RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Andrea Bicego (4TH DIMENSION) - interview: česká a anglická verze/Czech and English version

V nedávné recenzi jsem se nestačil rozplývat nad povedeným debutem "The White Path To Rebirth" italské party 4TH DIMENSION. Zásadním elementem pro moji posluchačskou slast (a rovněž vysoké hodnocení) byl zpěv, který obstarává Andrea Bicego, jehož hlasivky vyluzují skutečně uchu lahodící popěvky. Je mi proto mimořádným potěšením, že vám mohu nabídnout rozhovor s tímto chlápkem, který nejen že úžasně zpívá, ale rovněž je to nesmírně sympatický a pohodový člověk!

Můžeš prosím v krátkosti představit vaši kapelu naším čtenářům?
Jasně! Kapelu jsem založil v roce 2005 společně s klávesákem Talete Fusarem. Za pár let se přidali další členové, konkrétně Massy Forte (bicí), Stefano Pinaroli (baskytara) a Michele Segafredo (kytara).

Abych se přiznal, deska „The White Path To Rebirth“ pro mě byla hned zpočátku jasným adeptem na Debut roku, postupně se z ní však stává horký adept na nejlepší album roku, protože ji prostě nemůžu přestat poslouchat. Kdo vlastně skládá veškerou muziku?
Wow, to je skvělé! (smích) Skutečně je radost sledovat, jak pozitivně je zatím naše nahrávka přijímána. Komponování jsme věnovali hodně času, aby na desce nebyl žádný “nedodělek”. Celý proces trval více než rok, kdy se střídaly periody plodných nápadů s jejich následnou aranží. První skladbou byla úvodní “The Sun Of My Life”, poslední “Angel’s Call”. Muziku jsem napsal já společně s Talete Fusarem. Texty jsou rovněž mojí prací. Ale už teď ti můžu prozradit, že další deska bude mít více autorů a do skládání se zapojí těméř celá banda.

Za mimořádně melodicky podmanivé považuji rovněž tvé pěvecké linky. Skládáš si je sám?
Když zpětně zhodnotím svůj výkon, stále si myslím, že je celkem dobrý, přestože bych teď už sem tam něco změnil. Všechny pěvecké linky jsem si napsal sám, kromě písně “A New Dimension”. Linky pro skladbu “Everlasting” jsem vytvořil opět s Taletem a osobně jsem se postaral o zaranžování duetu se zpěvačkou pro tento song. Nejvíce jsem pyšný na svůj výkon v písních “Consigned to the Wind”, “Sworn to the Flame” a “Winter’s Gone”, které jsou pro můj hlas jako stvořené.

Za jednu z nejkrásnějších věcí na debutu považuji právě skladbu „Everlasting“, ve které zpíváš duet s jistou Melody Castellari. Kdo je tato vokalistka s úžasným hlasem?
Naprosto s tebou souhlasím, “Everlasting” je rovněž jedním z mých favoritů, tuhle píseň miluju! Když přišel nápad vytvořit duet, chtěl jsem, aby to bylo něco výjimečného. Měl jsem pár tipů, přičemž jsem se hlavně chtěl vyvarovat typickým sopránovým zpěvačkám, aby si lidé nemysleli, že napodobujeme kapely jako NIGHTWISH nebo EPICA. Proto jsem požádal o spolupráci právě Melody, která je profesionální zpěvačkou, muzikou doslova žije a je prostě úžasná. Znal jsem ji delší dobu díky jejímu učinkování v ceněném muzikálu “The Ten Commandments”, ve kterém zpívá společně se zpěvákem LABYRINTH, Roberto Tirantim. Jakmile slyšela demo skladby “Everlasting”, byla velmi nadšená a okamžitě svolná ke spolupráci. Výsledek můžete slyšet sami, je to přesně takové, jak jsem si to původně představoval! (smích)

Jaká byla spolupráce s Fabio Lionem? Bylo těžké ho k hostování na vaší desce „dokopat“ nebo šel celkem dobrovolně? :-) A jak se ti zamlouvá poslední album RHAPSODY OF FIRE, které symbolicky uzavírá celou fantastickou ságu, započatou na desce „Legendary Tales“?
Ve skutečnosti jsme Fabia vůbec nutit nemuseli. Jak víš, náš producent je Alessio Lucatti, který hraje na klávesy u VISION DIVINE a také hostoval u LABYRINTHU na posledním evropském turné. Jsou s Fabiem dobří přátelé, takže se nás Alessio prostě zeptal, jestli bysme chtěli mít Fabia na debutu, což jsme samozřejmě hned přijali a bylo to pro nás něco jako splněný sen! Své party pro skladbu “A New Dimension” nazpíval loni jednoho červencového odpoledne a já k tomu nemůžu říct nic jiného, než že je NAPROSTO ÚŽASNÝ! Opravdový talent. Jeden z nejlepších zpěváků na světě a k tomu velice pokorný a ochotný člověk. Poté jsme se s ním potkali ještě vícekrát, mimo jiné i na turné v Miláně, a dnes ho považujeme za velkého přítele naší kapely!

