ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - The X Factor

Pokiaľ mám charakterizovať „The X Factor“ jedným slovom, bola by to zmena. Zmena na poste speváka, kde šancu dostáva vo WOLFSBANE pôsobiaci Blaze Bayley. Blazeov hlas rozhodne nie je schopný (hlavne rozsahovo) merať sa s Dickinsonovým, v tom súhlasím. Že by to ale Mejdnom na tejto konkrétnej nahrávke uškodilo, to ani náhodou. Vďaka istým neblahým udalostiam, ktoré sa medzi „Fear of the Dark“ a „The X Factor“ stali (z nich za najvýraznejšiu a najvplyvnejšiu na celý materiál pokladám rozvod Stevea Harrisa), má celý album totiž špecificky temnú, v istom psychickom rozpoložení krásnu ponurú atmosféru, do ktorej mi Blazeov hlboký hlas perfektne sadne. Chlapi si povedali, že problém nebude spočívať v jeho vokálnych nedokonalostiach, ale v tom, ako im prispôsobiť charakter jednotlivých skladieb, a to sa im podarilo.

Zmena nastáva taktiež na poste producenta. Martin Birch sa po rokoch spolupráce porúča a Steve Harris na seba berie aj toto bremeno, v kooperácii s istým Nigelom Greenom. Ten s láskavým dovolením pána kapelníka urobil jednu perfektnú vec – Nickove bicie výraznejšie vysunul dopredu. Tento ťah mne osobne imponuje, pretože jeho vzrušujúca a variabilná hra, akú predvádzal prakticky od svojho nástupu do „funkcie“ na „Piece of Mind“, si to už dlho pýtala.

No a do tretice – zmena nastáva opäť na pozícii hlavného výtvarníka. Hugh Syme zobral svoju úlohu naozaj vážne a výsledkom jeho vízií je najbrutálnejší obal Iron Maiden. Eddie popravený na elektrickom kresle so skalpom oddeleným od lebky. Keď otvoríte booklet, udrú vám navyše do očí jeho vyliezajúce črevá a v tom momente si uvedomíte, že toto sú artworky, za aké by sa nemusela hanbiť žiadna typická total brutal fekal deathgrindovka. Na nasledujúcich stránkach už žiadne podobné zvrátené prekvapenie nečíha, no oproti remasterovaným, exkluzívnymi fotkami precpaným verziám starších albumov pôsobí booklet skromne a vecne. Obzvlášť vydarené sú fotografie muzikantov zospodu podsvietené lampou a umelo vyblednuté tváre v kontexte s muzikou a textami majú svoje opodstatnenie (najmä mladý Blaze je švihák).

Mystický začiatok „The Sign of the Cross“ je najľahší rozpoznávací znak celého albumu. Dlhá 2 a pol minútová predohra na prahu počuteľnosti, sloha – refrén – sloha a pri takto dlhých skladbách (11 minút) neodmysliteľná technická časť. Hneď na úvod najlepšia skladba albumu. Pre celú placku je typický hojný výskyt jemných pasáží, zväčša sa nachádzajúcich na začiatkoch kompozícii, ktoré sa neskôr síce rozbalia, no nemajú takú razanciu a švih, ako tomu doteraz bývalo. Pretože o to nejde. Iron Maiden tu nie sú technickou kapelou a o to väčší význam sa pripisuje atmosfére. Vďaka tomuto faktu má „The X Factor“ bezpečne rozpoznateľný ksicht a zastáva v diskografii britskej legendy dôležité miesto. Melanchólia má najväčšie zastúpenie v štvorbloku skladieb 6 až 9 a táto časť je pre mňa aj vrcholom albumu. Texty o zmysle ľudského života a vojny, brutalite tohto sveta majú v kombinácii s depresívnou atmosférou týchto trackov nesmiernu intenzitu a pri čítaní textov sa tu dajú stráviť naozaj príjemné chvíle.

Je len dobre, že nič z tejto platne sa dnes nehrá naživo. Nevedel by som si to predstaviť. Nie kvôli tomu, že by Blazea spieval Bruce (to by rozhodne ušlo) ale pre komorný nádych kompozícií, ktoré sa jednoducho na štadión nehodia a živým prevedením by Iron Maiden rozhodne nedosiahli efekt, aký to má na človeka v obývačke. Vedel by som to prehrýzť povedzme u najkratšej „Man on the Edge“, ktorá jediná má pravý koncertný odpich, no intímne ladené nádhery ako „Judgement of Heaven“, „The Edge of Darkness“ , či úžasná psychologická Harrisovka „Fortunes of War“ by museli znieť v 50 000-ovom kotli minimálne nemiestne, keďže si všetci prišli vypočuť „Run to the Hills“, „Aces High“ a „Fear of the Dark“.

