BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAMMSTEIN – Liebe Ist Für Alle Da

Nové album německého kolosu Rammstein bylo netrpělivě očekáváno. Vždyť od posledního počinu "Rosenrot", které nebylo vyloženě do nebes vynášeno, uplynuly již čtyři roky. Nechoďme ale kolem horké kaše a vzhůru do světa, kde je „láska pro všechny“.

Jako první song se představuje silná epická skladba „Rammlied“, s takovým feelingem, jak jsme od kapely zvyklí. Charismatický refrén Ramm – stein naznačuje, že toto album bude něčím výjimečné. To, že se Rammstein vrací v plné síle, více kontroverzní, agresivnější, silnější...

V další písni „Ich Tu Dir Weh“ na nás dýchne elektronicko-bubenické intro následované rockovými riffy a vcelku měkkým hlasem Lindemannovým. Refrén je lehce popově vtíravý, avšak příjemně melodický. Celkové vyznění naznačuje, že Rammstein mají pro nás připraveno ještě něco lepšího a tvrdšího...“Ubližuji Ti“ je dle mého názoru nutné změkčení.

„Waidmanns Hail“ otvírají fanfáry lesních rohů, které následně přecházejí ve vyřvávaný refrén, kterému vévodí jediné, a to die Kreatur muss sterben! ( ta zrůda musí zemřít). Nadupaná skladba, která nenechá vás ani jediného honáckého psa v klidu.

Jako žralok se vám zakousne do útrob čtvrtá skladba „Haifisch“. Neobvyklá, řekla bych až skočná rytmika doplněná zvláštními klávesovými vsuvkami a chórem v pozadí velmi dobře okoření celé vyznění. Střední tempo a melancholičtější vyznění u tohoto kousku není na škodu.

Název skladby „B********“ neboli „Bückstabü“ vám toho neřekne o nic více než mě. Údajně se prý jedná o Tillovu zkomoleninu, jež vystihuje určitý pocit, který mají všichni rádi. Kdo ví.. Každopádně skladba je to velmi povedená. Pomalý návalový počátek, doprovázený jako vždy Tillovými odříkávanými slokami, se přelije do masakrózního refrénu, za který by se nemusel stydět kdejaký křikloun z deathové smečky. Super!

Jednoznačným kontrastem je skladba „Frühling In Paris“. Klasický ploužák podstatně narušuje koncept celého alba, to byl můj první ortel. Nemohla jsem tuto věc zkousnout. Zhruba po třetím poslechu jsem názor změnila. Píseň je sice koncepčně úplně mimo, ale to jsem začala pociťovat jako určitou výhodu. Till pěje refrén ve francouzštině (s opravdu silným německým přízvukem), který každý zná od šansoniérky Édith Piaf: "Non! Rien de rien. Non! Je ne regrette rien". Bez tohoto songu si album již nějakým způsobem nedokážu přestavit. Úlet, který nelze neocenit.

„Wiener Blut“ jasně odkazuje k hrůzám, které se odehrály ve Fritzlově sklepení. Tuto kontorverzní skladbu považuji za vrchol celého alba. Pomalá, vtírající se „pohádka“ zalézá pod kůži, kterou strhne síla zla v refrénu... Jemné nuance nelze dokonale popsat, je nutné je slyšet: Willkommen in der Dunkelheit (Vítejte v temnotě). Síla.

Video k osmé skladbě „Pussy“ již zřejmě každý viděl. Minimálně každý pořádný zvrhlík v necenzurované verzi;-). Píseň lze určitě přirovnat k „Americe“ z alba "Reise, Reise". Německo-anglický zpěv, kontroverzní tematika, hitovost, jež hranicí s komercí. Prostě německá veselá písnička o tom, jak zastrčit Bratwurst do jejího Sauerkraut.

Devátá skladba nese název jako celé album. Na první pohled ne stoprocentně zajímavá odrzlá vypalovačka s jasným refrénem, že láska tu je pro všechny. Při přečtení textu však posluchač zjistí, že i skladba s tímto názvem nemusí znít tak růžově...

Předposlední skladba „Mehr“ s jemný elektronickým podkladem je další rammsteinovskou typickou skladbou. Kontrast mezi slokami a refrénem je opět silný a skvěle posazený. Popově laděné pasáže přehlušují výkřiky „mehr“ (víc).

Album uzavírá jedenáctá (není již žádným překvapením, že alba mají vždy jedenáct tracků) skladba „Roter Sand“. Pomalá skladba, laděná do westernovského feelingu, opět jaksi do konceptu nezapadá, ale Rammstein dobře vědí, proč tomu tak je. Správná tečka nakonec.

"Liebe Ist Für Alle Da" nezklamalo a opět mi dokázalo (a doufám, že i všem fanouškům), že Rammstein mají své pevné místo na hudební scéně. Deska je barevná, silná, energická, takhle by měl pořádný kotouč vypadat!

Ascela             

4 roky pauzy zrejme dobre padli. Rammstein zapracovali na atmosfére, nejeden text je skutočne na zamyslenie a muzika samotná je asi najvyspelejšia v celej ich kariére. Páči sa mi, z koľkých hľadísk dokázali Rammstein k téme „Lásky pre každého“ pristúpiť. Okrem romantickej polohy vo „Fruhling im Paris“ (naozaj podarenej balade) sa dostanú aj k láske za peniaze, násilnej „láske“ a dokonca až ku kauze Fritzl. Till Lindeman hľadá pre svoj hlas nové cesty a darí sa mu to. No a „Pussy“? Jeden by čumel ako tá skladba do celkového kontextu ideovo zapadá. Len tá melódia je vlezlá až praští a Tillova výslovnosť je údesná (možno problém každého Nemca), no po oslave sexturizmu prichádza najväčšie mrazenie v titulnej piesni. Na ústrednú postavu totiž láska nečaká a tak sa jej násilne zmocní. Veď je tu pre všetkých, pre neho tiež. No a keď hora nejde k Mohamedovi... Ešte je priskoro, no opatrne šplechnem, že to vyzerá na najlepší album Rammstein.
Martin 8/10

www.rammstein.de

Seznam skladeb:
1.Rammlied
2.Ich Tu Dir Weh
3.Waidmanns Heil
4.Haifisch
5.B********
6.Frühling In Paris
7.Wiener Blut
8.Pussy
9.Liebe Ist Für Alle Da
10.Mehr
11.Roter Sand

Sestava:
Till Lindemann – zpěv
Paul Landers – kytara
Richard Z. Kruspe-Bernstein – kytara
Oliver Riedel – baskytara
Christian Lorenz – klávesy
Christophe Doom Schneider – bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 46:03
Label: Universal Music
Země: Německo

Diskografie:
1995 – Herzeleid
1997 – Sehnsucht
2001 – Mutter
2004 – Reise, Reise
2005 – Rosenrot
2009 – Liebe Ist Für Alle Da

Související články:
RAMMSTEIN - Rosenrot


Vydáno: 04.11.2009
Přečteno: 4162x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08916 sekund.