PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CIRCLE II CIRCLE - Consequence Of Power

Circle II Circle vydali své páté album, Povedené, pochopitelně, vždyť Zak Stevens by svým hlasem zřejmě dokázal udělat drama i ze znělky na Večerníček, jeho věrní souputníci basák Paul Michael Stewart (důležitý pro celkově hutný sound) a kytarista Andy Lee (některá jeho sóla jsou vskutku famózní) jsou mistři svého oboru a nováček v kapele, bicmen Johnny Osborn díky účasti na dostatečném počtu projektů (nutno zmínit zejména Dr. Butcher, na které – pomineme-li skutečnost, že Circle II Circle jsou poněkud vláčnější - si možná vzpomenete) rozhodně není žádný nazdárek. Hlavní mozci kapely, Zak a Mitch, stále ještě trpí dostatkem nápadů. Přesto na „Consequence Of Power“ vyhřezla na povrch jistá nepříjemná (jistě, jak pro koho..) skutečnost, která začínala z tvorby kolečkářů postupně a nenápadně vyčuhovat nejpozději u alba „Burden Of Truth“ (a kterou kluci beze zbytku potvrdili i na nedávném pražském koncertě).

Pokud totiž v tvorbě Circle II Circle vytrvale hledáte noblesu a jas z doby „Watching The Silence“, či snad nedejbože vzpomínáte na Zakovu pompéznost z dob Savatage, musíte (hm, musíme) pochopit jednu věc. Savatage byla jiná kapitola a na debutové desce zaschla kupa inkoustu z kalamáře Jona Olivy (nemluvě o tom, že ti, kteří první desku nahráli, následně pláchli za Jonem – nebylo v tom nakonec i lehce jiné hudební cítění dvou hlavních kohoutů na smetišti?). Zakovi jsou zjevně bližší hrubší, agresivnější a těžkopádnější nálady. I přes to, že se stále drží toho typického zaoceánského progresivního powermetalu, evidentně ho baví rýpat se v jeho ponuřejších odstínech.

Album „Consequence Of Power“ tak lze rozdělit prakticky na dvě části. Na tu složitější , kde se Circle II Circle vyžívají tu v přemýšlivých náladách, tu v zemitějších propracovanostech (i když při tom mají občas docela těžké nohy i zadek), kterou asi nejlépe prezentuje „Remember“. Sledujte jednotlivé linky a možná budete u vytržení – ale proč to jako celek nemá žádnou jiskru (alespoň na poměry „starých“ Circle II Circle), je mi záhadou. A pak je tu část druhá. Ta, kde si Circle II Circle pohrávají s melodiemi a atmosférou – dojemné (z toho piána prostě zase vykukuje kámoš Jon) metalové pohlazení „Blood Of An Angel“, klapkami odlehčené útočné riffování v „Take Back Yesterday“ s průzračně uvolněným Zakovým vokálem, titulní „Consequence Of Power“ - chytře vyskládaná klasika, plná děje a napětí s typickým melodickým sklouznutím, či kousavě uřvaná „Redemption“ s riffem jako z dílny starých Savatage. A někde mezi těmito póly se pohybují tu více (např. „Out Of Nowhere“, tu méně (např. „Anathema“) vydařené míchanice výše naznačeného.

Jsou to Circle II Circle, o tom není sporu. Jen se možná rozpačitě poškrábete za uchem nad otázkou, čím to, že je to stále stejná kapela a přitom je tak jiná. Neřešte to a užívejte fantasticky nazvučené tóny, melodie a výkony, které ze stevensovců padají. Jsou sice méně přístupnější, těžkopádnější a temnější než v dobách startu kapely (a proto se mé hodnocení jejich desek sune pomalinku dolů), ale co by jiní dali za to, kdyby první dekádu své existence završili takhle povedeným kouskem.

Savapip             

Tady je skutečně třeba se odprostit od jakýhkoli vazeb na minulost – protože sama kapela tak už dloho činí (vlastně na všech deskách, jejichž název obsahuje „of“). Novinka – tentokrát „Consequence Of Power“ – se skutečně nese převážně v duchu toho nejlepšího amerického power metalu s rozpoznatelným rukopisem tvůrčí dvojice Zak Stevens/Mitch Stewart.
Nová nahrávka mě baví – je ve své podstatě jednoduchá a přímá a přesto pestrá a překvapivá. Nepustí vás k sobě hned při prvním poslechu, ale také se po prvním poslechu neomrzí. Opět je tu hromada skvělých skladeb s propracovanými texty – namátkou vyzvedávám „Out Of Nowhere“, „Take Back Yesterday“ a procítěnou a dojemnou „Blood Of An Angel“. A pak je tu samozřejmě přednost ze všech největší a tou je Zakův vokál – pořád stejně příjemný a pořád stejně majestátní.
Odkaz hudby Savatage je však opravdu třeba hledat někde jinde – mimo Zakova hlasu už tu není nic, co by odkazovalo na minulost. Z mého pohledu je naopak velmi dobře, že kapela, která si s sebou nese cejch pohrobka tak slavného jména, si dokázala vytvořit vlastní tvář.

Ray 9/10

www.circle2circle.net

Seznam skladeb:
1. Whispers In Vain
2. Consequence Of Power
3. Out Of Nowhere
4. Remember
5. Symptoms Of Fate
6. Mirage
7. Episodes Of Mania
8. Redemption
9. Take Back Yesterday
10. Anathema
11. Blood Of An Angel

Sestava:
Zachary Stevens - zpěv
Andy Lee - kytara
Paul Michael Stewart - baskytara, klávesy
Johnny Osborn - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 55:01
Label: AFM Records
Země: USA

Diskografie:
2003 – Watching The Silence
2005 – The Middle Of Nowhere
2006 – Burden Of Truth
2008 – Delusions Of Grandeur
2010 – Consequence Of Power

Související články:
CIRCLE II CIRCLE - Delusions Of Grandeur


Vydáno: 26.10.2010
Přečteno: 3306x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08813 sekund.