Odstavec venovaný muchám, nedorobencom a kiksom bude patriť najmä záverečnej „The Unbeliever“, pretože tá v porovnaní s ostatnou desiatkou vyznieva ako nutné zlo alebo silené naťahovanie stopáže albumu, ktorá mimochodom po prvýkrát presahuje 70 minút. Jediné, čo ako tak ujde, je refrén, ktorý sa ešte dá označiť za štandartne dobrý, pri zvyšku skladby sa mi však pokojne môže v ústach prechádzať roj múch a to pri 8 minútovej vypchávke môže skončiť len zrážkou bodov. Druhým nepochopiteľným momentom je asi 75 sekundové Harrisove sólo na počiatku „Blood on the World´s Hands“. Jeho basu mám rád a jej zvýšenú koncentráciu si na 10. albume Iron Maiden užívam (najmä „Fortunes of War“) ale čo je veľa to je príliš!

Iron Maiden s rošádami v kapele a v okolitom „služobníctve“ zmenili prístup k písaniu skladieb. Takmer celý album sa nesie v pomalých až stredne pomalých tempách, gitarové sóla už zďaleka nehrajú takú rolu ako tomu bolo v minulosti. Teší ma to. Je skvelé vidieť obľúbenú kapelu v pozícií, kedy chce posunúť svoj vývoj prepracovaním akéhosi typického vzorca a skúsiť niečo iné. Vyšlo to. Nehovorte mi, že nie. „The X Factor“ nikdy nebude najlepším albumom Iron Maiden. Je však jedinečným kúskom, ktorý stojí za to mať doma vo svojej zbierke pre chvíle, keď čakáte od hudby viac ako „chvilkové povyražení“. Ostatne, už som spomínal, že o ňom Iron Maiden nikdy neboli a teraz to platí dvojnásobne. Excelentná práca.

Martin             

Na "The X Factor" se mi vždycky líbila krásně potemnělá atmosféra a určitý chlad, který s nahrávky čiší. Přitažlivá je také určitá nepřístupnost, díky které má fanoušek, narozdíl od ostatních desek IRON MAIDEN, stále co objevovat. Kromě vypalovačky "Man On The Edge" žádný hit, přesto náramná zábava. Jedenáctka sympatických kompozic, kterým kraluje úvodí "Sign Of The Cross". "The X Factor" mám hodně rád a nikdo mi nevymluví, že je CD zabaleno v nejlepším coveru, který doposud kapela předhodila.
Venca 8/10

www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
01. Sign of the Cross
02. Lord of the Flies
03. Man on the Edge
04. Fortunes of War
05. Look for the Truth
06. Aftermath
07. Judgement of Heaven
08. Blood on the World´s Hands
09. The Edge of Darkness
10. 2.A.M.
11. The Unbeliever

Sestava:
Blaze Bayley - zpěv
Dave Murray - kytara
Janick Gers - kytara
Steve Harris - baskytara
Nicko McBrain - bicí

Rok vydání: 2. október / říjen 1995
Čas: 70:54
Studio: Barnyard (Anglie)
Produkce: Steve Harris a Nigel Green
Label: EMI Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
1980 – Iron Maiden
1981 – Killers
1982 – The Number Of The Beast
1983 – Piece Of Mind
1984 – Powerslave
1986 – Somewhere In Time
1988 – Seventh Son Of The Seventh Son
1990 – No Prayer For The Dying
1992 – Fear Of The Dark
1995 – The X Factor
1998 – Virtual XI
2000 – Brave New World
2003 – Dance Of Death
2006 – A Matter Of Life And Death


Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - Killers
IRON MAIDEN - The Number of the Beast
IRON MAIDEN - Piece of Mind
IRON MAIDEN - Powerslave
IRON MAIDEN - Somewhere in Time
IRON MAIDEN - No Prayer for the Dying
IRON MAIDEN - Seventh Son of the Seventh Son
IRON MAIDEN - Fear of the Dark
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 03.12.2009
Přečteno: 8432x




počet příspěvků: 25

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
I když mi k této...18. 11. 2021 21:52 Pepsi Stone
Tak tady máme...18. 11. 2021 21:07 orre
OPUS MAGNUMPro mě osobně...13. 03. 2020 10:02 David Svoboda
Podla mna, ked tie...9. 11. 2016 13:55 sanntrik
No právě, na Rock...8. 11. 2016 17:13 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08879 sekund.