NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SARKE - Vorunah

Když se v dubnu loňského roku u Indie Records objevila nahrávka „Vorunah“, vydaná pod hlavičkou Sarke (alias Thomas Berglie), příznivci black metalu asi důkladně zavětřili. Obzvlášť, když si bicmen Tulus, Khold či Valhall, přizval k realizaci svých hudebních myšlenek křiklouna Nocturna Culta (alias Teda Skjelluma), známého z Darkthrone, Satyricon (tam ovšem v jiné pozici) či Vidsyn. Ovšem, i když černomyšlenkáři nepřijdou zkrátka, zaškatulkování Sarkeho sólové prvotiny nebude tak jednoduché. Sarke se totiž neomezuje pouze na černočernou tmu (i když pochopitelně, že základ se nachází právě tady), přidává do drážek nahrávky dostatek agrese, hrubosti, vzpomínek na dávnou minulost i jednoduchosti, přímočarosti až primitivismu (thrash metal či špinavý rock´n´roll s odkazem – jak hlásá firma - na Mayhem, Slayer, Darkthrone, Black Sabbath či Motörhead) a to vše balí do zvukově syrového hávu kovového dávnověku. Jenže…

Jenže nebýt hrubého Nocturnova vokálu, tak se příliš zásadního na jinak „one man show“ (autorství všech skladeb i nahrání všech nástrojů je Sarkeho záležitostí) projektu neděje. Nejzajímavější okamžiky nastanou, když celkově pochmurnou náladu Sarke naředí pomocí černobílých klapek – díky pijánkově poetickému úvodu tak z desky vyčnívá „13 Candles“, která svojí atmosférou snadno překoná zbytek desky. Nocturnův naléhavý řev je beze sporu největším zážitkem celého alba, nicméně v tomhle kousku jako by zhmotněl a zmohutněl. Škoda toho, že, tak jako většina skladeb, i „Třináct svíček“ je zbytečně a neúměrně natahovaná a navíc depresivní “recitace“ pochmurnost nacpanou do tvrdých tónů nakonec neudrží. Z celkového a postupně do jedné důkladně pochmurné hmoty se slévajícího materiálu vykoukne i nátlaková, vláčně tahavá a depresivní (takové je sice celé „Vorunah“, nicméně tady ta přesvědčivost není zničená stereotypní omíláním) „Frost Junkie“, ve které všudypřítomná beznaděj studí naprosto zběsile a závěrečná totálně zvrhlá „Dead Universe“ s pekelným řevem. Ne, že by přinesla nějaký zlom, ale aspoň zní jinak.

Do minulosti zahleděná deska, psaná perem, namočeným do totální syrové zlověstnosti. Je otázkou, jestli nedostatek jiných emocí je vlastně takovou chybou, když zlověstnost a pochmurnost měla zjevně být tím pocitem, který vás na konci zcela pohltí. To se Sarkemu daří. Jen mi v tom chybí hudební nápad a vlastně i důvod se k „Vorunah“ někdy vrátit.

Savapip             


www.myspace.com/sarkeofficial

Seznam skladeb:
1. Primitive Killing
2. Vorunah
3. The Drunken Priest
4. Frost Junkie
5. Old
6. Cult Ritual
7. 13 Candles
8. Dead Universe

Sestava:
Nocturno Culto - zpěv
Sarke – kytara, baskytara, bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 37:29
Label: Indie Recordings
Země: Norsko


Vydáno: 11.01.2010
Přečteno: 2735x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1086 sekund.