PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY – Insanity & Genius

Labutí píseň Ralfa Scheeperse za mikrofonem u Gamma Ray a poslední opravdu experimentální album, které kapela natočila. V podstatě pokračuje v linii, kterou vytyčily předchozí desky „Heading for Tomorrow“ a „Sigh No More“. Jenže i sám Kai Hansen o téhle desce zpětně říká, že je zvláštní. A to je myslím slovo, které skutečně „Insanity & Genius vystihuje nejlíp. Psal se rok 1993 a Gamma Ray popustili uzdu skladatelské fantazii opravdu naplno.

Nejdřív pár zajímavostí. Ačkoli o produkci desky se opět starali Kai Hansen a Dirk Schlächter, finální mix zařídil známý Charlie Bauerfeind a mezi dalšími lidmi, kteří patřili k produkčnímu týmu, můžeme najít i Saschu Paetha. Kai tentokrát nenapsal tak velkou porci skladeb a mimo bubeníka Thomase Nacka se do skladatelského procesu zapojili všichni. Rozdělené byly i vokální party – ve vlastní skladbě „Your Torn is Over“ se za mikrofonem objevuje (zatím pořád ještě kytarista) Dirk Schlächter a v hned následující „Heal Me“ se jako předzvěst dnů budoucích ujal vokálů sám Kai. Překvapivým faktem také je, že skladba „Gamma Ray“ je ve skutečnosti cover a to skladby z roku 1973, původně od kapely Birth Control (od originálu se moc neliší, možná je v podání GR jenom méně psychedelická).

A co tahle deska přinesla světu? Kdyby už nic jiného, tak dva velké hity s typickým hansenovským rukopisem: „No Return“ a „Last Before the Storm“ – obě s opravdu silným powermetalovým refrénem, které, když už se náhodou v budoucnu objevovaly na koncertních setlistech, fungovaly obě naprosto bezkonkurenčně. Powermetalových prvků je třetí desce vůbec trochu víc, do téhle kategorie můžeme řadit ještě úvodní „Tribute to the Past“, Dirkovu svěží nářezovku „Your Torn is Over“ nebo závěrečnou „Brothers“, která je ovšem trochu nepovedeným pokusem o velký hit. Prostředek alba se naproti tomu nese ve zmíněném experimentálním duchu a při těch čtyřech skladbách za sebou (filozofickou „The Cave Principle počínaje, „Insanity & Genius“ konče) si člověk opravdu dokáže živě představit, jakými různorodými chemickými látkami se kapela ve studiu zjevně inspirovala.

Poslední kategorií, kterou jsme ještě nezmínili, jsou originální a povedené power balady „18 Years“ a „Heal Me“, které obě časem trochu zapadly. Velká škoda – obzvlášť u té druhé, kde si Kai definitivně dokázal, že se dokáže vrátit za mikrofon, i když tenkrát asi ještě netuše, že to bude právě jeho hlas, který do budoucího obrazu Gamma Ray zapadne jako jeden z nejdůležitějších dílků skládačky.

„Insanity & Genius“ bylo definitivním koncem experimentálního období v tvorbě GR, ke kterému se kapela vrátí už jen náznakem po mnoha letech albem „Majestic“. Byly to však až ty následující desky, které můžeme dnes označit jako „typické“ Gamma Ray, a proto tak první tři počiny působí s odstupem času jako jeden velký úlet. Trojka navíc opět trpí velkou rozháraností a jako celek je z první éry asi nejhůře poslouchatelná. Pro vývoj power metalu, jak ho známe v dnešní podobě, bylo jedině dobře, že už na následující desce byl styl pevně vymezen a po podobných experimentech, jakkoli zpětně docela osvěžujících, se slehla zem.

Ray             

GAMMA RAY mám naposlouchané jako málokterou skupinu, takže si do toho dovolím taky trochu kecat. Dnes hodnocenou placku jsem si sice nepustil pěknou řádku pátků (ani dní okolo), o to víc bylo překvapivé, jak familiárně na mě její tóny stále působí, jako by ona časová prodleva vůbec neexistovala. To jednak potvrzuje první větu tohoto komentáře a jednak svědčí o mimořádné nadčasovosti Hansenova materiálu, ať už mluvíme o rovině hudební nebo technické.

Každopádně se pro mě „osvěžující“ poslech stal podobnou radostí, jakou mi působil před lety. Ať už jde o (nebývale úderné!) spídové jízdy a sóla, jež stále můžeme považovat za určovatele žánrových standardů pro blízkou i vzdálenou budoucnost, neboť v roce 1993 nebyl rychlo-melodický metal ještě zdaleka přesně definován. Velice osvěžujícím a především zdařilým dojmem působí experimentální kousky nikoli nepodobné těm z desky „Chameleon“ od jedné inkriminované německé kapely. Na „Insanity And Genius“ snad můžeme mluvit o některých málo typických skladbách, ovšem slabý kousek bychom hledali marně. Je to extrémně promakaný a masivně stabilní materiál, kterému čas nesejmul ani jediný karát z jeho omamné blyštivosti.

Pagan 9/10

www.gammaray.org

Seznam skladeb:
1. Tribute to the Past
2. No Return
3. Last Before the Storm
4. The Cave Principle
5. Future Madhouse
6. Gamma Ray
7. Insanity & Genius
8. 18 Years
9. Your Torn is Over
10. Heal Me
11. Brothers

Sestava:
Ralf Scheepers – zpěv
Kai Hansen – kytary, zpěv
Dirk Schlächter – kytary, klávesy, zpěv
Jan Rubach – basa
Thomas Nack – bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 56:27
Vydavatelství: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1990 – Heading for Tomorrow
1991 – Sigh No More
1993 – Insanity and Genius
1995 – Land of the Free
1997 – Somewhere Out in Space
1999 – Power Plant
2001 – No World Order
2005 – Majestic
2007 – Land of the Free II
2010 – To the Metal!

Související články:
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Heading For The East (DVD)
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - Land Of The Free 2
GAMMA RAY - To The Metal


Vydáno: 18.08.2011
Přečteno: 4974x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to recenze -...8. 09. 2011 10:59 lukáš
Na plackách GammaRayjsem dodneška...19. 08. 2011 8:37 b.wolf
Z jednoho...18. 08. 2011 15:55 vn
GR pro mě byli...18. 08. 2011 14:27 boozer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09139 sekund.