Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOB RULES - Radical Peace

Dovolte mi na úvod malý test. Když se řekne Mob, dokážete bez kratičkého zaváhání doplnit celý název kapely? Věřím, že pokud jste si někdy čuchli k melodiím, tak určitě ano. A dokážete stejně pohotově vystřelit od pasu název vašeho nejoblíbenějšího alba téhle kapely? Pokud v obou případech zazní ano, blahopřeju k jedničce z občanské metalové nauky za dokonalý všeobecný přehled. Ale nepřekvapilo by mě, kdyby jste u druhé otázky chvíli v paměti lovit museli. S německými Mob Rules se to totiž má tak, že sice už víc jak desetiletku tvoří dobré power metalové desky, ale spíš než tahouny žánru jsou (a nejspíš i budou) částí stabilní namakané základny a jistotou pro fajnšmekry.

Čekal snad někdo od jejich novinky „Radical Peace“ nějaké vybočení z vytyčeného kursu? Asi těžko. A proč taky? Mob Rules nemají důvod nějak zásadně experimentovat. Od dob, kdy sázeli lehoučké chytlavky v duchu „Rain Song“ (debutové album „Savage Land“) uplynulo kupa vody a klukům z Mob Rules evidentně přibyla kromě zkušeností i nějaká ta jizva na duši. I proto je jejich šesté album vyspělejší, propracovanější a přístupně náročnější. Na „Radical Peace“ Mob Rules potvrdili cestu, se kterou se jim zadařilo na předposledním albu „Ethnolution A.D.“ Co se hudební formy týká, i co se týká koncepce desky. Stále si hrají svůj power metal s výrazným vlivem kláves, ředěný klasickým heavíkem, čerpající ze syrového rockového odkazu a v části desky pohrávající si i s koncepčním dramatem. A je velice sympatické, že jsou sví a nemají potřebu podbízet se implantováním kvanta „moderních“ prvků.

Stěžejním kouskem desky by zřejmě měla být osmnáctiminutová sága „The Oswald File“, poskládaná ze šesti kapitol, věnovaná událostem kolem smrti Lee Harveye Oswalda, vraha (?) J.F. Kennedyho. Barevná věc, využívající autentické komentáře i vír hudebních motivů, střídání výrazů i nálad. Z klavírního poetického intra, přes postupně nabobtnávající náladu až k povedené gradaci s přibroušeným vokálem i pompézním chorálem. Nemůžu se však zbavit dojmu, že přes veškerou snahu o dramatičnost je styl Mob Rules na podobné záležitosti trochu strohý a díky tomu výpravnost „The Oswald File“ zbytečně kolísá a lehce ztrácí napětí. O to údernější (a díky tomu i pro mě podstatnější) jsou „samostatné“ kousky z úvodu desky. V úvodní „Children Of The Flames“ (odkaz na doktora smrti Josefa Mengeleho a jeho experimenty) nabudí Mob Rules všechny své přednosti na maximum – povedená melodie, chytlavý riff, chlapácký vokál Klause Dirkse, šťavnaté klávesy, dramatická instrumentální vyhrávka, dynamický refrén i nečekaný zpomalovací kotrmelec v závěru – jednoznačný hit. „Trial By Fire“, postavená na výborném klávesovém motivu, zvrhlém do razantní sekačky dá pocítit, že i vztek může být hnací emocí kapely a že i přes moderní vlivy si Mob Rules dokáží zachovat svůj feeling. Pompézní klenutou houpačkou „Warchild“ a následnou přímočarou „Astral Hand“ jsou pak vyčerpány všechny podstatné položky desky. Dovětek po Oswaldovi v podobě dvou závěrečných písní se už jeví jen jako standardní ocásek a za úvodním nabuzením docela zaostává.

Nečekám, že by se „Radical Peace“ stalo tou položkou, kterou v souvislosti s Mob Rules využijí masy příznivců jako odpověď na mojí druhou úvodní otázku. Pro ty, kteří mají rádi propracovanou a poctivě zahranou razantní muziku a voní jim třeba Brainstorm, Manticora či Angel Dust jsou Mob Rules se svým šestým zářezem na pažbě skvělou volbou.

Savapip             

U mě to prostě mají kapely, které dokáží takhle kouzlit s melodiemi, strašně snadné. A Mob Rules jsou navíc (už od předchozí „Ethnolution A.D.“) ve vrcholné formě. Spojení jejich chytlavých a nápaditých skladeb s Klausovým příjemným vokálem pro mě bylo vždycky naprostou jistotou v melodickém ranku. Nejinak tomu je i v případě „Radical Peace“ – i když i já preferuji první polovinu alba v podobě přímočařejších a jednodušších skladeb (obzvlášť „Trial By Fire“ by zasloužila jedničku z hvězdičkou) oproti rozmáchlé kompozici „The Oswald File“, která je bezpochyby dobrá, ale síla Mob Rules je prostě někde jinde. I když vám tohle album život nezmění, poslouchá se výborně. Myslím, že všichni jejich fanoušci ani nic jiného nepředpokládali.
Ray 8/10

www.mobrules.de

Seznam skladeb:
1. Children Of The Flames
2. Trial By Fire
3. Warchild
4. Astral Hand
The Oswald File (Ethnolution Part II - A Matter Of Unnecessary Doubt)
5. Prologue - Chapter I
6. Desperate Son - Chapter II
7. 11-30 AM - Chapter III
8. Unnecessary Doubt - Chapter IV
9. A Dead Man's Face - Chapter V
10. Did You Reach The Sun- - Chapter VI
11. Waiting For The Sun
12. The Glance Of Fame

Sestava:
Klaus Dirks - zpěv
Sven Lüdke - kytara
Matthias Mineur - kytara
Markus Brinkmann - baskytara
Sascha Onnen - klávesy
Nikolas Fritz - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 52:26
Label: AFM Records
Země: Německo

Diskografie:
1999 – Savage Land
2000 – Temple Of Two Suns
2002 – Hollowed Be Thy Name
2004 – Among The Gods
2006 – Ethnolution A.D.
2009 – Radical Peace


Vydáno: 05.02.2010
Přečteno: 3202x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
astral handtenhle album nemá...14. 09. 2014 23:16 ladislav
Album to není...12. 02. 2010 6:48 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08925 sekund.