RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




A FOREST OF STARS - Oportunistic Thieves Of Spring

1. jún 1890 – slnko nad Londýnom zapadlo, ťažké sivé mračná chrlia potoky vody a blesky sa preháňajú oblohou. Správny čas pre otváracie hodiny Gentlemanského klubu A FOREST OF STARS. Neudržiavané kamenné schody za masívnymi vŕzgajúcimi dubovými dverami nenápadnej dvojposchodovej budovy vedú do chladného podzemia štyri smokingy a jednu širokú sukňu s korzetom. Táto nádherná noc bude ich.


Schválne, koľko máte vo svojej zbierke psychedelicko - black metalových nahrávok s prazvláštnym feelingom viktoriánskeho Anglicka? Pri všetkej úcte, veľa ich nenapočítate a aj preto je novinka pochmúrnej britskej partičky hodná pár stratených riadkov. „Oportunistic Thieves Of Spring“ je ťažšie prístupná hudba. Ohavne špinavý gitarový sound, rozlezený všade ako smotana na ruských jedlách, je jedným z dôvodov, prečo na prvé počutie 72 minútový zvukový záznam vo vás zanechá prinajlepšom neutrálny dojem. Priškrtený, bezpohlavný rev vám pri prenikaní do tajov tejto skvelej kolekcie tiež dvakrát nepomôže. Ak však dáte nahrávke viac pokusov, odmena vás neminie.

Asi sme sa práve neúmyselne zbavili tých, čo si chcú „iba niečo pustiť“ a s ostatnými sa môžeme baviť detailnejšie. Hlboko vo svojich útrobách totiž šesť dlhých kompozícií skrýva labužnícky materiál, a to nielen jednotlivé fragmenty, ale celé pasáže. Spočiatku nestráviteľný guláš postupne získava na chuti – ono hlad je najlepší kuchár, však? Na úvod váš zdravý rozum otestuje ozrutná kakofónia hnaná vpred splašenými bicími. Tá sa pozvoľna mení na čiernu rubanicu, ktorej okraje začnú čoskoro lemovať husle, postupne preberajúce vládu nad aktuálnym dianím. Pomocou nich skladba vpláva do chvíľkového zátišia, aby si uši pred ďalšou búrkou oddýchli. Vôbec striedanie momentov, kedy sa vám ide sivá hmota v lebke prevrátiť a záhadných tichých úsekov na prahu počuteľnosti, kedy hlavné slovo dostávajú klasické nástroje, je niečím, bez čoho sa táto pätica nezaobíde. Briti navyše využívajú nielen sláčiky ale aj flautu a fortepiano, ktoré sa v plnej paráde predvedú v ostatných skladbách, použité spôsobom, ktorý vie vytvoriť ilúziu, že v rukách nedržíte CD, ale zaprášenú starožitnosť.

Zabudnite ale na akékoľvek symfonicko metalové orgie, nekoná sa žiadna EPICA, klasické nástroje sú tu v úlohe bonusových balíčkov, príjemných spestrení dlhého, no zaujímavého programu. Vďaka tomuto striedmemu, až lakonickému dávkovaniu sa vám nemôže stať, aby ste sa ich prejedli a vždy sa budete na ne tešiť, pretože kedykoľvek nastúpia, dokážu kompozíciu zdramatizovať, dodať jej šťavu, vrátiť čiernobielemu vysielaniu farbu. Rovnako tu ani nejde o brilantné hráčske výkony. Dôkazom toho býva často obyčajné, primitívne hrabnutie do strún, ktoré však v kombinácii s pulzujúcim okolím plným podivností od výmyslu sveta (trefné odbíjanie starožitných nástenných hodín, dažďové kvapky miznúce v hustom blate a vôbec rozmanitá paleta ponurých, možno až desivých zvukov a ruchov) znie mrazivo a paralyzujúco. Napriek tomu ale Briti vedia napísať aj silný riff, ktorý dlhé minúty drží pozornosť – taká „Summertide´s Approach“ s mimochodom úžasnými vsuvkami fortepiana a nádherne plačúcimi husličkami v 9. minúte by vedela rozprávať.

Ako síce panstvo ráči vidieť, nič geniálne a zázračné sa nedeje, až na jednu vec – to, čo po prečítaní predchádzajúcich riadkov musí vyzerať ako slobodomyseľný bordel, má v skutočnosti pevný cestovný poriadok a funguje aj napriek otvorenosti experimentom (posledné dve kompozície ponúknu dokonca aj rozľahlé ambientné pasáže). Nahrávka v sebe skrýva toľko zákutí, ktoré jednoducho musíte preskúmať, že jej predčasné stopnutie vám bude pripadať rovnako násilné, ako zrazu prestať dýchať. Nič ale nebude zadarmo, všetko chce čas a istú dávku trpezlivosti, aby sa vám melódie, príjemne šokujúce kompozičné zvraty a najmä atmosféra uležali v uchu.

Odporúčam skúmať „Oportunistic Thieves Of Spring“ v noci, kedy má x-násobné kúzlo oproti dennému svetlu a okolitému hluku, ktorý by vám nedal šancu objaviť Muziku skrytú pod muzikou. Atmosfére na uveriteľnosti veľmi pridáva aj špinavý zvuk, vďaka ktorému má dielo zrejme zámerne pôsobiť opotrebovane a znepokojivo. Štyria páni a dáma malej skupinke záujemcov ponúkli ozajstný prechod v čase do 19. storočia so špinavý Londýn križujúcimi drožkami, rozbitými lampami, pouličnými zlodejmi, malými deťmi na pokraji smrti v mestských stokách a gentlemanmi v cylindroch leštiacich si vychádzkové palice. Fascinujúca nahrávka, ktorá spoľahlivo zanechá reálny svet v nedohľadne a privedie vás tam, kde má fantázia dovolené všetko.

Martin             


www.aforestofstars.co.uk

ochutnávka: (Summertide´s Approach)

www.youtube.com/watch?v=-hINg82Bnrs

Seznam skladeb:
1. Chapter One: Sorrow´s Impetus
2. Chapter Two:Raven´s Eye View
3. Chapter Three: Summertide´s Approach
4. Chapter Four: Thunder´s Cannonade
5. Chapter Five: Starfire´s Memory
6. Chapter Six: Delay´s Progression

Sestava:
Mister Curse - vokál
Katheryne - housle, flétna, vokál
Mr. T. S. Ketlleburner - kytara, baskytara, vokál
John Bishop - bicí, perkuse
The Gentleman - fortepiano, klávesy, perkuse

Rok vydání: 1. jún 2010
Čas: 72:24
Label: Transcendental Creations
Země: Anglie
Styl: psychedelic black metal

Diskografie:
1888 - The Corpse Of Rebirth
1890 - Oportunistic Thieves Of Spring


Vydáno: 11.08.2010
Přečteno: 4393x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Za pozornosť...11. 06. 2011 22:03 Martin
Ďakujem za super...10. 06. 2011 15:20 Maroš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1013 sekund.