PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY – Land of the Free

Dva roky po předchozím albu, dva roky po odchodu Michaela Kiskeho z Helloween a ten samý rok, kdy umírá Ingo Schwichtenberg, vychází Hansenově partě už čtvrtá deska, což není zlé na kapelu, která měla být původně jednoalbový projekt. Probíhá také jedna podstatná změna. Ralf Scheepers v tichosti opouští místo zpěváka. Důvodů bylo hned několik, k těm hlavním patřilo, že bydlel daleko od ostatních a také měl v té době docela velké šance v konkurzu na nového zpěváka Judas Priest. Po dlouhých letech od vydání „Walls of Jericho“ se tak za mikrofon na plný úvazek vrací Kai. A výsledek je navzdory všem očekáváním vynikající. Právě jeho charakteristický nakřáplý vokál se stává jedním z nejtypičtějších prvků nové éry Gamma Ray, která započala tímto albem.

Země svobody je prvním z alb, která bychom mohli v rámci historie této kapely nazývat legendární. Album znamenalo obrovský posun do průzračných powermetalových vod a formovalo nejen další vývoj samotné kapely, ale i celého žánru. „Land of the Free“ je zpětně skrz naskrz srdcovým albem, které je plné elánu, vzletných melodií, svěžích nápadů, dvoukopákových sypaček a hlavně báječných refrénů. Hned v čele stojí samozřejmě „Rebellion in Dreamland“ (za ty roky už trochu oposlouchaná, ale to je jenom můj problém, neměla jsem si ji tolik pouštět). Po slabších skladbách budeme pátrat marně. Naopak některé léty získávají na ceně a vůbec nejradši mám úplný závěr alba – opomíjenou „Abyss of the Void“, rozvernou „Time to Break Free“, ve které hostuje Michael Kiske a rozmáchlou a atmosférickou „Afterlife“ s nádherným textem, která je věnovaná zesnulému Ingovi, jenž v Gamma Ray taky nějaký čas bubnoval.

Kai se tentokrát (až na tři výjimky) postaral o hudbu i o texty celého koncepčního příběhu. Jan Rubach přispěl kvapíky „Gods of Deliverance“ a „Salvation's Calling“, Dirk pak naopak nejpomalejší věcí na albu „Farewell“, ve které si brilantně vystřihl hostující vokál Hansi Kürsch, asi jako protislužbičku za Kaiův part ve Valhalle. Za zmínku stojí ještě jeden z bonusů, který se objevil na remastrovaném vydání desky a tím je přepracovaná „The Silence“ v Kaiově podání, která dává razantně zapomenout na verzi původní.

„Land of the Free“ je báječné album, které spousta fanoušků dokonce považuje za nejlepší. Tenhle názor já nesdílím. Vadí mi trochu vyčpělá produkce s nevýraznou basou, zvuk se přeci jen opravdu doladil až na albu následujícím. Stejně jako sestava – a tím i definitivní tvář kapely. Takže jakkoli si užívám častý poslech tohoto díla, půlbod navíc si ještě schovávám napříště.

Ray             

Velice silné album, s řadou vypiplaně promakaných kompozic, a přesto mně nikdy nevlezlo pod kůži. Postrádám v něm totiž podmanivé melodično, tak tradiční pro jiná díla z Hansenovy tvůrčí kolbenky. Samozřejmě melodií je zde hafo, ale jsou poněkud zastřeny power a heavy metalovou urputností, jež jim nedává příliš prostoru k nadechnutí (příkladem budiž dutý refrén rychlopalby „Salvation's Calling“). Z tohoto alba si mě navždy umanula pecka „Time To Break Free“, která je evidentně koncipována pro vzletné Kiskeovic hrdlo, a jako taková se od zbytku skladeb odlišuje hravou dynamikou a doslova relaxačním nábojem. Rovněž potěší netradičně strukturovaná „Rebellion In Dreamland“, spolehlivě nakopne speed metalová šleha „Man On Mission“ a naopak pokaždé zamrazí při závěrečném opusu „Afterlife“, zejména při vzpomínce na osobu, které je posmrtně věnován. Na všechny ostatní songy pak stoprocentně sedne první věta tohoto komentáře. Je mi jasné, že tímto názorem jdu proti obecnému proudu, jež zurčí oslavně vstříc tomuto dílu, čehož největším důkazem je jeho sequel z roku 2007. Ten ale zase zdaleka nebyl přijat s takovou vřelostí, takže aby kontroverze nebylo málo, dodávám, že právě album „Land Of The Free II.“ mám daleko raději než jeho předchůdce.

Pagan 7/10
Kai Hansen začal konečně brát GAMMA RAY trošku vážněji... Rozjukanosti z minulosti zůstaly pohřbeny, nastoupila ortodoxní speed metalová řež (ačkoliv Hansenovci i na této desce přesahují do jiných žánrů). Výsledkem je pak jedno z nejlepších alb GAMMA RAY. Největší devizou desky je bezesporu dechberoucí začátek - "Rebellion In Dreamland" a "Man On A Mission" patří k tomu nej, co kapela vůbec kdy vyprodukovala. Připočtěme ještě k tomu perfektní titulní kousek. I přesto si myslím, že přes všechny superlativy, které se kolem "Land Of The Free" vznáší, Hansen nedokázal tak úplně navázat na své angažmá v HELLOWEEN... "Keeper" to prostě není.

Václav Votruba 7/10

www.gammaray.org

Seznam skladeb:
1. Rebellion in Dreamland
2. Man on a Mission
3. Fairytale
4. All of the Damned
5. Rising of the Damned
6. Gods of Deliverance
7. Farewell
8. Salvation's Calling
9. Land of the Free
10. The Saviour
11. Abyss of the Void
12. Time to Break Free
13. Afterlife

Sestava:
Kai Hansen – kytary, zpěv
Dirk Schlächter – kytary, klávesy, zpěv
Jan Rubach – basa
Thomas Nack – bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 56:43
Vydavatelství: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1990 – Heading for Tomorrow
1991 – Sigh No More
1993 – Insanity and Genius
1995 – Land of the Free
1997 – Somewhere Out in Space
1999 – Power Plant
2001 – No World Order
2005 – Majestic
2007 – Land of the Free II
2010 – To the Metal!

Související články:
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Heading For The East (DVD)
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Insanity & Genius
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - Land Of The Free 2
GAMMA RAY - To The Metal


Vydáno: 25.08.2011
Přečteno: 5152x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Patří právem mezi klenoty!!to recenze gamma...2. 09. 2011 16:45 lukáš
Podle mě hodně...31. 08. 2011 15:46 Milan
Poctivě jsem...31. 08. 2011 13:02 GNT
2Kolíkpřesné......27. 08. 2011 20:47 b.wolf
Ahoj, sháním 2...27. 08. 2011 17:40 Laura


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10633 sekund.