PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY – Somewhere Out in Space

V roce 1997 zapadly do skládačky Gamma Ray poslední dva důležité dílky a vše bylo kompletní. Na pozici kytaristy vystřídal Dirka Schlächtera do té doby neznámý Henjo Richter (ve kterém kapela získala nejen extrémně zručného kytaristu, ale také zdatného skladatele a takovou „dobrou duši“ kapely) a Dirk se přesunul na pozici basáka. Za bicími se objevil Daniel Zimmerman, který doposavad působil v kapele Lanzer (až o rok později se začal angažovat i ve Freedom Call a Iron Savior ). Gamma Ray vstoupili do své nejúspěšnější éry a albem „Somewhere Out in Space“ do ní vtrhly přímo kosmickou rychlostí. Sestava se od té doby nezměnila, což svědčí o tom, že tvůrčí chemie zafungovala naplno.

Rovnou přiznám, že tahle deska je jedna z mých absolutně nejoblíbenějších. Pokaždé, když slyším úvodní tóny „Beyond the Black Hole“, neubráním se husí kůži. Oproti předchozímu albu se odehrála docela znatelná proměna. A to nejen v dalším posunu k průzračnému power metalu, ale také v produkci, která tento záměr konečně podporuje dostatečným způsobem. Celé album působí epicky a lehce, ačkoli se žene ve smrtícím tempu. Navíc zní velmi uceleně – jak si ho jednou pustíte, nevydechnete, dokud se okolo vás celé neprožene. Album krásně dokresluje i jeho ústřední motiv – Gamma Ray se přiklonili k vesmírné tématice, která je bude provázet i v další kariéře, i když už nikdy v takové míře.

Prakticky každá změna (ať už skladatelská, nebo v sestavě), která se od předchozího alba udála, byla k lepšímu. Styl Dana Zimmermana dovolil značné zrychlení, Dirkovi také lépe sedí basa (za kterou na tomto albu předvádí skvělý výkon), Henjo přinesl do kytarových vyhrávek hravost a lehkost (a také jich přibylo) a Kaiův hlas se v té době stále ještě zlepšoval. Navíc se do skladatelského procesu rovnou zapojili i oba nováčci a dohromady se podařilo vytvořit dokonale fungující album, které působí jako pevná skála bez jediné praskliny a zároveň z něj vyčnívá pár skutečných klenotů.

K těm rozhodně patří již zmíněná úvodní „Beyond the Black Hole“ a titulní „Somewhere Out in Space“ – obě ultrarychlé, ultramelodické, s nádherným refrénem a hlavně geniálně gradující do neskutečných rozměrů. To samé se dá říct o „Valley of the Kings“ – tady si ovšem přidejme nádherný text a vůbec tématiku o antických bozích jako návštěvnících z jiného světa (zajímavé, že album vyšlo ve stejný rok, ve kterém se rozběhl seriál Hvězdná brána, založený na stejné myšlence) a také několik naprosto dechberoucích pasáží – s odstupem času tuhle skladbu hodnotím jako jednu z nejlepších, co kdy kapela vytvořila. Do této kategorie se řadí i závěrečný opus „Shine On“ z Dirkovy skladatelské dílny, který konec desky uklidňuje do rozvláčnějšího tempa, nabízí majestátní refrén a navíc dojemný text o generačním cestování vesmírem, což je náhodou moje oblíbené téma.

Kdybych se měla zaobírat každou skladbou zvlášť, byli bychom tu do večera. Na všech se totiž dá najít něco zajímavého a to i po tolika letech důkladného poslouchání. Ještě bych snad zmínila „Watcher in the Sky“, která byla jedním z prvků čilé spolupráce Gamma Ray s Iron Savior, ve kterých nějakou dobu hrál nejen Daniel, ale i Kai (a odešel tam na stálo bývalý bubeník GR Thomas Nack) a výše zmíněná skladba se ve stejném roce objevila i na eponymním albu „Iron Savior“ jako součást koncepčního příběhu.

Power metal a science fiction, silné skladby, kvalitní produkce a Kaiův nezaměnitelný hlas ve vrcholné formě. To je kombinace, která na mě působí naprosto bezpečně. Pro mě je tohle vesmírné album rozhodně jedním ze dvou nejlepších počinů téhle bandy, ne-li tím úplně nejlepším. Definitivně veledílo.

Ray             

Tato deska pro mě symbolizuje přechodný můstek mezi zastřenou power a heavy metalovou stylizací předchozího alba „Land Of The Free“ a definitivní uvolnění z těchto otrockých spárů, které prezentuje následující fošna „Power Plant“. Zástupcem první (a tentokrát už jasně minoritní) skupiny jsou na „Somewhere Out In Space“ skladby jako „Man, Martians And Machines“ či track titulní (obě mně přitom přijdou zábavnější než většina kousků z předchozího alba). Odklon od zemitých tónů k nadýchnaé vzletnosti a daleko esenciálnějšímu speed metalu pak prezentují songy typu „The Guardians Of Mankind“, „The Winged Horse“ (s úvodním motivem ála „Tomorrow“ od STRATOVARIUS, bohužel dále neopakovaným), „Shine On“, a především největší majstrštyk desky, úvodní nátisk „Beyond The Black Hole“! Dominantní vyhrávka této skladby znamená nekonečnou melodickou slast, která pokračuje v obdobně klenutém refrénu, a po nádherném sólu vrcholí v samotém závěru, kdy je onen chorus ve své druhé fázi vygradován k orgastické extázi. Vynikajicí album (nemohu nezmínit ještě brilantní a maximálně půvabnou baladu „Pray“), které pomalu ale jistě katapultovalo Kaie Hansena zpět do hvězdného prostoru, v němž si hověl v období Sedmi strážců.

Pagan 9/10

www.gammaray.org

Seznam skladeb:
1. Beyond the Black Hole
2. Men, Martians and Machines
3. No Stranger (Another Day in Life)
4. Somewhere Out in Space
5. The Guardians of Mankind
6. The Landing
7. Valley of the Kings
8. Pray
9. The Winged Horse
10. Cosmic Chaos
11. Lost in the Future
12. Watcher in the Sky
13. Rising Star
14. Shine On

Sestava:
Kai Hansen – kytary, zpěv
Henjo Richter – kytary, klávesy
Dirk Schlächter – basa
Dan Zimmermann – bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 01:03:38
Vydavatelství: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1990 – Heading for Tomorrow
1991 – Sigh No More
1993 – Insanity and Genius
1995 – Land of the Free
1997 – Somewhere Out in Space
1999 – Power Plant
2001 – No World Order
2005 – Majestic
2007 – Land of the Free II
2010 – To the Metal!

Související články:
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Heading For The East (DVD)
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Insanity & Genius
GAMMA RAY - Land of the Free
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - Land Of The Free 2
GAMMA RAY - To The Metal


Vydáno: 01.09.2011
Přečteno: 5073x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
"...období Sedmi...10. 09. 2011 9:38 Slat
to recenze...7. 09. 2011 11:06 lukáš
Pagan to opět trošku přehnal :Somewhere out in...2. 09. 2011 19:23 Kolík
Jo jo, nejlepší...1. 09. 2011 16:58 luiz
Taky klasika,hlavně Pray-to je...1. 09. 2011 13:02 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09273 sekund.