PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY – Powerplant

Tak jsme se v našem seriálu dostali až elektrárenským časům. Pro mnohé fanoušky Hansenovy party je „Powerplant“ vůbec nejlepší deska v diskografii. Jednu dobu jsem si to myslela také a je fakt, že pokud chcete někomu, kdo je ještě neslyšel, představit typickou tvorbu Gamma Ray, bude to dost pravděpodobně tahle deska, kterou zvolíte. Ve vývoji znamenala odklon od zběsilého tempa a naopak příklon k maximální hitovosti, což přineslo světu několik legendárních skladeb, ale nakonec je to právě ona prvoplánovitost, která je paradoxně tím důvodem, proč mě „Powerplant“ léty trochu omrzela.

Nechápejte mě ale špatně. Je to deska, kterou si člověk vždycky s chutí poslechne a nemá šanci se při jejím poslechu nudit. Gamma Ray byli v těchto letech skladatelsky na vrcholu, Kaiův hlas na tom byl pořád moc dobře (i když ve středních polohách už je trochu cítit, že to začíná skřípat) a chemie v kapele fungovala naprosto na jedničku – skladatelsky se opět podíleli všichni, dokonce i Daniel Zimmerman přispěl dvěma kousky. I když „Strangers in the Night“ patří spíše k těm slabším na albu, z jeho druhého příspěvku „Gardens of a Sinner“ se naopak stal velký hit, který dodnes otevírá koncertní sety. A takových hitovek je tu několik – úvodka „Anywhere in the Galaxy“, Dirkova „Hands of Fate“ (časem trochu zapomenutá, což je škoda - má naprosto majestátní refrén) či závěrečná rozmáchlá a epická „Armageddon“, která naopak léty jenom zraje a neztrácí nic na svém kouzlu. Když člověk slyší začátek „Now all you sinners this is the prophecy…“, prostě se nemůže ubránit husí kůži.

Nesmím samozřejmě opominout ani dva oficiálně největší hity (nejen téhle desky, vlastně asi obecně celé diskografie). „Heavy Metal Universe“ byl Kaiův pokus o ultimátní metalovou hymnu a jakési druhé „I Want Out“ – ne, že by se úplně nepovedl, ale zmíněnému hitu se vyrovnat nedokáže. I když na koncertech samozřejmě skladba funguje skvěle. V tomto ohledu však paradoxně mnohem více jako skladatel uspěl Henjo Richter se svou skladbou „Send Me a Sign“, která se radostnou lehkou atmosférou a návykovým refrénem právě „I Want Out“ přibližuje a po právu se stala největším hitem kapely. Ráda bych ještě zmínila něžnou bonusovku „A While in Dreamland“ z Dirkovy skladatelské dílny (ostatně basák je výhradním autorem pomalých skladeb), která sice může znít trochu kýčovitě, ale svou pohádkovou atmosférou si mě prostě získala.

A teď k tomu, proč jdu oproti předchozí placce o bod dolů. „Powerplant“ je sice velmi příjemná deska na poslech, ale nemůžu se z ní zbavit toho pocitu podbízivosti. Prvoplánové hity mi ale z principu nevadí, nebýt jich, svět by přišel o spoustu geniální muziky – jenže tady je to ještě doplněno pár skladbami, které zní spíš jako vycpávky a častým poslechem (ke kterému právě ona hitovost nutí) se trochu oposlouchaly. Mám na mysli třeba „Short as Hell“, cover „It´s a Sin“ nebo „Razorblade Sigh“. Takže ano, je to výborná deska, která v diskografii Gamma Ray znamená hodně a rozhodně patří do jejich zlaté éry, jen mám prostě pocit, že nedosahuje ani na svoji předchůdkyni, ani na svoji následovnici.

Ray             

Deska, která je z celé gamma „rajské“ diskografie nejblíže mému metalovému osrdí. Vyšla přesně v době, kdy jsem se definitivně stal oddaným fanouškem speed metalu a kdy ještě neexistovalo stahování z netu, takže se každé hudební dílo, které se dostalo do přehrávače, hýčkalo se zvláštní něhou a upřímnou fanouškovskou vášní. Album „Power Plant“ jsem tak slyšel opravdu mnohokrát a díky hluboké nostalgii můžu dnes jen stěží vynést objektivní ortel. Skladby, jako je překrásná úvodní hymna „Anywhere In The Galaxy“, následující „Razorblade Sigh“ s úchvatně klenutým refrénem, absolutní hit „Send Me A Sign“, mistrovský cover „ It's a Sin“, veselý (a tedy vkusný) patos v podobě „Heavy Metal Universe“, bombastická „Wings Of Destiny“ (neboli svého času moje nejoblíbenější píseň vůbec) či jednoduše geniální závěrečná jízda s příznačným názvem „Armageddon“, to vše jsou klenoty nejen kapely GAMMA RAY, ale také metalové světa a celé jeho historie. Půl bodu sice strhávám za songy „Short As Hell“ a (částečně také) „Hand Of Fate“, které mně nikdy pod kůži nevlezly, ale to je z komplexního pohledu (jemuž hodně napomáhá precizně jemná produkční práce) jen nepatrný detail. Milník mého života, to je album „Power Plant“!
Pagan 9,5/10

www.gammaray.org

Seznam skladeb:
1. Anywhere in the Galaxy
2. Razorblade Sigh
3. Send Me a Sign
4. Strangers in the Night
5. Gardens of the Sinner
6. Short as Hell
7. It's a Sin (Pet Shop Boys Cover)
8. Heavy Metal Universe
9. Wings of Destiny
10. Hand of Fate
11. Armageddon

Sestava:
Kai Hansen – kytary, zpěv
Henjo Richter – kytary
Dirk Schlächter – basa
Dan Zimmermann – bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 01:03:32
Vydavatelství: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1990 – Heading for Tomorrow
1991 – Sigh No More
1993 – Insanity and Genius
1995 – Land of the Free
1997 – Somewhere Out in Space
1999 – Power Plant
2001 – No World Order
2005 – Majestic
2007 – Land of the Free II
2010 – To the Metal!

Související články:
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Heading For The East (DVD)
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Insanity & Genius
GAMMA RAY - Land of the Free
GAMMA RAY - Somewhere Out in Space
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - Land Of The Free 2
GAMMA RAY - To The Metal


Vydáno: 15.09.2011
Přečteno: 6348x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
kterou GR vydali-od...18. 09. 2011 22:33 b.wolf
Gamma Ray uz dneska...17. 09. 2011 9:47 adrian
Land of the free je lepšíto recenze...16. 09. 2011 11:34 lukáš
10/10Čistá esence...15. 09. 2011 11:16 Tassadar
Něco na tom je -...15. 09. 2011 0:07 Veronika


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08892 sekund.