MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

NEJLEPŠÍ ALBA SEDMDESÁTÝCH LET PODLE REDAKTORŮ METAL FOREVER - Václav Votruba

Semdesátá léta považuji za vůbec největší rockovou baštu. Tehdy se dovedlo k dokonalosti to, co se začalo rodit v druhé polovině šedesátých let - hard rock. Mohutné klávesy (takzvané hammondky), ostré kytary, těžkopádné bicí a psychedelický opar. Miluji sedmdesátky!!!!






1. BLACK SABBATH – Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Deska se zvláštní, ale o to nádhernější atmosférou. Do syrové muziky BLACK SABBATH vstoupily větší měrou klávesy a výsledkem bylo naprosto geniální album plné tvrdosti, melodií a až art rockových momentů. Neuvěřitelná záležitost!

2. PINK FLOYD – Wish You Were Here (1975)
Geniální deska, která i po miliontém poslechu přináší něco nového. Jestli bych nějaké dílo označil za hudební dokonalost, nejspíš bych ani minutku neváhal...


3. PINK FLOYD – Dark Side Of The Moon (1973)
Ve své podstatě to samé, jako v případě "Wish You Were Here". PINK FLOYD tehdy neměli konkurenci. Vlastně je otázkou, jestli ji měli vůbec někdy. Pochybuji o tom... V každém případě, "Dark Side Of The Moon" má na svoji dobu neskutečně čistý zvuk, který dodnes nezestárl...

4. JOHN LENNON – Imagine (1971)
Něžná, melancholická, ale i rebelsky syrová. John Lennon dokázal i po odchodu z BEATLES napsat mnoho nezapomenutelných hitů, tady jich máte hned několik naservírováno. A vrcholy? "Jealous Guy" a "Oh My Love..."

5. DEEP PURPLE – Stormbringer (1974)
Nikdy jsem se netajil tím, že pro mě byli DEEP PURPLE nejlepší v sestavě s Coverdalem a Hughesem. Jasně, jejich společný debut Burn je možná klasičtější záležitostí, ale toliko utajovaný a bohužel zapomenutý "Stormbringer" má pro mě ještě větší kouzlo. Pohodová rocková muzika s příchutí funky. A hlavně – "Gypsy"!!! Jedna z nejkrásnějších rockových skladeb vůbec!!!

6. BLACK SABBATH – Sabotage (1975)
Nejbrutálnější album BLACK SABBATH v sedmdesátých letech. Čistokrevná metalová erupce, které vévodí snad vůbec první thrashing v historii – "Sympton Of The Universe". A ten obal!!! (smích)


7. BEATLES – Let It Be (1970)
Ačkoliv je "Let It Be" starší, než "Abbey Road", vyšlo nakonec jako poslední deska BEATLES. I když se skladbami nebyli samotní „brouci“ příliš spokojení, jedná se o špičku, která si s předešlými nahrávkami v ničem nezadá. Krásná balada "The Long And Winding Road" či výbušná "I Me Mine" jsou toho důkazem. Deska s neuvěřitelně trpkou příchutí, protože bylo jasné, že s největší kapelou všech dob je konec.

8. LED ZEPPELIN – Houses Of The Holy (1973)
I když se na "Houses Of The Holy" pár slabších okamžiků najde, ostatní nápady je mohutně přebíjí. Neskutečná "Song Remains The Same", epická "No Quarter" či něžná "Rain Song" nemají obdoby!


9. RAINBOW – Long Live Rock´n´Roll (1978)
První speed metalová skladba... Tou je dle mého vypalovačka "Kill The King", která otevírá druhou stranu LP jednoho z největších okamžiků dějin hard rocku – "Long Live Rock´n´Roll" od RAINBOW. Spolu s "Rising" dechberoucí záležitost, které vévodí závěrečná něha "Rainbow Eyes". Sakra, opět cítím mráz po zádech.......

10. QUEEN – Jazz (1978)
Ačkoliv se deska jmenuje "Jazz", nemá s tímto stylem nic společného... QUEEN zde ještě burácí s největší silou. Čistokrevná rocková palba s nádhernou atmosférou. QUEEN natočili plno parádních desek, tahle je ale jedna z nejsilnějších!!!

Venca Votruba             



Vydáno: 22.08.2011
Přečteno: 4166x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09056 sekund.