DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLAYER - World Painted Blood

SLAYER jsou jednou z mála jistot v současném abnormálně nestabilním světě. Určitě od nich nemůžeme očekávat, že by jim ruplo v koulích a začali koketovat třeba se symfonickým orchestrem, nebo že by ego některého ze čtyř muzikantských osobností přerostlo jedno druhé, objevily se nějaké bulvární kachny a pak by se o tom natočil sebezpytující dokument. Ne, nové, v krvi až po okraj fermentované album, je zase thrash metal poctivej jako Arayova hříva a ostrej jako špičky Kingových kérek. Smrtelně nehostinný a přesto narkomansky přitažlivý. Jeho obsah se nedá přestat poslouchat, po ukončení okamžitě následuje volba první písně a celá thrashová infuze začne nanovo.

„World Painted Blood“ působí příjemně nostalgickým účinkem, prolítneme s ním celou hudební historii skupiny, snad každá skladba v nás evokuje některý moment z předchozích desek. Počínaje zlověstným úvodem titulní skladby, který připomene démonickou genialitu písně „Hell Awaits“. Nejvíce společných rysů ale hledejme v předposledním vynikajicím zářezu „Christ Illusion“ a také v nejkultovnějším ze všech kultů, „Reing In Blood“. Lombardem vybičovaných (nebo spíš vybicovaných) rychlíků je zde zase slastně mnoho a díky tomu uteče čtyřicet minut rychleji než zamilovanost po svatbě. Ať už je to death metalovým riffem podbarvená vichřice „Unit 731“, následná „Snuff“ o zkurvysynech, kteří vraždí pro ukojení svých choutek, nenávistná „Hate Worldwide“ nebo většině fandů už déle známá „Psychopathy Red“.

To bychom měli vyjmenované čistokrevné, thrashově elementární smrště. Což ale samozřejmě neznamená, že v ostatních skladbách už nenaleznou Tom Araya a Kerry King místo pro své typické koncertní paření. Naopak, většinou se stále jede jako o život, jen se občas zpomalí v některé z tradičně SLAYERovsky střednětempých písní ("Human Strain", "Playing With Dolls"), většinou ale pouze v rámci krátce trvající typické vyhrávky a tempově pikantní změny. V některých momentech tak vzpomeneme na „Diabolus In Musica“, v jiných na „South Of Heaven“. Ale pozor, v žádném případě zde není řeč o vykrádání, to by byla hnusná lež a za trest by pak musel přijít autor těchto řádků do kytičkami provoněného nebe! Ideálním příkladem je již zmíněná titulní skladba, kde se v překrásně sekaných riffech náhle otevře prostor pro zvukové víry, do nichž Tom hyponoticky dokola odříkává zlověstné fráze. Vše poté naprosto plyule přejde do marastu z úvodní části písně a končí v dechberoucí symbióze. Pokud tedy má „World Painted Blood“ nějaké mantinely, tak pouze ty chtěné a svévolně vystavěné. To znamená, že veškeré experimenty probíhají organicky, v duchu nejtradičnějšího rukopisu kapely. Tak, že ani na okamžik nezabuší na posluchačův bubínek přílišnou intenzitou a progresí.

Není nejmenších pochyb o tom, že SLAYER opět vítězí na plné čáře a nelze jim zas a znova nepodlehnout. A to i přesto, že pořád jedou po své jisté (a už malinko korodující) koleji. Z velké thrash metalové čtyřky jsou ale (zdaleka!) jediní, kdo si udržel po celou dobu existence důstojnou tvář. Základ tohoto úspěchu je určitě v nadhledu, se kterým ke své hudbě přistupují (stačí kouknout na dokument Sama Dunna "Global Metal"). A jednou, až se budou hodnotit metalové dějiny, není možné, aby pánové Araya, King, Hanneman a Lombardo nevystoupali na příčky absolutních vítězů. Prozatím si važme toho, že jsou tu zakladatelé stylu pořád s námi a drhnou své nahrávky se (zdánlivě) samozřejmou kvalitou, kterou jim musí závidět většina o pěknou řádku let mladších kolegů.

Petr Štěpnička             


www.slayer.net

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. World Painted Blood
2. Unit 731
3. Snuff
4. Beauty Through Order
5. Hate Worldwide
6. Public Display Of Dismemberment
7. Human Strain
8. Americon
9. Psychopathy Red
10. Playing With Dolls
11. Not Of This God

Sestava:
Tom Araya - zpěv, baskytara
Kerry King - kytara
Jeff Hanneman - kytara
Dave Lombardo - bicí

Žánr: thrash
Rok vydání: 2009
Čas: 39:51
Produkce: Greg Fidelman
Label: Sony Music
Země: U.S.A.

Diskografie:
1983 - Show No Mercy
1985 - Hell Awaits
1986 - Reign In Blood
1988 - South Of Heaven
1990 - Seasons In The Abyss
1994 - Divine Intervention
1996 - Undisputed Attitude
1998 - Diabolus In Musica
2001 - God Hates Us All
2006 - Christ Illusion
2009 - World Painted Blood

Související články:
SLAYER - Christ Illusion


Vydáno: 18.11.2009
Přečteno: 4844x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je ale...27. 12. 2009 15:25 Ondra666
Je to masakr....18. 11. 2009 19:33 Snape


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09243 sekund.