PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY – No World Order

Je velmi poetické, když svou část seriálu recenzí Gamma Ray uzavírám deskou, která zároveň znamenala konec „klasické“ éry kapely a s tím i éry nejúspěšnější. Alespoň tedy z mého pohledu. Existuje totiž hodně fanoušků, kteří se mnou budou nesouhlasit a budou trvat na tom, že konec téhle éry znamená už předchozí album „Powerplant“. Opravdu jen těžko říct, proč někomu tolik nesedí právě „No World Order“, protože dle mého je to jeden ze dvou absolutně nejlepších počinů kapely a v mnoha ohledech mu dokonce patří rovnou to první místo.

Oproti hitověji zaměřené předchozí desce se tu hodně přitvrzuje a produkce začíná znít až agresivně. Celé album (včetně textů) působí nasraně a podle mě je údernost, která z toho vychází, přesně tím, co tvorba Gamma Ray potřebovala k dokonalosti. A ačkoli tu můžeme najít ostré kytary, agresivní vokální projev a sem tam i nějaké netradiční moderní prvky (třeba trochu industriálního vlivu v „Damn the Machine“), milovníci melodií si absolutně nemohou připadat ochuzeni, protože to nejpodstatnější – totiž chytlavé refrény – tu je v míře více než dostatečné.

A teď k tomu, proč mám vlastně „No World Order“ z celé diskografie nejradši. I když je „Somewhere Out in Space“ pro mě tou nejsrdcovější deskou, tahle ji dokáže porazit díky tomu, že mě opravdu baví celá. Od majestátního intra až po procítěnou „Lake of Tears“ (což je poprvé, kdy pomalou skladbu nenapsal Dirk, nýbrž Henjo) – každá jednotlivá skladba je prostě skvělá a zábavná. Tady se vycpávky (které mi trochu vadí na předchůdci) prostě nekonají. Ať už vezmete zběsilé nářezy jako „Dethrone Tyranny“, „The Heart of the Unicorn“ (mimochodem jedna z mých absolutně nejoblíbenějších skladeb GR) nebo „Solid“, či střednětempé hitovky „Heaven or Hell“, „Eagle“ či „Fire Below“ – jedna skladba vedle druhé nabízí nejčistší esenci power metalu, jak si ho představuji já. Šlapavý rytmus, příjemně vlezlé melodie, kvalitní texty, osobitý vokální projev a refrény, které jsou jako stvořené pro vyřvávání na koncertech.

Popravdě, ať to beru z jakého úhlu chci, nikdy se mi nepodařilo pochopit, co by proti téhle desce mohl kdokoli, kdo holduje power metalu, mít. A nepodařilo se mi to vykoumat ani při psaní téhle recenze. „No World Order“ je deska, kterou protočím třikrát dokola, a nezačne mě nudit. Každá jednotlivá skladba prošla sítem času a obstála natolik, že jsem na ně schopná pořád nadšeně pařit, kdykoli je slyším. Možná to bude právě tím, že se přesně strefuje do podoby, jakou by podle mě měl power metal mít. Každopádně je to jedna z mých nejoblíbenějších desek vůbec, která opravdu znamenala konec zlaté éry. A to i přes to, že jsem velkým fanouškem následujícího počinu „Majestic“, který byl po pěti letech, na které se kapela odmlčela, totálním vybočením z dosavadní tvorby a dle mého velmi povedeným experimentem, který ovšem spoustu fanoušků pochopitelně nepřijalo. Dodnes mě mrzí, že se tohle nové směřování neujalo, protože jsem skálopevně přesvědčená, že to byla nová cesta pro další éru Gamma Ray. Jenže poslední dvě desky dávají jasně najevo, že už se riskovat pravděpodobně nebude a začíná se zabředávat do pevných mantinelů „klasiky“. Jen se obávám, aby časem ty mantinely kapelu, která dala power metalu tolik, definitivně nerozmačkaly.

Ray             

Dodnes si pamatuji zklamání, které následovalo po poslechu této desky, když jsem (velmi naivně) očekával „Power Plant II.“ a místo toho dostal něco úplně jiného. Kolegyně má pravdu, takhle má vypadat ideální power (heavy) metal. Já ovšem v ústupu ze spídových pozic žádný pozitivní efekt nespatřuji. Na „No World Order“ se dokonce chvílemi riffuje tak dřevnatě, že to připomíná U.D.O.vy kompozice, a ty já opravdu nerad (viz „Damn The Machine“, „Fire Below“...). Je sice pravda, že i ten nejurputnější power metal a velmi (!) schématické kompoziční postupy pokaždé zvláční a osvěží zdařilý melodický motiv, přesto zde neexistuje jediná skladba, ke které bych se vracel s vyloženou chutí. Rád si poslechnu úvodní „Deathrone Tyranny“ (nejlepší refrén díla), našlapanou „Solid“ (s úchvatně klenutým sólovým trylkem) či prvoplánově hitovou, a proto z řady vybočující „Follow Me“, ale to je zhruba všechno. V samém závěru písně „Eagle“ zakřičí ten samý orel, který v intru „Invitation“ vítal druhý díl „Sedmi strážců“. Deska „No World Order“ má ovšem k ptačí vzletnosti opravdu hodně daleko.
Pagan 7/10

www.gammaray.org

Seznam skladeb:
1. Induction
2. Dethrone Tyranny
3. The Heart of the Unicorn
4. Heaven or Hell
5. New World Order
6. Damn the Machine
7. Solid
8. Fire Below
9. Follow Me
10. Eagle
11. Lake of Tears

Sestava:
Kai Hansen – kytary, zpěv
Henjo Richter – kytary, klávesy
Dirk Schlächter – basa
Dan Zimmermann – bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 51:56
Vydavatelství: Metal-Is
Země: Německo

Diskografie:
1990 – Heading for Tomorrow
1991 – Sigh No More
1993 – Insanity and Genius
1995 – Land of the Free
1997 – Somewhere Out in Space
1999 – Power Plant
2001 – No World Order
2005 – Majestic
2007 – Land of the Free II
2010 – To the Metal!

Související články:
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Heading For The East (DVD)
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Insanity & Genius
GAMMA RAY - Land of the Free
GAMMA RAY - Somewhere Out in Space
GAMMA RAY - Powerplant
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - Land Of The Free 2
GAMMA RAY - To The Metal


Vydáno: 22.09.2011
Přečteno: 5858x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Anonim: Jen pár...24. 09. 2011 12:15 Venca Votruba
to AnonimNo jo, jenže my...23. 09. 2011 22:02 boozer
Anonim: Schválne...23. 09. 2011 21:55 Tassadar
Anonim: Schválne...23. 09. 2011 21:55 Tassadar
vykrádáníJeště k tomu...23. 09. 2011 21:40 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08942 sekund.