NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXCALION - High Time

Před třemi lety jsem na stránkách zinu hýkal nadšením nad v pořadí druhým albem nadějných Finů Excalion. Pravda, již tehdy se v souvislosti s touhle bandou skloňovalo jméno Sonata Arctica, z jejichž odkazu Excalion vydatně čerpali (a stále ještě čerpají). Na začátku letošního roku přišli fiňáci se svým třetím (no a znáte tu mojí oblíbenou a již téměř kýčovitou teorii o důležitosti třetího alba) kouskem do kolekce. Jejich „High Time“ určitě příznivce rychlých melodií v klidu nenechá. Ale co ti ostatní?

No, začněme rychlým orientačním rezultátem. Excalion nezůstali stát na místě, nedrží se ortodoxně melodických eskapád, výškaření a prstolamné rychlosti. Stále vydatně pronásledují Sonatu Arcticu či Thunderstone (k jejich cti nutno přiznat, že se k těmto vzorům hlásí otevřeně). A stále se mohou opřít o parádní vokální projev Jarmo Pääkönena. Jenže…, kamenem (hm, nebo spíš kamínkem) úrazu se stává jednak samotný Jarmo, který se bohužel rozhodl (ve srovnání s minulým dílem) víc zpívat než řezat a především fakt, že tak, jak Sonata Arctica dokázala důstojně a suverénně rozpouštět svůj powermetal v progresivnosti, tak právě na příkladu Excalion je znát, že k posunu do přesvědčivé přemýšlivosti a emotivnosti je obvykle potřeba nejen nadšení, nosné nápady a výborné hráčské schopnosti, ale i vyzrálost.

„High Life“ lze vcelku v pohodě roztřídit na chytlavé sypačky a na jalovější přemýšlivosti plus jednu citlivou baladu. Tam, kde Excalion nevymýšlí zbytečné složitosti, tam je možné hledat (nijak důsledně ukryté) klenoty. Tam, kde se Excalion snaží (byť i v rámci těchto songů sklouznout alespoň na moment k šťavnaté melodičnosti) pohrávat si s atmosférou, se může začít vkrádat nuda. Vrcholem (či spíše dnem) téhle odvrácené strany měsíce je vláčná „Sun Stones“ s jakýmsi pseudoorientálním motivem. Druhý (ten povedenější) pól pak představují těžce starosonátovská „Quicksilver“s výraznou melodií či „Firewood“, těžící především z excelentně emotivní vokální ekvilibristiky. Ale vyjmenovat by šlo bez uzardění klidně dalších čtyři – pět songů.

Na „High Time“ Excalion předvádí, že jsou schopní zvládnout rockové písničkářství, klasický speed metal i krkolomnější pasáže. Přesto je to v rámci progrese lehký krok zpět. Excalion dříve zdobila přímočarost, která na aktuálním albu vyčuhuje o to víc, že se o místo na výsluní musí občas poprat s váhavou progresivností. V tvorbě kapely začínají pomalu dominovat klávesy (což netvrdím, že je chyba) a přehršel změn tempa (které ne vždy jsou ku prospěchu). Excalion tak nejsou už zdaleka tak strhující, jako na minulé desce. Jako by (s nadsázkou) chtěli uspěchat přerod do současné podoby Sonaty Arcticy - a je paradoxem, že právě ve vodách, které Sonata opustila, jsou nejvíc přesvědčiví a draví jak banda nevycválaných žraloků (viz. rtuťovitá „Quicksilver“). Naštěstí tenhle krok o patro níž dělají Excalion z takové výšky, že jejich podlaha může být pro řadu kolegů nedosažitelným stropem.

Savapip             


www.excalion.com

Seznam skladeb:
1. Enter A Life
2. From Somewhere To Anywhere
3. Sun Stones
4. The Flags In Line
5. Bring On The Storm
6. The Shroud
7. Firewood
8. Lifetime
9. Quicksilver
10. A Walk On A Broken Road
11. Foreversong

Sestava:
Jarmo Pääkkönen - zpěv
Vesa Nupponen - kytara
Tero Vaaja - baskytara
Jarmo "Jappe" Myllyvirta - klávesy
Henri Pirkkalainen - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 48:00
Studio: Watercastle in Jyväskylä
Produkce: EXCALION & Arttu Sarvanne
Label: Limb Music
Země: Finsko

Diskografie:
2005 – Primal Exhale
2007 – Waterlines
2010 – High Time

Související články:
EXCALION - Waterlines


Vydáno: 03.09.2010
Přečteno: 2743x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pagan: to jsi...6. 09. 2010 7:26 GNT
Savo, nezlob se na...3. 09. 2010 8:52 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10506 sekund.