NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LILLIAN AXE - Waters Rising

Nazvat návrat Lillian Axe na scénu (alespoň ten studiový, živě kapela fungovala sice sporadicky, ale přece jen se objevila i v Evropě a stihla vydat i jedno živé album) znovuzrozením není až tak úplně od věci. Komplet nové složení – pochopitelně až na nezbytného Steva – se oklepalo z následků hurikánu Katrina i z následných záplav v New Orleans – že by právě odtud pocházel název nového alba? – a pustilo se do nahrávání novinky. Jako výchozí bod je třeba připomenout dva zásadní momenty. Jednak téměř výhradní autor Steve Blaze už zjevně rezignoval na dávnou bezstarostnost a jeho hudební cítění se pohybovalo zhruba tam, kde v době vydání alba „Psychoschizophrenia“, jednak se Lillian Axe museli obejít bez jednoho ze základních pilířů – teatrálního vokálu Rona Taylora.

Svádět nepřitažlivost nových skladeb na to, že Steve Blaze nejdříve potřeboval nasát a vstřebat schopnosti nového pěvce (tak jak je možné u spolků, kde ke změnám zpěváka dojde náhle a nečekaně) Derricka LeFevrea nelze, neboť Derrick působil v Lillian Axe již třetím rokem a Steve tak měl dost času zvyknout si na jeho ležérní a méně melodramatický projev. Pokud si však pamatujete, v jednom z minulých dílů jsem zmiňoval, že Steve Blaze má šťastnou ruku na zpěváky. I v případě Derricka tahle „šťastná“ platí, nicméně potvrdí se plně až za dva roky. „Waters Rising“ sice v některých momentech naznačuje, že si Blaze s LeFevrem k sobě cestu dokážou najít, ale zatím jsme víceméně ve fázi vzájemného sbližování.

Na jedné straně „stoupající vody“ nenudí, na straně druhé, kandidátů na zařazení do výběru toho nejlepšího se moc najít nedá. V titulní skladbě sice zazní povědomé nápěvy, ale dominantní zemitý sound hasí jakoukoliv jiskru. Zároveň však je nutno uznat, že utahanější styl zpěvu Derricka LeFevra do téhle hutné nálady skvěle sedí, zajímavé věci se však dějí především zásluhou Blazova kouzlení. Velice osvěžující – ano, je to tím, že Lillian Axe ustoupí od hrubšího výrazu – je pomalá „I Have To Die, Goodbye“, ze které je cítit tu obvyklou naléhavost, díky čistému a jistému zpěvu vás zase jednou zamrazí z gradujícího napětí. Tím přetéká i dramatická „Fear Of Time“, s jedovatě šťavnatou kytarou, pohlcující melodií a skvěle halekacími vokály. Jak vypadá dospělý rock, kterému nechybí švih, předvádí Lillian Axe v naléhavě dynamické „Thirsty“. Zvláštní kapitolou jsou obě časově rozsáhlé kompozice „Fields Of Yesterday“ a „Deep In The Black“. U obou platí, že v nich zablýskají chytré nápady, že do nich Lillian Axe dokážou nacpat tunu energie, ale zároveň, že ani jedna z nich neudrží tah na bránu po celou dobu, takže ve finále si jen postesknete, že míň by mohlo být mnohem víc. Přijmete-li hru na hrubší Lillian Axe, nakonec se dá téměř celé album onálepkovat jako celkem dobrá rockovka. A za to téměř může položka, jejíž zařazení jsem zpochybňoval při oddechovce „Fields Of Yesterday“, totiž „Become A Monster“. Návrat k ní – nejen minule, ale i nyní jí považuji za minelu – naprosto nechápu…

Možná tím, že se pouští do složitějších kompozic, jsou Lillian Axe sami proti sobě. Je však jasné, že doba rozčepýřených trvalých je dávno pryč. Neotesané „Waters Rising“ je přesně tím typem alba (zejména pak s přihlédnutím k minulosti Lillian Axe), které potřebuje čas. V době svého vzniku jsem jej považoval za bezkonkurečně nejslabší položku v diskografii Lillian Axe a že bych zrovna oplýval nadšením z reinkarnace kapely se říct nedá. S odstupem čtyř let můžu říct, že svojí pozici si „Waters Rising“ sice nevylepšilo, ale už aspoň netrpím pocitem, že záda svých předchůdců nemůže v životě zahlédnout.

Savapip             


www.lillianaxe.com

Seznam skladeb:
1. Waters Rising
2. Antarctica
3. Become a Monster
4. Quarantine
5. I Have to Die, Goodbye
6. Fear of Time
7. Until the End of the World
8. Fields of Yesterday
9. Thirst
10. The 2nd of May
11. Deep in the Black
12. 5

Sestava:
Derrick LeFevre - zpěv
Steve Blaze – kytara, klávesy
Sam Poitevent – kytara
Eric Morris - baskytara
Ken Koudelka - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 1:06:51
Produkce: Steve Blaze
Label: Locomotive Records
Země: USA

Diskografie:
1988 – Lillian Axe
1989- Love & War
1992 – Poetic Justice
1993 - Psychoschizophrenia
1999 – Fields Of Yesterday
2007 – Waters Rising
2009 – Sad Day On Planet Earth
2010 – Deep Red Shadows

Související články:
LILLIAN AXE - Lillian Axe
LILLIAN AXE - Love + War
LILLIAN AXE - Poetic Justice
LILLIAN AXE - Psychoschizophrenia
LILLIAN AXE – Fields Of Yesterday


Vydáno: 14.04.2011
Přečteno: 2849x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Bubák: jj, s...14. 04. 2011 16:14 Savapip
Jojo Savíku, to je...14. 04. 2011 7:55 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13877 sekund.