IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STEELFAITH - Steelfaith

Předpokládám, že ani nenapočítám do toho kulatého čísla, které mi letos naskočí na počítadle letokruhů a nějaký doveda při poslechu prvních tónů dema lovosických Steelfaith (či třeba jen při pohledu na název kapely) prohodí cosi vtipného o vyždímaných klišé. No ano, Steelfaith provozují klasický heavíkospeed. Ve kterém (pokolikáté to vlastně již melduju?) se toho fakt už asi moc vymyslet nedá - leč nemám pocit, že by Steelfaith zrovna o tohle usilovali. Otázka nestojí, jestli je potřeba něco vymýšlet, spíš jak se kapela chopila toho již objeveného. A já můžu s radostí konstatovat, že dobře (a nemyslete si, že dobře znamená za tři…). Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že se jedná o první demo, která z dílny lovosické omladiny vykouklo na svět.

I když Steelfaith nabízejí na ochutnávce své tvorby celkem šest položek, k ochutnání toho podstatného je třeba prokousnout tenkou kůrku k čtyřzásekové chutné střídě. Ta svojí šťavnatou chuť získává (pominu chytlavost melodií, kterou v tomhle stylu považuji za životní nutnost) jednak díky kytarovým honičkám a jednak zásluhou variabilního vokálu zpěvandule Mirky. Díky téhle kombinaci by seznámení se Steelfaith mělo být povinností (abych se přidržel zavedených klišé) pro příznivce spolků Evarest, Samhain či Okrozom a příležitostí pro ostatní fandy pozitivně laděného heavy-power-speedu.

Možná by Steelfaith mohli být vybráni do učebnic metalové psychologie jako zástupce teorie nutné gradace desky. Pěkně schůdek po schůdku se totiž sunou k vrcholu. Předpokládám, že za pointrovskou "Mrtvou nevěstou" se málokterý heavíkář se zalíbením otočí. Obyčejně tuctová záležitost s "poetickým" textem a pozitivním zábleskem v podobě kytarové naháněné. Šlápnutí na paty zavedeným Evarest, a to nejen ve způsobu stavby skladeb, ale i částečně v projevu Mirky, nabízí "Destroyer Of Mind". "Bleeding Heart" s konečně slyšitelným spodkem se vezou na, v minulé skladbě nabuzené, spídové vlně. A i když se přitažlivost skladeb polehoučku zvedá, ještě stále jsou Steelfaith v kategorii jen lehce se vymykajícího průměru. Ovšem v "závěrečné" pecce "Černý svědomí" zahrají na dramatickou notu tak vydatně (a to po všech stránkách, nejen pestrou strukturou skladby, variabilním vokálem Mirky, ale i textem, probouzejícím obrazotvornost), že ještě dlouho po doznění vám bude zátylek svírat opojné mrazení.

Pár slov si zaslouží i zmiňovaná kůrka. Příjemné náladové klavírní intro lze brát za přirozenou vstupenku do dění, nijak vybočující ze zaběhlých kolejí. To závěrečná "Fuckin' Merry Christmas" se pro mě stala nejkontroverznějším kouskem. A přiznávám, že mi nejvánočnější z vánočních melodií v rychlo-tvrdo kabátě přišla z počátku poměrně laciná a prvoplánovitá. Snad díky tomu, že mě "Černý svědomí" dokonale postupně rozvolnilo, se z téhle tečky stal vydařený vtípek. Jen bookletové varování "bonus" příště prosím psát ještě větším a tučnějším písmem.

Mínusy? No jasně, zvuk. Když bych už neměl dobré zkušenosti s tím, že i při prvním skoku do vody lze vyvolat zvukovým hábitem radikálně pozitivnější dojem, asi bych nad tím mávnul rukou. Takhle můžu jen dodat, že díky nedostatečné dynamice a "sytosti" zvuku Steelfaith sami sobě krapet hodili klacek pod nohy. Nešť, já věřím, že v dalším kole kromě povedených skladeb a jejich dobrého provedení Steelfaith dotáhnout do finále i zvukovou stránku. A pak by si heavíkoví závisláci mohli spokojeně mnout ruce (no, snesete-li "hodný" zvuk, můžete šudlat pěstičky už nyní). A i když, jak již naznačeno, nic přelomového se na "Steelfaith" nekoná, osobně si Steelfaith dokážu za čas představit ve vybrané smetánce tuzemské heavíkové (neplést s pojmem tancovačkové) elity.

Savapip             


www.steelfaith.wz.cz

Seznam skladeb:
1. Introduction
2. Mrtvá nevěsta
3. Destroyer Of Mind
4. Bleeding Heart
5. Černý svědomí
6. Fuckin´ Merry X-mas

Sestava:
Mirka Brychnáčová - zpěv
Honza Štok - kytara
Ondra Vašaš - kytara
Pája Stránská - baskytara
Jirka Skalický - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 23:24
Země: Česká republika


Vydáno: 15.03.2010
Přečteno: 2296x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08705 sekund.