IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VISION DAYS - Proti srsti

Je to zvláštní ironie osudu. V den, kdy začal vznikat tenhle článek, vydali Vision Days další cédéčko. A i když od vydání toho v přehrávači právě rotujícího uplynuly téměř dva roky, snad nevláčím ten kříž po funuse (jde čistě o eufemismus, neb „Proti srsti“ rozhodně žádným funusem není!) zbytečně. Už jen z toho pohledu, že by mohl fungovat jako jistá vábnička na aktuálně líhnoucí se šesté album „Viva la ironie“.

Zabádáme-li nad stylem, kterému se oddávají Vision Days z historického hlediska, možná by zmínka o gotických kořenech kapely mohla někoho svést na scestí. Ale vzpomeňte, jaký punkáč býval vrchní tuzemský gothic Petr Štěpán v řadách HNF. Takže všichni, kterým v žilách proudí krev, vařící se při punkových sypačkách, by měli napnout uši (ale já nepochybuji o tom, že díky předchozím albovým zářezům by punkeři už dávno neměli tuhle bandu zmáknutou). Právě jim chytlavý old punk se ska či reggae drobečky nabízí „v nejlepším slova smyslu“ přímočaré odrhovačky s občas tak chytlavými postupy, že se pocukávání končetin prostě neubráníte. Jistě, Vision Days nepřináší nic nového, ale díky vtipným (byť krapet výrazově omezeným) textům – stesky na to, že některé songy jsou svým (punkovým) námětem prvoplánovitě klišovité či poněkud agitační neuznávám, ve finále jsou třeba „Sedmasedmdesátka“ či „Pou gou“ pro celkovou veselou náladu prostě nezbytné – má tahle deska velice povedenou optimistickou atmosféru. Tam, kde Vision Days řeší „globální“ problémy, krapet zapadají do davu. Tam, kde jsou civilní, získávají náskok. Klipovku „Stojí to za to“ (můj osobní favorit) bych klidně každému pouštěl po ránu do éteru (a bylo by po problémech ;-) ), „Konzumní“ bych navrhl televizním stanicím místo reklamních bloků (a bylo by po vysílání), „Každý“, znějící v psychologických poradnách, by osvětlil pohnutky lidského chování bez sáhodlouhých sezení…

Vision Days hýčkají klasický punk se všemi jeho „řestmi“ :-) i neřestmi. Nemají ambice vybočovat, ale dávku osobitosti jim upřít nelze. Už jen kvůli tomu, že kultivováním semínek ska či reggae – ságo v rukou Romany ze Znouzectnosti je dokonalé - neupadnou do stereotypu a nejen díky skočně melodickým nápadům, ale i díky textovým obratům (i když ne vždy tak jiskřivým, jako u zmíněných skladeb) udrží pozornost u každého jednotlivého songu.

Nebýt pomyslného zlomení alba na polovic kraťounkou blbinkou „Jean Marais“ a poněkud nezapadajícího (to by se ale dalo očekávat) tributu kolegům NVÚ „Jynej člověk“, bylo by „Proti srsti“ nabité potenciálními hity (jasně, u punkových songů ohánět se tímto pojmem je blbost, takže řekněme raději jednoznačně chytlavé). Pomyslný souboj o (osobní) punkový trůn mezi Nežfaleš a Vision Days raději nerozseknu (přece nebudeme rozhodovat o vítězi na základě dva roky starého výkonu, že…). Ale že mi „Proti srsti“ rozhodně proti srsti není a že jsem se dobře pobavil, na to vemte jed!

Savapip             


www.visiondays.cz

You Tube ukázka - "Stojí to za to"

Seznam skladeb:
1. Proti srsti
2. In close order
3. Stojí to za to
4. Hra
5. Snad to neprojedem
6. Hrdina nebo vrah
7. Konzumní
8. 77
9. Jean Marais
10. Pou gou
11. Každý
12. Utopie
13. Jedna výchovná
14. Spasitel
15. Chodíme kolem
16. V pasti
17. Ne
18. Jynej člověk

Sestava:
IAn – kytara, zpěv
A-Tom – kytara, zpěv
Tomík – zpěv, záskok kytara, baskytara
Petrpunk – baskytara, zpěv
Protex - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 39:00
Label: Cecek Records
Země: Česká republika

Diskografie:
1998 – New Cult
2000 – Before Everything
2002 – Řetěz od boudy
2006 – Na háku
2008 – Proti srsti
2010 – Viva la ironie


Vydáno: 28.06.2010
Přečteno: 4531x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08831 sekund.