RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AVANTASIA – Angel of Babylon

Třetí díl „Wicked Triology“ na sebe nenechal dlouho čekat, protože datum jeho oficiálního vydání bylo jen o den později, než u „The Wicked Symphony“. Po poslechu předchozího dílu ze mě opadla skepse a byla jsem celkem zvědavá, jestli se podaří udržet stejnou úroveň nahrávky ještě další hodinu, nebo bude „Angel of Babylon“ za předchůdcem zaostávat. Možná, že jsem tak nějak v koutku duše i doufala, že bude ještě o něco lepší. Tak se pojďme pěkně postupně podívat, jak to nakonec dopadlo.

Opět otevíráme dlouhou skladbou – „Stargazers“ (komu se okamžitě nevybaví Rainbow?) tentokrát ale moje nadšení z úvodní „The Wicked Symphony“ nezopakuje. Na tu délku je tu prostě málo nápadů a navíc mě absolutně nezaujal refrén, kde opět dostává prostor Kiske. Trochu to zachraňuje vokální souboj Sammet/Lande/Allen, ale opravdu zajímavých momentů se vlastně dočkáme až v poslední minutě.

Dvojku „Angel of Babylon“ uvozují typické Johanssonovské klávesy – mimo toho je to ale typická střednětempá „vypalovačka“, která toho ale tentokrát moc nevypaluje. Mimo střídání hlasů Tobiase a Jorna nemá prakticky co nabídnout – chybí jí jiskra a nápaditost. Podivný refrén člověka rychle omrzí a i když je skladba poměrně krátká, začíná se hodně brzo zajídat.

„Your Love Is Evil“ připomene začátkem party typu Whitesnake. O zpěv se tentokrát stará Sammet sám – i když se už konečně začínáme dostávat trochu výš na stupnici zajímavosti, pořád se nějak nemám čeho chytit. Chybí výraznější motiv, který by mě zaujal a donutil poslouchat soustředěně. Začínám pomalu ztrácet naději, že mě poslední díl Avantasie nějak osloví. Pořád se totiž nemůžu zbavit pocitu, že oproti „The Wicked Symphony“ této nahrávce něco chybí.

Pak ale přichází naprostá pecka! „Death Is Just a Feeling“ potvrzuje nejlépe Tobiho mistrovství, pokud jde o psaní skladeb na míru. Velký hlas Jon Oliva zde zpívá mrazivou atmosférickou skladbu, která jako kdyby vypadla z jeho vlastního autorského pera. Jeho sugestivní projev z ní činí naprostý klenot, který po omšelém úvodu září o to víc. U čtvrté skladby jsem se tedy konečně vymanila ze zklamání. Dává vzpomenout podobnému mistrovskému výkonu – mám samozřejmě na mysli Alice Coopera a jeho „Toy Master“ na „The Scarecrow“. I kdyby tedy „Angel of Babylon“ nepřinesla nic jiného, než tuhle perlu, měla by stejně své místo na slunci ospravedlněno.

Následující „Rat Race“ moje nadšení ale opět trochu chladí. Nebýt Jorna (jehož vokální výkon je celkově naprosto famózní na obou dílech), tak je tahle skladba prakticky úplně o ničem. Navíc mi tentokrát refrén nesedí ale ani trochu. Kdyby se na albu vůbec neobjevila, nikdo by ji zřejmě nepostrádal.

V „Down in the Dark“ se Lande vyřádí v přímé hard rockové skladbě, která jeho hlasu skvěle sedí. Už se mi ale začíná zdát, že toho středního tempa bylo poněkud nad míru. Tentokrát mi refrén alespoň není protivný, ale nadšením z něj taky neskáču. Díky slokám a skvělému zpěvu se to ale poslouchá celkem příjemně. Při prvním poslechu jsem se ale už vážně začínala bát, že perla s mistrem Olivou zůstane osaměle zapadlá v průměrném materiálu.

Následně ale (konečně!) přichází další kousek, který mě nadchnul. „Blowing Out the Flame“ je na jednu stranu „klasická“ balada, které má Tobi v malíčku, na druhou stranu (a to je hlavní) v sobě má tu jiskru, která na tomhle pokračování tolika skladbám chybí. Tobiho emotivní projev to bere útokem na city, skladba je podbarvená skvělým klavírem a honosí se křehkým a vkusným refrénem. Ke konci se dočkáme i kytarového sólíčka a všechno pak podtrhuje nádherný text. Můžu tak s čistým srdcem konstatovat, že jediná „skutečná“ balada z obou desek se opravdu povedla.

A hned v závěsu přichází další silný kousek (ačkoli mnoho lidí se mnou jistě nebude v tomto bodě souhlasit). „Symphony of Life“ je podepřena netradičním riffem – ve skladbě vládne mystická atmosféra díky originálnímu a podmanivému ženskému vokálu Cloudy Young. Hodně výrazné elektonické motivy a výbušný refrén přináší podobné ozvláštění, jako je „Crestfallen“ na předchozím díle. A tady vyčívá ještě o to víc a na mě působí jako živá voda. Také bych zmínila bící Felixe Bohnkeho, který tomu navrch dává pořádný říz. Díky tomu, že se na obou dílech střídají celkem tři bubeníci, získávají nahrávky, co se bicích týče, zajímavou variabilitu, která rozhodně není na škodu. Konkrétně v této skladbě je Felixův styl dobře identifikovatelný.

