ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SERENITY - Death & Legacy

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak by zněli Savatage po sarajevské zimě, kdyby pokračovali v trendu nastoleným tímto albem? Nene, rozhodně nechci tvrdit, že Serenity svou třetí deskou „Death & Legacy“ na tuto otázku dávají odpověď. Tomu brání především fakt, že Serenity do svého symfonického metalu míchají (a maximální zásluhu na tom má se svým podmanivým sameťákem pěvec Georg Neuhaser) prakticky neomezenou dávku romantiky. Ovšem styčné body, zejména strhující melodie, smysl pro teatrálnost, dokonalou symbiózu olivovsky vychytaných kytarových kousků, vícehlasých vokálů, bohatých aranží i neomezené hudební harmonie čerpaly obě nahrávky z jedné studny.

Serenity (už nasládle romantický obal desky leccos naznačuje) tentokrát vsadili na koncepční téma a nabízí procházku minulostí s historickými osobnostmi. A jak kluci sami upozorňují, hrdiny jejich songů jsou sice skutečně žijící persóny, jejich myšlenky jsou však čistě hypotetické a tak jednotlivé kapitoly (odvážná srdce, tvůrčí mozky i temné duše) jsou přirozeně koncipovány tak, aby kapele umožnily šlechtit svůj noblesně romantický metal.

Serenity spáchali nekonečně emotivní album, které se vyplatí nechat působit v klidu, se zavřenýma očima a znalostí textů (jejich třetí rozměr je pro tohle album velice důležitý). V globále je struktura skladeb poměrně jasná, nikdy ale netušíte, kterou ze svých předností (a že jich mají k dispozici přehršel) Serenity zrovna vytáhnou. Deska je plná melodických hitů. Pod pojmem plná si klidně doplňte číslo dvanáct, čtyři položky z nabízeného šestnáctichodového menu tvoří atmosférická intermezza či intra a je až neuvěřitelné, že dvě skladby z té dvanáctky hitových jsou prezentovány jako bonusovky. I z tohoto výčtu je zřejmé, že vybírat z takové nadílky ty nejvzrušivější okamžiky není zrovna leháro. Nelze však nezmínit klipovku „The Chevalier“ se sladkým klávesovým motivem, působivým chorálem, maximálně dráždivým kytarovým sólem a famózně vygradovanou strukturou, kde bezchybný Georg skvěle nahrává v duetovém dialogu sireniovské Ailyn (je až neskutečné, jak tahle holka v letošním roce vyrostla). A téma, řešící otázku, zda se Casanova mohl zamilovat, dává sice neohraničený prostor pro romantiku, ale Serenity rozhodně nezapomínají na to, že v jejich stylovém označení je stejně důležitý výraz „metal“. Je úchvatné, jak si Serenity dokáží poradit se skloubením posmutnělé strohé bezvýchodnosti - vojáka, doufajícího v přežití v prohrané bitvě - a dramatických orchestrálních orgií ve „State Of Siege“. Poetikou přetéká baladický dialog Francise Draka a královny Elizabeth (představované Amandou Somerville) v „Changing Fate“ – pompa, citlivost, emoce na entou. Možná je to vůči samotným Serenity macešské, že do výběru toho nejpovedenějšího nakonec spadnou všechny songy, ve kterých kapele vypomáhá křehké stvoření. Nicméně opomenout úžasný inkvizitorský dialog s Charlotte Wessels coby „elegantně nejhrubší“ položku seznamu v „Serenade Of Flames“ prostě nejde. Mám v ódách pokračovat? Nebyl by to žádný problém…

Zmiňoval-li před dvěma lety Georg Neuhaser jako zdroje inspirace Savatage, Queen, Kamelot a Sonatu Arcticu, lze říct jediné. Žák se definitivně stal rovným svým učitelům. Ba co víc, tam kde jedni ukončili svojí cestu neúprosným zásahem osudu, druzí vlastním rozhodnutím či přirozeným vývojem, tam je ideální parketa rakouských Serenity. To, co důkladně naznačili (zejména) na svém předchozím albu, to se „smrtí a odkazem“ definitivně potvrdili – hledáte-li momentální krále symfonického metalu, jste na té nejlepší adrese.

Savapip             


www.serenity-band.com

Seznam skladeb:
01. Set Sail To… (intro)
02. New Horizons
03. The Chevalier
04. Far From Home
05. Heavenly Mission
06. Prayer (interlude)
07. State Of Siege
08. Changing Fate
09. When Canvas Starts To Burn
10. Serenade Of Flames
11. Youngest Of Widows
12. Below Eastern Skies (interlude)
13. Beyond Desert Sands
14. To India’s Shores
15. Lament (interlude)
16. My Legacy

Sestava:
Georg Neuhauser - zpěv
Thomas Buchberger – kytara, baskytara
Mario Hirzinger - klávesy
Andreas Schipflinger - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 1:07:13
Produkce: Oliver Philipps, Jan Vacik, Thomas Buchberger & Georg Neuhauser
Label: Napalm Records
Země: Rakousko

Diskografie:
2007 – Words Untold & Dreams Unlived
2008 – Fallen Sanctuary
2011 – Death & Legacy


Vydáno: 03.05.2011
Přečteno: 8586x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Překvapivě Po delší době...2. 12. 2021 19:07 Alf
Urcite lepsi jak...11. 05. 2011 18:01 adrian
Recenze alb od KamelotLíbí se mi to,...9. 05. 2011 15:06 jimmy
"Žák se...7. 05. 2011 22:13 Lukáš
Velmi výstižná recenzepořídil jsem si k...4. 05. 2011 12:29 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13488 sekund.