ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




REBELLION - Arise: From Ginnungagap To Ragnarok

Tak, jako je možné spolehnout se na to, že když v lednu napadne sníh, silničáři nám vysvětlí, že na zimu byli připraven, ale sníh je zaskočil, či na to, že naši vyvolení vždycky najdou způsob, jak zabránit snižování svých prebend, tak je možné se spolehnout i na Rebellion. Že ze svého osvědčeného stylu neuhnou ani o píď, že jejich deska bude klasickým soubojem mezi zpěvností a přímočarostí, mezi rychlostí či procítěností sól, otázkou promíchání poměru melodičnosti a razance (a já si ten rýpanec neodpustím, v neposlední řadě i toho, že když s deskou na světlo vylezou hrobníci, tak rebelanti na sebe nenechají dlouho čekat…).

Neb závěrečný díl rebellionovské trilogie (sakra, nezahráli na tuhle strunu už boltendahlovci ;-)? ) „Arise – From Ginnungagap To Ragnarök“ splňuje do puntíku vše, co se dalo očekávat, je svým způsobem zbytečné psát dál. Ti, kteří po Rebellion dobrovolně sáhnou, dostanou přesně to, co chtějí. Ti, kteří po nich sáhnou náhodou a mají zálibu v heavy-power kompozicích s ostrými riffy, nabroušeným (a zase se dá říct klasickým) vokálem, dynamickou rytmikou, občasným klávesovým přimáznutím či odlehčením v podobě ženských vokálů, určitě nebudou zklamaní. A ti, kteří ohrnují nos nad kapelami typu Grave Digger či Iced Earth, případně rádi vypočítávají, kde všude už něco podobného zaslechli, budou mít spolehlivě ohrnuto či spočítáno. Nemůžu a vlastně ani nechci do Rebellion rýpat za nepůvodnost, s tou se v tomhle stylu tak nějak už i počítá. A to i přes to, že občas zní Michael Seifert „jako vejce vejci“ (jak by řekli cimrmani) s Matthew Barlowem, i přes to, že některé kompozice k sobě mají s ledovou zemí zatraceně blízko…

Tak tedy fakta: Odin, Midgard, Asgard, Walhala, Heimdall, Thor… - jak jinak zakončit třídílnou vikingskou výpravu, než ódou na severskou mytologii? Samozřejmě zpracováno s patřičně chytlavými melodiemi, razancí, precizním zvukem i nezbytnou orchestrální pompou. Kladem je skutečnost, že poetické vsuvky dostatečně oživují zaběhlý režim a oživují atmosféru, i to, že sice okrajově, ale přece jen, se dá zaslechnout snaha vyjet z ortodoxních heavíkových či power postupů.

Jako dokonalá ukázka kladů i záporů desky může sloužit „Thor“. Náladová záležitost, dramaticky spojující vše přitažlivé, co na podobné hudbě lze najít – přitažlivost změn tempa, teatrální vokální projev, hrdinskou podmanivost, dostatečně zvýrazněnou pochodovými bicími i ostrým zvukem kytar i orchestrální pompéznost. A zároveň si v závěru kladete otázku, proč musí Rebellion tuhle náladu do nekonečna protahovat.

Prakticky vše, co jsem si od „Arise…“ sliboval, to Rebellion splnili. Rebellion nejsou kapela, od které by se daly čekat jakékoliv změny (zodpovězení otázky, jestli to je dobře, či nikoliv, nechám na vás). Za sebe můžu říct, že přesně to je důvod, proč jsem po Rebellion sáhl. A s nezdůvodnitelnou subjektivností dodávám, že ze všech tří dílů vikingské ságy mě ten poslední bere nejmíň. Ale jen o takový chlup, že bodová stupnice ho není schopna zaznamenat.

Savapip             


www.rebellion.st

Seznam skladeb:
1. War
2. Arise
3. Asgard
4. Odin
5. Runes
6. Bolverk
7. Thor
8. Evil
9. Loki
10. Prelude
11. Ragnarök
12. Einherjar

Sestava:
Michael Seifert - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Simone Wenzel - kytara
Tomi Göttlich - baskytara
Gerd Lücking - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 57:13
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie
2002 – A Tragedy In Steel
2003 – Born A Rebel
2005 – Sagas Of Iceland
2007 – Miklagard
2009 – Arise: From Ginnungagap To Ragnarok

Související články:
REBELLION - Miklagard


Vydáno: 12.02.2010
Přečteno: 2487x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09564 sekund.