RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DISBELIEF – Protected Hell

Krásné, jedinečné a sympatické intro na akustické kytary, temně intenzivní vokál, ambientní atmosféra. Po chvíli vše přibarvuje elektrická kytara, nádherný zvuk i výraz. Tak začíná aktuální album německých DISBELIEF. Zlom.

Následuje střednětempý old-school death, jako bychom se vraceli o dvacet let zpět, kolovrátek dokola, téměř bez okras a syrově. V polovině skladby přechází death metal do melodií intra, špinavě melancholická atmosféra. Jsou zde cítit američtí stylotvůrci NEUROSIS. Pak opět death, za ním uvolnění. Vše končí vybrnkáváním ze začátku.

Další skladba začíná opět pomalu, temně a sugestivně jako ta první, ale přece zcela jinak. Ústřední motiv, vyjevující se po celou dobu písně, se podobá pomalé atmosférické kytaře ROOT (něco mezi "Hell Symphony" a "Temple In The Underworld"), do toho emotivně-vrývající se hlas „Let the fire burn,..... let the fire burn.....“, pak očekávaný střednětempý death, uvolnění, death.

Uvěřitelný, charismatický a zároveň stylizovaný vokál napříč deskou táhne. Nástroje do sebe zapadají zvukově i skladatelsky jako jeden celek. Na všech místech alba jsou protiklady, které se doplňují; nejen doplňují, ale násobí. Skrz desku prochází dva styly – jako dvě zcela odlišné kapely, ale přesto to jde přirozeně do sebe.

První polohou je old-school death, syrový, uřvaný, zřejmě schválně plochý, zde se s tím DISBELIEF příliš neserou – několik akordů a jeden dva hoblující riffy, nastředované kytary, dvoukopák, stále dokola; střední tempo, občas i tempa pomalejší. Statické, neměnné, někdy až ubíjející.

Druhá poloha působí zvláštně, je silně melodická a pestrá, desku velmi oživuje. Zde čerpají DISBELIEF, ať již vědomě, či ne, ze scény okolo NEUROSIS, která zajímavým způsobem spojuje výbušnou energii hardcore, doom metal a z(ne)klidňující energii ethna a psychedelie. Náznaky klasického „doomově-gotického“ feelingu nebo dřevního doomu ale naprosto ne, spíše jde o takovou tu špinavou, syrovou, hnusnou melancholii, která se občas blíží až psychedelické expresi. V poslední, chytlavé a zároveň intenzivní "Demon´s Entry" se jde chvílemi dokonce i mírně do grunge – vokál, feeling.

I přes to, že deska by mohla být k dokonalosti v motivech asi trochu proškrtána a zkrácena, je rozhodně zajímavá, intenzivní a stojí za poslech. Ne kvůli stylotvorné originalitě, ale díky její energii a zajímavému propojení stylů. Je v ní něco zajímavého a je dobré ji slyšet vícekrát. Emotivním vrcholem je vedle několika jiných momentů srdcervoucí, nihilistické, vznešené, snad nezemské dvouminutové intro.

DISBELIEF hrají od roku 1990 a „Protected Hell“ je jejich osmou řadovou deskou. Další nahrávka „Heal“, jíž kapela oslaví dvacet let, vyjde 21. května. Měla by se na ní objevit znovunahraná verze titulní písně z alba "Shine" (2002), čtyři nové skladby jako tribut kapelám, které DISBELIEF ovlivnily, a také několik coververzí.

(aa)             


www.disbelief.de

Seznam skladeb:
1. Hell (intro)
2. A Place To Hide
3. Hate/Agression Schedule
4. Nemesis Rising
5. The Return of Sin
6. Hell Goes On
7. S.O.S. – Sense of Sight
8. One Nation´s Son
9. Trauma (instrumental)
10. The Dark Soundscapes
11. Room 309 (Kraftprinzip)
12. Demon´s Entry

Sestava:
Karsten "Jagger" Jäger - zpěv
Witali Weber - kytara
Jochen "Joe" Trunk - baskytara
Kai Bergerin - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 47:59
Label: Massacre records
Země: Německo


Vydáno: 23.03.2010
Přečteno: 3514x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10643 sekund.