NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WISHDOOM - Helepolis

Náplň debutového alba řecké kapely WISHDOOM nepatří mezi muziku, kterou bych vyhledával nebo si ji dokonce pouštěl čistě z vlastní iniciativy. Epický heavy metal s doomovými riffy, jenž se táhnou jako opilcova slina, představuje téměř přesný opak dynamické rytmiky a energie, kterou produkuje naprostá většina mých oblíbených uskupení. Promo CD „Helepolis“, které nám zaslala vydavatelská fima Metal On Metal Records, pro mě tedy znamená posluchačskou a hlavně recenzentskou výzvu, kdy jsem nucen potřít subjektivní nátlak obvyklého vkusu a bez jakýchkoli předsudků pátrat po stopách hudební kvality.

A musím s úlevným výdechem konstatovat, že to nakonec vůbec nebolelo. Řekové totiž onou kvalitou skutečně disponují, a to v takové míře, že se pro mě poslech jejich výtvoru stal mnohem větší radostí než původně obávaným utrpením. Z produkce WISHDOOM je totiž na sto honů cítit, že je tvořena s nefalšovaným vnitřním zápalem a nikoli pod tlakem vnějších nálad a trendů. A je-li taková snaha navíc podpořena nesporným muzikantským a především skladatelským umem, konečný výsledek prostě nemůže být špatný.

Pro představu zmíněné epiky si můžeme vybavit dlouhominutové fláky IRON MAIDEN, k jejichž asociaci významně přispívá i vokálně roztažené frázování zpěváka Chrise Paschalidise. K přiblížení oněch valivých riffů, které pleskají o ušní soustavu jako mokrý flák masa o kuchyňskou linku, bude zase nejvhodnější raná „battle“ tvorba Amíků MANOWAR. Příznivci žánru by jistě našli řadu dalších jmen (promo matroš uvádí třeba DOOMSWORD, BATTLEROAR, WARLORD a dokonce i vikingskou éru BATHORY), nejdůležitějším faktem ale určitě je, že WISHDOOM zmíněné kapely kompozičně neznásilňují, ale na základě bytostné inspirace vytvářejí vlastní a zcela osobitý svět. Ten je lyricky založený na řeckých válkách a mýtech, které atmosféricky zcela přesně evokují epické tóny všech skladeb, jenž se pyšní nenápadně gradující strukturou, jejíž sugestivní plíživost nakonec drtí posluchačův leb silou Thorova kladiva.

Můj recenzentský chorál ale nebude pouze oslavný. Příliš se nepovedl obal, jehož grafika nás vrací k prvním výliskům playstationových her. Hlavní problém ale vidím ve splývavosti skladeb, které alespoň pro mě neobsahují dostatek silných motivů, které by posloužily k jejich jasné diferenci. Ani po několika posleších bych nebyl schopen identifikovat náhodně spuštěný track, což ale může být připsáno na vrub mého v úvodu zmíněného vkusu, jehož podstatu jsem i přes veškerou snahu nakonec potlačit prostě nedokázal (páč to samozřejmě ve skutečnosti nejde). Skuteční fandové žánru ale zcela jistě neprohloupí, přičtou-li si k výslednému hodnocení i několik plných bodů navíc.

Petr Štěpnička             


Wishdoom@MySpace

Seznam skladeb:
1. Helepolis
2. The Battle Of Plataea
3. Up The Hammers
4. Cimmerian Plains - Son Of Crom
5. Crystal World
6. My Wish Your Doom
7. Zeus The Thunderer
8. Guardians Of Steel
9. Screaming Blade
10. Wishdoom

Sestava:
Chris AD Paschalidis - zpěv
George Samarithan G. - kytara, vokály
Christos Patses - baskytara
Dimitris Raptis - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 57:10
Produkce: Kyriakos Vasdokas
Label: Metal On Metal Records
Země: Řecko
Žánr: epický heavy/doom metal

Diskografie:
2011 - Helepolis


Vydáno: 25.03.2011
Přečteno: 2569x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11353 sekund.