Co se týká RHAPSODY, musím se přiznat, že mám raději jejich první alba. Debut “Legendary Tales” jsem si pořídil okamžitě po vydání a byl jsem naprosto uchvácen novým kompozičním stylem. Novější nahrávky mají úžasné aranže, skvělou produkci, ale já mám prostě raději jejich rané počiny.

Nedávno jste vystoupili v České republice po boku SONATY ARCTICY, jak na tento koncert vzpomínáš?
Ano, koncert ve Zlíně byl skvělý. Navíc jsem tam potkal plno milých lidí a stejně dobrý pocit jsem měl i z vystoupení samotného. Sice jsem nebyl ve 100% formě, bolelo mě v krku, což už se bohužel zpěvákům často stává, ale koncert jsem si i přesto užil. Rádi bychom si u vás zahráli znova, ale z Itálie je to malinko z ruky. Možná příští rok, kdo ví! (smích) Každopádně celé tour bylo skvělé. Bylo krásné hrát vedle SONATY ARCTICY a LABYRINTHU, tedy kapel, které hluboce respektujeme. Byla to zkušenost, která nás velice obohatila. Chlápkové z těchto kapel jsou příjemní lidé, koncerty byly skvělé a celkové pocity jsou velmi dobré.

Jak se ostatně díváš na návrat LABYRINTHU ke speed metalovým kořenům na albu „Return To Heaven Denied Pt II.“?
Musím říct, že Olafův (Olaf Thorsen, kytarista a původní skladatel LABYRINTHU, pozn. autora) návrat do kapely bylo něco, po čem jsem toužil a také to celkem očekával. Deska “Return to Heaven Denied pt. II“ je hodně dobrá a když ji poslouchám, mám pocit, že se čas vrátil do roku 1997, kdy vyšel první díl! Skladby jako “Sailors Of Time” jsou jednoduše úžasné, kapela sama ostatně předvedla svojí výjimečnost na nedávném evropském turné.

Na italské scéně vzniká nebo už delší dobu funguje řada vynikajicích power metalových kapel, čím si to vysvětluješ? Je tam pro tento žánr skutečně tak dobré posluchačské zázemí nebo je to prostě jenom náhoda?
Kdepak, nemysli si, že podmínky jsou u nás nějak zvlášť dobré. To totiž opravdu nejsou! Jistě, některé kapely, jako SECRET SPHERE nebo DOMINE, si za ta léta vydobily slušný status a plně si to zaslouží. Ovšem je složité hrát tady živě a vůbec o sobě dát nějak znát, protože média metal absolutně ignorují. Ale víra žije dál, oheň je zažehnut a hudebníci serou na toto přehlížení a jdou si svojí vlastní cestou. Muzika nikdy nezmizí, ať už se kolem nás děje cokoli!!!

Jaké kapely byly zásadní pro formování tvého hudebního vkusu a co si s chutí poslechneš v současnosti?
Každý člen kapely má jiný vkus. U mě vše začalo roku 1986, kdy jsem si pořídil album “The Final Countdown” od EUROPE. Pak jsem přešel na BON JOVI, METALLICU, HELLOWEEN, YNGWIE MALMSTEENA, BLIND GUARDIAN, STRATOVARIUS, SHADOW GALLERY, HYPOCRISY, EMPYRIUM... Stejně tak si ale poslechnu i nemetalové interprety, jako je Bruce Springsteen, Elton John, MEAT LOAF, REM, U2 a řadu dalších.

Naše kapela pak čerpá z odkazu STRATOVARIUS, SONATY, NIGHTWISH, KAMELOT, GAMMA RAY atd. Jsou to ale jenom volné inspirace, naším cílem je vytvořit si vlastní tvář a osobitost. Skladby na debutu myslím dokazují, že nejde o žádné tupé klony, ale práci úplně jiné kapely.

A čím se živíš? Muzikou počítám ještě zatím ne... :-)
Máš recht, muzika nás neživí a nikdy tomu tak nebude. Je to vášeň, děláme pro to všechno, ale těžko můžeme čekat něco víc, než máme teď. Přízeň fanoušků a dobrý kritický ohlas jsou ovšem dostatečnou satisfakcí. Peníze musí přijít odjinud, proto máme každý své zaměstnání. Co se mě týká, už 6 let učím matematiku na druhém stupni. Je to práce na plný úvazek a mám ji hodně rád!

