AMERIKAN KAOS - Armageddon Boogie
plný súhlas s recenziou. Pohodové a veľmi dobre...

UNLEASH THE ARCHERS - Phantoma
..za mňa jedno obrovské sklamanie. Najslabšie a...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Nějak mi ta deska sedla a v porovnání s Gangs All...

DOMAIN - Our Kingdom
Výborně. Prvni dvě desky jsou bomby

DOMAIN - Our Kingdom
...celá kapela i její alba. První tři rozhodně -...

DOMAIN - Our Kingdom
Velice dobré album (ještě pod titulem Kingdom -...

VADER - De Profundis
Úplný súhlas 10/10

DOMAIN - Our Kingdom
Domain sú jedným z mojich restov, ktoré plánujem...

VADER - De Profundis
Jedna z nejlepších Metalových desek vůbec....

VADER - The Ultimate Incantation
Tak to bych nečekal. Christ Agony, Dies Irae a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TAROT – Gravity of Light

Finští Tarot vešli ve všeobecnou známost jako „kapela basáka Nightwish“. Avšak nejdéle předposledním albem „Crows Fly Black“ si bratři Hietalové a spol. zajistili pevné místo na scéně a uznání jak kritiky, tak fanoušků. S novým počinem „Gravity of Light“ si dali trochu načas (ostatně, celková frekvence vydávání desek není u kapely přehnaně vysoká) a už předem můžu říct, že novinka jen potvrzuje stále stoupající úroveň tvorby kapely. Pro jedince, kteří mají rádi pořádný řízný power metal s chytlavými a gradujícími refrény, tábor Tarot myslím momentálně přináší mnohem víc zajímavé muziky než Marcovo druhé působiště.

Celkově je deska hitovější a na první poslech přístupnější než její předchůdce, který měl v sobě přeci jen trochu víc progresivity. „Gravity of Light“ je naopak celkem přímočaré album s chytlavými kousky, jejichž melodie vám uvízne v hlavě prakticky okamžitě. Můžou za to hlavně zmíněné silné refrény – nejlepším příkladem budiž singlovka „I Walk Forever“, hodně nakažlivá je taky vrstvená „Rise!“. Ve spoustě skladeb výborně fungují akustické pasáže a zpomalení. Prostředek alba je pravda trochu nevýraznější – skladby jako „Pilot of All Dreams“, „Magic and Technology“ a „Calling Down the Rain“ mě příliš nezaujaly – možná proto, že jich chybí ona „epičnost“ (když už se mám vyjádřit tak kýčovitě), která tvoří významný prvek v tvorbě Tarot. Úvod a závěr ale naštěstí přináší pořádný nářez a ani jedna z jmenovaných méně výrazných skladeb není vyloženě špatná, takže výsledný dojem to nijak katastrofálně nekazí.

Tím hlavním, co kapele dává charateristickou tvář a odlišuje ji od okolí, je samozřejmě „zlý hlas“ Marco Hietala. Originálním prvkem je ale zařazení druhého mužského hlasu, který patří Tommimu Salmelovi. Marco se o své party dělí s Tommim téměř rovným dílem a vzhledem k tomu, že jejich barva hlasu je hodně podobná, výsledný efekt je vskutku obdivuhodný. Navíc Marcův hlas je právě tou přidanou hodnotou, která činí z poslechu tvorby Finů výjimečný zážitek a dodává jí jakousi smyslnost. Parádní výšky, mrazivé šeptané pasáže a když Marco v závěrečné „Gone“ majestátně pěje: „I sail my dreams to Babylooooooon....“, tak já zaháním husí kůži a už vážně nemám, co bych dodala.

Ray             

To by ma zaujímalo, kde vidí kolegynka tie chytľavé refrény. „Gravity of Light“ sa s vynikajúcim predchodcom, na ktorom nebolo slabej skladby, zrovnávať nedá. Album má dve časti. Tá prvá, zahŕňajúca asi úvodné štyri kompozície, má nápad, má iskru, sú to TAROT, ako ich poznáme spred vyše troch rokov. Pozornosť drží napriek (práve vďaka?) triviálnemu nosnému riffu úvodná „Satan Is Dead“ a prípadne hitová, pomalšia „Hell Knows“ s pekným sólom v štvrtej minútke. Nasleduje veľmi mierny (ale predsa) kvalitatívny prepad bez zábran vrcholiaci v zbytočne dlhej ozrutnosti „Magic and Technology“, najzúfalejšej položke albumu. Skladby z druhej polovice albumu potom spĺňajú už iba minimálnu kvótu „neurazí – nenadchne“, aby som s menšou dávkou sebazaprenia celý materiál dva – tri razy dopočúval dokonca. Dosť dobre poznám predošlý záznam, ktorý som točil prakticky do zbláznenia. Tu svoju dočasnú obsesiu nezopakujem ani náhodou. Vidím to na občasné pripomenutie zopár svetlých momentov, inak ruky preč, nachystanú slinu prehltnúť a idem si pustiť nadupaný „Crows Fly Black“.
Martin 5,5/10

www.wingsofdarkness.net

Youtube ukázka:
TAROT - I Walk Forever

Seznam skladeb:
1.Satan is Dead
2.Hell Knows
3.Rise!
4.Pilot Of All Dreams
5.Magic and Technology
6.Calling Down the Rain
7.Caught in the Deadlights
8.I Walk Forever
9.Sleep in the Dark
10.Gone

Sestava:
Marco Hietala – zpěv, basa
Zachary Hietala – kytary
Janne Tolsa – klávesy
Tommi "Tuple" Salmela – zpěv, samplery
Pecu Cinnari – bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 49:51
Vydavatelství: Nuclear Blast/King Foo
Země: Finsko

Diskografie:
1986 – Spell of Iron
1988 – Follow Me into Madness
1993 – To Live Forever
1995 – Stigmata
1998 – For the Glory of Nothing
2003 – Suffer Our Pleasures
2006 – Crows Fly Black
2010 – Gravity of Light

Související články:
TAROT – Crows Fly Black


Vydáno: 30.04.2010
Přečteno: 3635x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13445 sekund.