RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - Virtual XI

Napriek nepopierateľnej kvalite predchádzajúcej nahrávky a rovnako tak patričnej reklamnej masáži sa táto nepredávala podľa očakávaní vydavateľstva a po troch rokoch bolo sakra niečo treba s týmto zrejme nečakaným stavom vecí robiť. No a práve „Virtual XI“ viac ako ktorákoľvek iná nahrávka Iron Maiden dokazuje, že sa ľahšie povie a ťažšie urobí. Nie sú mi známe vtedajšie pomery v kapele, či už vzťahy medzi jednotlivými členmi alebo Iron Maiden versus EMI, keď si však zrátame, že z ôsmich skladieb štyri úplne sám napísal Harris a do ďalších troch sa privtieral (na pokoji nechal len záverečnú „Como Estais Amigos“), ja osobne z toho dedukujem len toľko, že ostatným v tejto situácii príliš neveril a pri rezolútnej požiadavke EMI vydať v dohľadnej dobe nový album to ako muž činu berie (najmä) do vlastných rúk.

Na tom by nemuselo byť nič zlé, obzvlášť vzhľadom na skvelú formu z predchádzajúcich dvoch albumov, kde skladateľsky exceloval. Pri komponovaní novinky však forma začala odchádzať ta tam. Bohužiaľ, neraz aj obsah. Neviem si vysvetliť ako sa na riadnu verziu albumu dostali dve zlátaniny: 10 minútový kolovrátok „The Angel and the Gambler“, ktorý by s obšírnejším textovým základom mohol ešte vyznieť relatívne na slušnej úrovni, krásne sólo v jeho strede však tak dlhú kompozíciu prostú riadneho ústredného motívu, ktorý by stál za to, nespasí.

Ešte horšie dopadá prípad „Don´t Look to the Eyes of a Stranger“. Ten sa dá aspoň v prvých troch minútach kvalitatívne prirovnávať k vyššie pitvanému Gamblerovi. V oboch prípadoch si však Harris pomáha záplatou klamlivou a nevkusnou – pomalé, (ale skutočne veľmi) veľmi pomalé stupňovanie refrénovej časti, ktoré po prvé – k ničomu nevedie a ktoré po druhé - ak máte celkom dobrú náladu, vyznieva vtipne, no a ak ju nemáte... tak také slová sa sem nepíšu... Nestáva sa mi to. U tejto kapely rozhodne nie, vždy to dokázali uhrať aspoň do takej miery, aby ste vydržali do konca piesne, no tu ma sily zo zrejmých dôvodov opúšťajú.

Aby sme to zasa neprehnali, „Virtual XI“ obsahuje aj vydarené skladby. U štvorky „The Clansman“ znova nadobúdam pocit, že počúvam Iron Maiden a nemusím sa opakovane pozerať na obal, aby som sa v tom utvrdil. Táto 9 minútovka je jedinou položkou, ktorá tu skutočne stojí za hriech a ktorá je pravou mejdnovskou perlou. Veľmi poteší ešte netradične ladená „Como Estais Amigos“, ktorá Blazeovi sadla asi najlepšie a je preňho ideálna, keďže sa celý čas nikam neponáhľa a úvod v podobe svižnej „Futureal“, kde však Blaze už naozaj pod tým tónom je a jeho zúfalá snaha povyraziť si na vyššiu oktávu sa nepočúva príjemne. Zvyšný materiál možno potom charakterizovať ako „typickí Mejdni“, avšak s doložkou „neurazí – nenadchne“.

„Virtual XI“ vyznieva ako album vydaný z povinnosti, pretože prestoje boli menšie ako kedykoľvek predtým (v tom síce kapela dnes pokračuje, ale aspoň to stojí za to) a trh bol hladný. Žiaľ, dopadlo to neslávne a skutočnostiam, že je „Virtual XI“ dodnes najhoršie predávaný kúsok a následnému odchodu Blazea z Iron Maiden nemáme dôvod sa čudovať. Železná Panna sa minule vybrala trošku inou cestou, pokiaľ však vtedy dobre vedela, kam tým mieri, druhý pokus na dlhé minúty stráca pevnú pôdu pod nohami a určite nezafunguje ani terapia zvýšeného počtu vypočutí s tým, že „ono už sa to poddá...“ Nepoddá!

Martin             

V době vydání mě maidenovic virtuální jedenáctka hodně bavila. Vynikající vypalovačka "Futureal", hymna "The Clansman" či krásná balada "Como Estais Amigos". Neměl jsem jediný problém. Dnes jsem přece jenom trošku střízlivější. V první řadě je zarážející neskutečná natahovanost "The Angel And The Gambler" a "Don´t Look To The Eyes Of A Stranger", v další poměrně slabý zvuk. Také Blaze už zde nepodává tak jistý výkon jak na "The X Factor". V každém případě si ale "Virtual XI" stále rád poslechnu. Také obal patří k mým oblíbenějším.
Venca 7/10

www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
01. Futureal
02. The Angel and the Gambler
03. Lightning Strikes Twice
04. The Clansman
05. When Two Worlds Collide
06. The Educated Fool
07. Don´t Look to the Eyes of a Stranger
08. Como Estais Amigos

Sestava:
Blaze Bayley - zpěv
Dave Murray - kytara
Janick Gers - kytara
Steve Harris - baskytara
Nicko McBrain - bicí

Rok vydání: 22. marec / březen 1998
Čas: 53:36
Studio: Barnyard (Anglie)
Produkce: Steve Harris a Nigel Green
Label: EMI Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
1980 – Iron Maiden
1981 – Killers
1982 – The Number Of The Beast
1983 – Piece Of Mind
1984 – Powerslave
1986 – Somewhere In Time
1988 – Seventh Son Of The Seventh Son
1990 – No Prayer For The Dying
1992 – Fear Of The Dark
1995 – The X Factor
1998 – Virtual XI
2000 – Brave New World
2003 – Dance Of Death
2006 – A Matter Of Life And Death


Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - Killers
IRON MAIDEN - The Number of the Beast
IRON MAIDEN - Piece of Mind
IRON MAIDEN - Powerslave
IRON MAIDEN - Somewhere in Time
IRON MAIDEN - No Prayer for the Dying
IRON MAIDEN - Seventh Son of the Seventh Son
IRON MAIDEN - Fear of the Dark
IRON MAIDEN - The X Factor
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 10.12.2009
Přečteno: 6758x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fajn albumKdyž pominu tupou...13. 03. 2020 10:05 David Svoboda
Na Blazeho vokál...7. 11. 2016 21:14 orre
Trosku upotene...12. 02. 2014 8:20 johny
Nesouhlasím,...1. 01. 2010 11:45 Tassadar
Minimálne u tejto...10. 12. 2009 20:31 Martin


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09607 sekund.