tato deska tím absolutně nejlepším, co kdy NR stvořili.

„The 8th Sin“ je totiž ve skutečnosti mimořádně sofistikovanou, nekonečně vrstevnatou a zároveň osudově komplexní posluchačskou baštou. Je esencí těch nejlepších melodických momentů NR, které mistrovským způsobem odlehčuje a ponechává jim základní, čistě hitovou dřeň. Genialitu písní sytí moderní elektronická substance, která z klasických power metalových riffů odjímá tíživou zemitost a vynáší je až k bachorům nebeské svěžesti. A k tomu všemu úchvatné melodie! Silné a přitom éterické, hravé a přitom dospělé, hutně metalové a přitom magneticky přitažlivé, přítomné v každé jediné sekundě trvání desky, ať už se zpívá nebo ne.

Abych nezapomněl, album obsahuje jednu z nejkrásnějších rockových balad, co kdy lidské ucho zaslechlo a končí famózně vkusným instrumentálním outrem „Fools Parade“. Plný počet bodů dávám v naprosto výjimečných případech. Toto je jeden z nich.

Pagan 10/10

www.nocturnalrites.com

Seznam skladeb:
1. Call Out to the World
2. Never Again
3. Not the Only
4. Tell Me
5. Not Like You
6. Leave Me Alone
7. Till I Come Alive
8. Strong Enough
9. Me
10. Pain and Pleasure
11. Fools Parade (Outro)

Sestava:
Jonny Lindkvist - zpěv
Fredrik Mannberg - kytara
Nils Norberg - kytara
Nils Eriksson - baskytara
Owe Lingvall - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 41:42
Label: Century Media
Země: Švédsko

Diskografie:
1995 – In A Time Of Blood And Fire
1997 – Tales Of Mysery And Imagination
1999 – The Sacred Talisman
2000 – Afterlife
2002 – Shadowland
2004 – New World Messiah
2005 – Grand Illusion
2007 – The 8th Sin

Související články:
NOCTURNAL RITES - In A Time Of Blood And Fire
NOCTURNAL RITES - Tales Of Mystery And Imaginations
NOCTURNAL RITES - The Sacred Talisman
NOCTURNAL RITES - Afterlife
NOCTURNAL RITES - Shadowland
NOCTURNAL RITES - New World Messiah
NOCTURNAL RITES - Grand Illusion


Vydáno: 22.10.2009
Přečteno: 3028x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak v tomto...22. 10. 2009 10:04 Mike


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09264 sekund.