NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RHODIAN - Schizzover

S křížkem po funuse… a to doslova a do písmene. Již v době, kdy se mi dostalo do rukou album „Schizzover“ od brněnských Rhodian, objevil se na stránkách kapely epitaf sdělující, že po třinácti letech došlo k ukončení činnosti. Nicméně mi dovolte se ještě k albu „Schizzover“ vrátit. Už jen z úcty k jejich vlastnímu prohlášení, že na víc (než co předvedli na „Schizzover“) už Rhodian nemají a zároveň i díky vědomí, že si v tomto případě můžu dovolit pominout zaužívané „o mrtvých jen dobře…“

„Schizzover“ je album, které (ač samo tak v některých elektronikou přesycených momentech působí) vás rozhodně nenechá chladnými. Název desky dokonale vystihuje její podstatu i důsledky. Rhodian dokázali do jednoho kotlíku nacpat důkladnou dávku rozličných emocí, dokázali je i natolik separovat, že jednotlivé kousky tvoří samostatné a někdy až protipólně neslučitelné příběhy. Šantán, cirkus, vychladlá továrna na zpracování kovu – to vše lze nalézt ve skladbách plných melancholie i takových, při kterých z vás hrubé riffy sedřou kůži.

Tenhle variabilnost je zřejmá už z prvních dvou skladeb. Úvodní elektroniky plný rachot „Ve 3:15 jsme zvítězili nad spánkem“ mě málem vystřelil z kecek – kakofonie jako prase, naprosto toxický, nervy drásající industriál. Až jsem si říkal, že pokud takhle bude znít celé album, zhruba tak v jeho polovině patrně provedu autoamputaci ušních nervů. Skladba, která dělá čest názvu desky – schizofrenní halucinace. A hned vzápětí melodičtější (i když i tady to důkladně zaduní) podmanivé pohlazení s příjemně nadrzlým vokálem a masírovacím tempem, které vás snadno pohltí. A na takovéhle houpačce se Rhodian pohybují ustavičně. Naprostá jednička? „Jisatsu saakuru“ (Klub sebevrahů). Když chlad, tak přímo severský, když autentičnost, tak stoprocentní, sukýnky letících holčiček se vám doslova otřou o vztyčené chlupy na kůži. A hned vzápětí další extrém, odtažité, ledově nevstřebatelné (do klávesnice se mi dere výraz odpudivé,ale odpudivé věci mohou vyvolávat kromě odporu i úžas) dusání za hlasové účasti Deseda (Dark Gamballe).

Tohle je zatraceně syrová chladná chemie. Rhodian dokážou melancholicky hladit, hýčkat, řezat to hlava nehlava i suverénně lézt na nervy. Tedy dokázali... A minimálně u čtyř skladeb (příznivci industriálu budou mít číslo asi podstatně vyšší) si říkám, že jejich konce je docela škoda.

Savapip             


bandzone.cz/rhodian

Seznam skladeb:
1. Ve 3:15 jsme zvítězili nad spánkem
2. Zdrhej z toho!
3. Agatha Christie 3001
4. Kopeme herku do žeber
5. Mezi střepy Edenu
6. Jisatsu saakuru (Klub sebevrahů)
7. Esence života
8. Když soumrak padne v kabaretu monster
9. The Earth revival

Sestava:
Caberolas – programming, kytara
Martina - zpěv
Marek - baskytara
Pedrozzo - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 38:07
Label: Elysion
Země: Česká republika


Vydáno: 25.01.2010
Přečteno: 1983x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11173 sekund.