Jaké jsou nejbližší plány kapely, máte už v hlavě představu o dalším albu?
Jasně, že máme! Už teď makáme na dalších skladbách, které plánujeme dokončit ještě před koncem tohoto roku. Opět budeme spolupracovat s Alessiem a budeme se snažit přijít s něčím malinko odlišným. Chceme docílit o něco modernějšího zvuku, ale uvidíme, zatím je ještě příliš brzy, každopádně nám držte palce, ať vše dobře dopadne. (smích)

Máš nějaký závěrečný vzkaz pro čtenáře našeho webzinu?
Drazí přátelé, velice vám děkuji za vaši podporu na koncertě ve Zlíně! Rádi jsme pro vás hráli a určitě se těšíme na další vystoupení! Pro ty, kteří nás neznají, poslechněte si ukázy na MySpace, navštivte naše webové stránky www.4thdimension.com nebo se k nám přidejte na facebooku. A pokud by někdo chtěl podepsané CD nebo trička, stačí napsat na tento email info@4thdimensionmetal.com. Kromě toho šiřte naše jméno a buďte trpěliví, MY SE VRÁTÍME! Možná že tentokrát do Prahy, protože to je jedno z našich nejoblíbenějších měst!!! Mějte se!

Připravili: Pagan, Ray



ANGLICKÁ VERZE - ENGLISH VERSION
In a recent review I highly praised the amazing debut album "The White Path To Rebirth", by Italian band 4TH DIMENSION. A basic element for my delight audiences as well as a high rating was singing, which caters Andrea Bicego, whose vocal has really ear-catching effect. That´s why I feel so extraordinary pleasure that I can offer you an interview with this guy, who isn´t only sings wonderfully, but it is also extremely nice and cool man!

Could you please shortly introduce your band to our readers?
Of course! Apart by me the band was founded also by Talete Fusaro (keyboards) in 2005 and after a couple of years the current lineup was formed, comprising Massy Forte (drums), Stefano Pinaroli (bass guitar) and Michele Segafredo (guitar).

To be honest, record “The White Path to Rebirth“ was for me the clear adept for the debut of the year since the beggining. But step by step it´s becoming a hot favourite for the record of the year, because I just can´t stop listening to it. Who´s actually composing all the music?
Wow, this is terrific! :-) Truly, it’s a pleasure to see how well received the record has been by people everywhere so far. We took our time to write our best songs since we did not want to have fillers in the record, that was out of the question. So the songwriting started in late 2008 and went on for more than a year, with particularly fertile periods intermingled with times when we were just busy arranging what had been written. The first song we composed was “The Sun in My Life”, the last one “Angel’s Call”. Anyways, the music for this record has been written mainly by Talete Fusaro (keyboard player) and myself, and I also wrote all the lyrics. I can tell you already that on the next record there are going to be more songwriters though, with nearly all the band members involved in the writing process.

I think that the vocal lines are particularly suggestive. Are you composing them on your own?
When I look back to the album songs I still think the vocal lines are quite good, even if now I would change things here and there. Anyways, I wrote the vocal lines for nearly all the album songs except “A New Dimension”. The lines for “Everlasting” were co-written by me and Talete, and I also personally took care of the direction of the duet with Melody. In my opinion, songs like “Consigned to the Wind”, “Sworn to the Flame” or “Winter’s Gone” turned out to be particularly suitable for my voice and I’m pretty proud of my vocal performance there.

In my opinion, one of the most beautiful tracks on your debut is “Everlasting”, where you duet with Melody Castellari. Who is this vocalist with amaizing voice?
Yes I definitely agree with you. “Everlasting” is also one of my favorite songs, I love it! When there came the idea to make a duet I had in mind something special. The song deserved nothing less. I had a couple of options but I wanted a voice different from the usual soprano-style because I did not want people to think we were trying to emulate Nightwish or Epica or the like. That’s why I asked Melody to sing for us… she’s a full-time singer and a modern style vocal coach, she lives for and with music and she is amazing. I’d known about her for quite a long time because she had also performed on the acclaimed musical “The Ten Commandments” with Labyrinth’s singer Roberto Tiranti… When I got in touch with her, she was eager to do the thing and she felt enthusiastic as soon as I had her listen to the demo of the song. The result is what you have on the record. And it’s exactly what I had dreamt of… :-)

How was the cooperation with Fabio Lione? Was it hard to “force“ him to guest on your album or was he volunteering? :) How do you like last album of Rhapsody of Fire, which is symbolically closing the whole fantasy saga, which started on album “Legendary Tales?“
Well, we actually did not have to force Fabio to be our guest. As you probably know our artistic producer is Alessio Lucatti (keyboard player of Vision Divine and also of Labyrinth on the last European Tour) and he’s a big friend of Fabio’s and a band mate of his. So, Alex asked us if we would like to have Fabio on the record and… well, it was a dream for us! He came to the studio last July and he recorded his lines for “A New Dimension” in one single afternoon. I cannot but say that HE IS AMAZING. Pure talent. One of the best singers in the world, but also a good guy, humble, available. We met him more times afterwards, also during the tour when we played in Milan, and we consider him a good friend of the band!
Talking about Rhapsody, I have to be honest I prefer their first albums. In 1997 I purchased “Legendary Tales” as soon as it was released and I was so blown away by their new style that I followed the band ever since. Their latest releases feature beautiful arrangements, a great production, but I personally miss the songs of old…

