DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part I.

První z dvojice natolik vzývaných desek, že jsem si pro psaní musel pořídit zlatou klávesnici, jelikož psát recenze na obyčejné, plastové, by dostatečně nerespektovalo odkaz, které dvojalbum „keeperů“ zanechalo. A pakliže jsem u debutového alba HELLOWEEN psal o prvních speed metalových obrysech, které zatím měly pouze nejasný a těžce uchopitelný tvar, právě následná alba dala tomuto stylu betonově pevnou formu. Byla to zásluha dvou zásadních faktorů. Prvním z nich byl zvuk, který z heavy/thrashových riffů odejmul zemitou dravost a rozfoukal je do bachorů vzdušné beztíže. Druhý zlomový moment s tím prvním úzce souvisí, zmíněnému pocitu hudebně gravitační odpoutanosti výrazně pomohlo pěvecké hrdlo nového zpěváka Michaela Kiskeho.

Každý v sobě máme magnet na podobné typy, které se navzájem přitahují, a tak jednoho dne přilákala silná osobitost dua Hansen/Weikath i charakter tohoto zpěváka. Někdo může věřit, že jsou tyto jevy pouhou náhodou, já naopak souhlasím s citátem, který praví, že „všechny dobré schůzky jsou už předem domluveny“. Michael si sice zprvu myslel, že se jeho hlas k muzice HELLOWEEN příliš nehodí (není divu, pokud ji posuzoval podle debutového alba), nakonec se ale podvolil a dokonce se hned na své první desce zapojil do tvůrčího procesu (skladba „A Little Time“). Kapela tak v jeho osobnosti nalezla nejen skvostného pěvce, ale také schopného skladatele a výborného frontmana, který svým charizmatem strhával vyprodané sály. Sláva a věhlas HELLOWEEN totiž dosáhly svého vrcholu právě koncepčním duem alb „Keeper Of The Seven Keys“.

To mělo původně vyjít najednou, to se ale nelíbilo vydavatelství „Noise“ (se kterým si kapela měla užít ještě „hafo“ dalších nepříjemností), a tak od sebe nakonec obě desky dělí roční pauza. První z nich se do obecného povědomí zapsala jako ta "méně povedená“ a já s tímto názorem musím souhlasit. V celkovém měřítku je ovšem i tato deska legendárním počinem, zejména proto, že s automatickým sebevědomím, tak typickým pro Němce, přivedla na svět do té doby neslýchanou melodickou svěžest a s ní i nový styl.

V době, kdy se vydávala (dnes) klasická thrashová alba, v době, kdy se začínal rodit death metal a trendem bylo hrát co nejagresivněji, přišel HELLOWEEN s něčím naprosto opačným. Už intro „Initiation“ svoji vstřícností naznačí, že tentokrát půjde o něco trochu jiného, než co bylo ke slyšení na debutu „Walls Of Jericho“. A pak to přijde. „I'm Alive“ s naprostou samozřejmostí naservíruje organicky dokonalé spojení rychlosti a melodie. Do toho všeho svůdný Michaelův „ječák“, kvadraticky melodická sóla i vyhrávky a je vymalováno, oficiálně první ("old school") speed metalová píseň je na světě!

„A Little Time“ přinese první důkaz Michaelova skladatelského rukopisu. A již zde se trochu obnaží skutečnost, že Michael nikdy nebyl kovaným metalistou např. Hansenova typu a bude se pokaždé snažit uhnout trochu někam jinam. Samozřejmě jeho sklon k rockování nebyl v jeho mladistvě dravém věku tak evidentní, přesto se v této skladbě tempo zvolní a odlišná nálada je jasně patrná. Michael si v ní vytvořil prostor pro ekvilibristické zvraty pěveckých linek, celkový dojem z písně ale zůstává (i díky nepůsobivé „budíkové“ mezihře) spíše průměrný. "Záchranu" tak znamená Kai Hansen, který přifrčí s další speedovou nádherou „Twilight Of The Gods“, která obsahuje všechny prvky popsané u „I'm Alive“, na rozdíl od ní ale přidává výsostně melodický refrén a představuje tak jeden ze dvou vrcholů alba.

