PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARKONA - Slovo

Když medvědice Máša se svojí Arkonskou družinou vypustila začátkem prázdnin singl „Stenka na Stenku“, zběsile jsem si zakřepčil a jen jsem si zamnul ruce v nadšení, že bude-li celá full-deska takhle pohansky (až barbarsky) chytlavá (soudě podle titulního tracku) a svěží, zboří Arkona minimálně můj hodnotový žebřík, ne-li rovnou celý svět. Když se koncem prázdnin „Slovo“ objevilo, bez mučení přiznávám, že nejpozději u čtvrté v pořadí „Leshiy“ jsem se nešťastně držel za hlavu a nevěřícně zíral. Kam se poděla ta razantní lehkost a skočnost? Závada byla na mém přijímači a jmenuje se předpojatost a scestná očekávání...

Základním elementem celého hodnocení je bezbřehá rozmanitost (počínajíc drtící zvukovou kakofonií a konče něžně poetickou výpravností, přičemž těch tváří, které Arkona v průběhu prezentace jednotlivých „Slov“ představí, je nespočet) důsledně spojená slovanskou zpěvností, zvýrazněná využitím lidových nástrojů (s dominující harmonikou) i motivů a podtržená všestrannou Mashou „Scream“, s její typicky dokonalou vokální rozpolceností (tyhle zvuky přece nemůžou pocházet z jednoho „něžného“ hrdla…).

Jediným problémem této pestré kolekce je fakt, že popsat jí dostatečně důkladně a trefně by znamenalo stvořit adepta na jeden z nejdelších článků zinu. Takže mi dovolte zmínit jen ty největší chytlavky. „Zakliatie“ – na singlu použila Arkona cover od Järvelläových Shaman, nyní opět dokazuje, že atmosféricky pohanské songy má v malíku a umí si je zdařile vykultivovat sama. „Nikogda“ – pokud jsem mluvil o kakofonii, měl jsem na mysli právě tenhle zvrhlý a nekompromisní kousek, klouzající do dynamické lidovky. „Tam za tumanami“ – balalajková pohoda, teskná, jemná a typicky „ruská“ (všem těm, kteří tvrdí, že z principu nesnáší ruštinu bych tohle pouštěl v rámci terapie, jazyk za ideologii přece nemůže…) záležitost s proplétáním vokálů a smyslným Mášiným čistým zpěvem. „Odna“ – přitažlivě zhrublá Máša v strhující, uvolněně skákavé koncertní tutovce. „Vo moiom sadochke“- ruský folklór s autentickou náladou, je v tom historie, zkušenost, drsný osud obyčejných lidí, moudrost i síla. „Stenka na Stenku“ – tady je ukryté kouzlo rozjuchaného folk-metalu (docela by mě zajímala ta aktuální pařba Arkona s Korpiklaani na americkém turné) v dokonalé symbióze svižnosti a údernosti tvrdé muziky a lidové rozvernosti. Neříkejte mi, že tenhle song k sežrání s vámi nešije od začátku do konce… A ve finále i ta v úvodu zmiňovaná „Leshiy“ s lehkou garmoškou a uchrchlanou Mášou, postavená na chytlavé slovanistice, říznutá opilecky agresivní oparem dokonale zapadá do celé kolekce, která svojí rozmanitostí vytlouká veškeré argumenty o zneužívání lidovosti coby prvku podbízovosti.

Výhodou při bodování téhle desky je skutečnost, že předchozí dílo hodnotil kolega Martin. Takhle totiž můžu konstatovat, že „Slovo“ je ještě přitažlivější, než předchozí „Goi, Rode, Goi!“ a přitom ještě pořád nemusím použít hodnocení absolutní. I když už ho má Arkona skoro v kapse (a zejména za druhou polovinu desky se zdá být takřka nezbytností), přece jen si ždibec schovám. Tahle parta je s každým kouskem vyzrálejší, tak ať mám preventivně v dalším kole kam sáhnout, ještě si ždibec pošetřím.

Na počátku bylo „Slovo“ (dost se těším na to, co bude uprostřed a na konci…). Kurňa, že by fakt ten nad náma byl vševědoucí a montoval se i do metalu? ;-)

Savapip             


arkona-russia.com

YouTube ukázka - Stenka na Stenku

Seznam skladeb:
01. Az’
02. Arkaim
03. Bol’no mne
04. Leshiy
05. Zakliatie
06. Predok
07. Nikogda
08. Tam za tumanami
09. Potomok
10. Slovo
11. Odna
12. Vo moiom sadochke…
13. Stenka na Stenku
14. Zimushka

Sestava:
Masha "Scream" - zpěv, klávesy, tamburína, akustická kytara
Sergej "Lazar"- kytara, akustická kytara, balalajka
Ruslan "Kniaz" - baskytara
Vlad "Artist" – klávesy, bicí
Vladimír „Volk“ – dechové etnické nástroje

Rok vydání: 2011
Čas: 57:24
Label: Napalm Records
Země: Rusko

Diskografie:
2004 – Vozroždenie
2004 - Lepta
2005 - Vo Slavu Velikim
2007 - Ot Serdca k Nebu
2009 - Goi Rode Goi!
2011 - Slovo

Související články:
ARKONA - Goi Rode Goi!


Vydáno: 21.09.2011
Přečteno: 4152x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hodně pestrá...21. 09. 2011 18:05 Draconian
na první pokus...21. 09. 2011 16:47 Savapip
U mňa na prvý...21. 09. 2011 9:04 Martin


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09543 sekund.