Recently you´ve played in Czech republic with Sonata Arctica. What´s your memories from this show? And how did you feel about the whole tour, as a fan of Sonata Arctica? Was it something like a dream come true?
Well, the show in Zlin was quite good. I remember meeting nice people after the show and I had good feelings on stage as well. I wasn’t in perfect shape that evening, but I enjoyed the show nonetheless. We’d like to come back and play in the Czech Republic again, definitely but it’s too far from Italy. Maybe on the next tour, who knows! :-)
Anyway, the whole tour was a great thing. It was a pleasure to play with Sonata Arctica and Labyrinth, bands we deeply respect and whose songs we had played in the past years. I would not say a dream come true, but one experience that makes you richer in the end. The guys were nice, the shows were nice, the whole experience was great. And we long for more!

As you said, you´ve also played there with Labyrinth, what do you say about their return to speed metal roots on “Return to Heaven Denied pt. II“?
Well, I have to say Olaf Thorsen’s return to his former band was something I had expected and wished for. “Return to Heaven Denied pt. II“ is a really good album and while listening to it I had the feeling time had stopped and the band had reprised were they had left things in 1997 after the release of the part one! Songs like “Sailors of Time” are nothing but amazing and the band proved its greatness during the European tour. They simply belong to another dimension, such is their level! Wow!

It seems there´s a lot of great power metal bands on the Italian scene, which do you think is the reason for that? Are there really such a great conditions for melodic bands or is it just a coincidence?
Well, to be honest I’m not that informed about the Italian power metal scene… every year there’s a good deal of band coming out with new albums. The problem is, few bands manage to make the difference. A part from the usual names, I’d say Secret Sphere and Domine managed to become a name year after years and they deserved it. But don’t think the conditions here are good. They are not! It’s difficult to play live, difficult to emerge because the media ignore metal at all. But the spirit is high, the flame is alive and musicians don’t care about all this shit and go on their own way. Music never dies, no matter what happens around us!!!

What bands were fundamental for your music taste and what do you like to listen nowadays?
Each and every member in the band has different tastes. As a consequence we are influenced by myriads of different artists. On my part, I can say I all started in 1986 when I first purchased “The Final Countdown” by Europe. Since then I got to love Bon Jovi, Metallica, Helloween, Yngwie Malmsteen, Blind Guardian, Stratovarius, Shadow Gallery, Hypocrisy, Empyrium but also non metal arists like Bruce Springsteen, Elton John, Meat Loaf, REM, U2 & more…
By the way I suppose the band was mainly influenced by the power metal acts like Strato or Sonata, Nightiwish, Kamelot, Gamma Ray and so on… but again I say, NOT ONLY THAT! We would like to define a style as much personal as possible and we are convinced some of the album songs have a good personal touch on them and do not represent just a clone of other artists’ works.

What´s your civil work? I suppose you can´t live off the music yet...
No you’re right, we can’t and we are not going to. Music is a passion, we do what we do for music’s sake but we are not expecting more that what we got so far. The love of the people, the good feedback we are receiving are enough to justify all our efforts. Money are another matter though, in fact we all have a job. Myself, I’ve been a teacher of mathematics in the secondary school for 6 years now. That’s my full-time job and I like it a lot!

What´s your plans for the closest future? Do you already have some ideas for the next album?
Of course we do! We are working on new songs already and we plan to finish the songwriting before the end of the year. We are going to work with Alessio Lucatti again and we’re focused on giving a different touch to the new material. We’d like to have the record sound a bit more modern, but we’ll see… After the release of the of second album a new tour would be great, but again it’s too early to talk about such things… keep your fingers crossed for us though. :-)

Finally, do you have something to say to readers of our webzine?
Dear guys and girls, thanks for your support during our show in Zlin! We loved to play for you and look forward to do it again! For all those who still do not know 4th Dimension, listen to our songs on MySpace, save our website www.4thdimension.com and join us on facebook too! And if you need signed copies or T-shirts, just write us an email to info@4thdimensionmetal.com!
Apart from that, spread the name and keep waiting for us, WE WILL BE BACK… maybe in Prague, since it is one of our favourite cities!!! Cheers

Pagan, Ray
foto: promo, Veronika Hesounová

Petr Štěpnička             


Související článek:

4TH DIMENSION - The White Path To Rebirth


Vydáno: 18.07.2011
Přečteno: 5298x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08945 sekund.