Ten druhý (a vyšší!) následuje vzápětí. Weikathova „A Tale That Wasn't Right“ je dle mnohých nejkrásnější rockovou baladou. A já opět souhlasím, husí kůže mně vyraší při každém jejím poslechu a když se dojetí smísí s nostalgií, nemám o pomyslném prvenství v kategorii „nejlepší ploužák“ sebemenších pochyb.

Další „Future World“ pro mě představuje trochu oříšek a jednu z nejkontroverznějších skladeb HELLOWEEN vůbec. Já totiž obecné popularitě této písně moc nerozumím a její stadionová řevnivost na mě nikdy příliš nepůsobila. Zkrátka další průměr. A dvakrát „odvařenej“ nejsem ani ze 13ti minutového eposu s názvem „Halloween“. Málo dramatický hudební děj této písně mě ponechává chladným většinou své stopáže, znatelně mě probere až vyjódlované sólování z přelomu desáté minuty písně. A to je málo. Mnohem víc se mně zamlouvá epická skladba z dalšího dílu „keeperů“, ostatně jako celá "dvojka" paušálně. O tom ale až příště.

Petr Štěpnička             

Krásná nahrávka. Zcela určitě jeden z nejsilnějších heavy metalových (a nechme už toho škatulkování) okamžiků celé historie. Neskutečná hitovost a bezkonkurenční atmosféra. To vše vrcholí v megalomanské, a snad nejlepší skladbě, co kdy HELLOWEEN udělali - "Halloween". A jestli je "A Tale That Wasn´t Right" vůbec nejlepší kovový ploužák? Těžko říct, ale s tím, kdo to tvrdí, bych se nehádal. Jestliže měli IRON MAIDEN v osmdesátých letech nějakou konkurenci, byli to HELLOWEEN. V roce 1987 na svém absolutním vrcholu...
Venca 10/10

www.helloween.org

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Initiation
2. I'm Alive
3. A Little Time
4. Twilight Of The Gods
5. A Tale That Wasn't Right
6. Future World
7. Halloween
8. Follow The Sign

Sestava:
Michael Kiske - zpěv
Kai Hansen - kytara
Michael Weikath - kytara
Markus Grosskopf - baskytara
Ingo Schwichtenberg - bicí

Žánr: melodický power/heavy/speed
Rok vydání: 1987
Čas: 37:08
Produkce: Tommy Hansen a Tommy Newton
Label: Noise
Země: Německo

Diskografie:
1985 - Walls Of Jericho
1987 - Keeper Of The Seven Keys Part I.
1988 - Keeper Of The Seven Keys Part II.
1991 - Pink Bubbles Go Ape
1993 - Chameleon
1994 - Master Of The Rings
1996 - The Time Of The Oath
1998 - Better Than Raw
2000 - The Dark Ride
2003 - Rabbit Don't Come Easy
2005 - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
2007 - Gambling With The Devil

Související články:
HELLOWEEN - Walls Of Jericho
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part II.
HELLOWEEN - Pink Bubbles Go Ape
HELLOWEEN - Chameleon
HELLOWEEN - Master Of The Rings
HELLOWEEN - The Time Of The Oath
HELLOWEEN - Better Than Raw
HELLOWEEN - The Dark Ride
HELLOWEEN - Rabbit Don't Come Easy
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
HELLOWEEN - Gambling With The Devil
HELLOWEEN - Unarmed


Vydáno: 21.01.2010
Přečteno: 7770x




počet příspěvků: 23

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ta ukázka není...14. 12. 2011 0:47 Anonim
ano, ta ukázka má...13. 12. 2011 15:21 Pagan
Mě to baví....12. 12. 2011 23:25 Venca Votruba
UnisonicTen nový song je...12. 12. 2011 23:15 Tassadar
Co říkáte na...12. 12. 2011 23:08 Venca Votruba


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0874 sekund.