„Alone I Remember“ začíná bluesrockovým riffem (pořádný skok, hned po „Symphony of Life“). A tentokrát by ta hravost a lehkost i fungovala. Dokud (opět) nedojde na refrén, Zdá se mi, že tady už Tobimu skutečně docházely nápady, jinak si to nedokážu vysvětlit. Opět ale září Lande – tyhle bluesové polohy mu totiž sedí snad úplně nejvíc.

Při prvním poslechu jsem se u desítky zarazila a zděšeně přemýšlela, jak je možné, že znám text. Po téměř dvou hodinách poslechu je už člověk přeci jen trochu zblblý, takže mi chvíli tvalo si uvědomit, že je to opravdu ta samá „Promise Land“, která byla zapomenutým singlovým klenotem na dvojce „Lost In Space“. Naprosto parádní věc s nakopávacím refrénem (takhle to má vypadat!), Landem za mikrononem a Henjem Richterem s kytarou. Je skvělé, že se tahle perla nakonec dostala i na řadovku.

Při závěrečné „Journey to Arcadia“ se mi ale pocit, že jsem to už někde slyšela, vrátil znovu. Tentokrát je to kvůli použité variaci, která už tady očividně „někdy byla“. Nejsem asi jediná, komu se neodbytně vkrádá „Save Me“ od Edguy. Jinak je to ale důstojné emotivní zakončení celého příběhu – trochu ve stylu „Into the Unknown“ z dvojky opery. A vzhledem k některým skladbám na této desce mě zmíněná podobnost trápí nejmíň. Možná, že jsem v koutku duše doufala v podobný kousek, jako je „The Tower“. Nekonalo se. Škoda.

Oproti „The Wicked Symphony“, která se mi jako celek poslouchá nadmíru dobře, „Angel of Babylon“ trochu skřípe. Není to špatná deska, ale nemůžu se zbavit pocitu, že tu něco podstatného chybí. Na druhou stranu tu nalezneme hned čtyři zářivé perly – „Death Is Just a Feeling“, „Blowing Out the Flame“, „Symphony of Life“ a „Promise Land“ – a to není málo. Na „obyčejné“ cd by to možná bohatě stačilo. V případě Avantasie to ale nestačí. Tady je potřeba, aby to hlavně fungovalo jako celek – což se na „The Wicked Symphony“ celkem podařilo...ale tady už ne. Jinými slovy je tu prostě moc vycpávek. Dovedu si představit, že výše zmiňované čtyři skladby by vyšly spolu s předchozím materiálem na jednom cd – a v tom případě by vzniklo dílo na plný počet. Takhle bohužel „Angel of Babylon“ zaostává hned o dvě příčky. A nebýt těch čtyř perfektních kousků, bylo by to pravděpodobně ještě o bod míň.

Ray             

U AVANTASIE je nejprve nutné odprostit se od marketingového humbuku, který si takřka v každém metalovém médiu svým neurvalým řevem usurpuje naší pozornost. V takové masáži je pak velmi snadné se ztratit, nechat se ovládnout obecným názorem a tak trochu potlačit ten svůj. Důležitá je v tomto ohledu odpověď na otázku: „Byla by Sammetova opera natolik lákavá, kdyby byla prezentována skromněji, neřku-li bez hostujících vokálních hvězd?“. Sám za sebe si pak odpovím kladně pouze u jednoho z novinkových alb. „The Wicked Symphony“ mě vůbec nenadchlo, a to včetně (jak trefně píše kolegyně) „dýňoviny“ „Wastelands“, ve které zase zpívá Kiske, zase úplně stejně a už to nefunguje ani jako vtip. Na celé metalové čáře tak v mých uších vítězí fošna „Angel Of Babylon“, která na mě působí coby Sammetova spektakulárně tvůrčí „zpověď“ mnohem upřímněji a především zábavněji. Počínaje úvodní devítiminutovou laskominou „Stargazers“ je to tak parádní (snad až na příliš otřelou „Symphony Of Life“) jízda, že snad až s „kainovsky“ chladným přehledem zválcuje svého albového bratříčka.
Pagan 8,5/10

www.tobiassammet.com

Seznam skladeb:
1.Stargazers
2.Angel Of Babylon
3.Your Love Is Evil
4.Death Is Just A Feeling
5.Rat Race
6.Down In The Dark
7.Blowing Out The Flame
8.Symphony Of Life
9.Alone I Remember
10.Promised Land
11.Journey To Arcadia

Sestava:
Tobias Sammet – zpěv, basa
Sascha Paeth – kytary
Michael "Miro" Rodenberg – klávesy
Eric Singer – bicí
Hosté:
Bruce Kulick – kytary
Oliver Hartmann – kytary
Henjo Richter – kytary
Jens Johansson – klávesy
Felix Bohnke - bicí
Alex Holzwarth – bicí
Jorn Lande – zpěv
Michael Kiske – zpěv
Russell Allen – zpěv
Bob Catley – zpěv
Cloudy Yang – zpěv
Jon Oliva – zpěv

Rok vydání: 2010
Čas: 58:54
Vydavatelství: Nuclear Blast Records
Země: Německo

Diskografie:
2001 – Avantasia: The Metal Opera - Part I
2002 – Avantasia: The Metal Opera - Part II
2008 – The Scarecrow
2010 – The Wicked Symphony
2010 – Angel of Babylon

Související články:
AVANTASIA – The Scarecrow
AVANTASIA – The Wicked Symphony


Vydáno: 05.05.2010
Přečteno: 7340x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08881 sekund.