IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MORIFADE - Possession Of Power

Jak obtížné je vstupovat do jedné řeky si právě na vlastní kůži dokazují melodici ze Švédska, kteří si říkají Morifade. Možná už i zapřisáhlým příznivcům power metalu tahle banda vyšuměla ze skladiště paměti, přece jen sedmiletá hibernace je v dnešní uspěchané době prodleva téměř kosmická. Na přelomu tisíciletí však tahle poměrně nedoceněná parta byla podstatně aktivnější a její tři tehdejší zápisy do hudební historie si určitě zaslouží pozornost a připomenutí. A to i proto, že jejich letošní novinka ukázala, že nekomplikovaně pozitivním a svižným melodiím v podání téhle bandy odzvonilo a Morifade otevírají novou kapitolu.

Zatím jsme však v devadesátých letech minulého století, na jejichž začátku, tehdy ještě pod názvem Gothic, se zformovala parta muzikantů, jejíž představování je třeba vzít od bicmena Kima Arnella, jako jediného vytrvalého - od samotného počátku až do dnešních dnů - člena Morifade. V této souvislosti je třeba vzpomenout i basáka Henrika Weimedala, který sice nebyl bezprostředně u podepisování zakládací listiny, přišel do kapely o chlup později, ale prapor Morifade také třímá do současnosti. Jméno kytaristy Jespera Johanssona bude spojováno ve dvou souvislostech – jednak díky jeho čilé a neposedné hře, jednak kvůli jeho odchodu v roce 2005, který z Morifade definitivně udělal spící Růženku. Tento proces však započal (byť jen v principu) již odchodem zpěváka Stefana Peterssona, který sice do Morifade přišel až v roce 1998, kdy kapela za sebou měla již první (nijak výrazné) EP „Across the Starlite Sky“, ale právě jeho hlasivky se staly o rok později jedním ze zásadních poznávacích znamení kapely na debutovém albu „Possession Of Power“.

Tím druhým dominantním prvkem byly slaďoučké klávesy (něco pro naše květináře ;-) ). Které díky tomu, že netrpí okázalou přeplácaností, ale již tak optimisticky laděným melodiím dodávají lehkost a „měkkou“ atmosféru, hudbě Morifade rozhodně neškodí. Horší už je, že zvuk nahrávky je poněkud ušlápnutý a vlivem téhle kombinace jsou Morifade na svém debutu až přehnaně hodní hoši.

Nekomplikované melodie, nadýchané chorály, špetka pompéznosti, živá a neposedná kytara, dostatečně barevná rytmika, přirozeně položený netuctový vokál, který sice sporadicky, ale přece jen nezbytně nakukuje do stratosfér, strhující refrény, nenápadná, díky zvuku spíše podprahová dravost i romantická atmosféra, texty plné fantazie a navíc (zatím jen nenápadná špetička) progrese. Z hlediska kompozičního téměř bez chyb (snad jen „World Of Steel“ odhalí, že Stefan Petterson nedokáže udělat dobrodružství z čehokoliv, ale tady tu potenciální díru v pohodě zakryjí instrumentalisté), z hlediska hráčského jakbysmet. Songy jako totální power-speedová klasika „Dragonlord“, „The Vision And The Temple“, míchající napětí s nadrzle vyzývavým motivem i hravostí, dokonale fungující balady, kdy obzvlášť z „A Northern Rhyme“ mrazí (a vůbec nevadí klišoidně zdůrazňovaná křehkost), teatrální finále „Ancient Prophecy“, ve kterém se Stefan důkladně mazlí s epičností a atmosférou, civilní nekomplikovanost ve svižné „Cast A Spell“, či schopnost bez násilí vymačkat dobrou melodii prakticky z čehokoliv, jako v „To Live Forever“, všechno tohle (ach, ty šťavnaté refrény!!!) dávalo do budoucnosti ohromnou naději. A že cestou brnknete o Stormwitch, Helicon, či tehdejší současníky Freedom Call, Insania Stockholm…? A proč ne, když tomu Morifade dokáží vtisknout vlastní svébytnou tvář a jsou proto rozpoznatelní?

„Possession Of Power“ je deska, která ve své době splňovala všechno, aby se o Morifade začalo mluvit. Dokonce si troufnu tvrdit (a to i přes to, že Morifade nikdy nebyli spojováni s power-metalovou špičkou), že potenciál a melodické hitmakerovství, které na svém debutu kluci předvedli, jim dávalo šanci brzy se vymanit z davu podobně znějících kapel a navíc stoprocentně omluvilo naivitu, která občas ze skladeb vykoukla. Lehoučký a lahodný dezert, pozitivně laděný metal (proboha, ale neříkejte to před příznivci Anthrax, Slayer, …, pro ně tahle muzika opravdu nebude to pravé ořechové) s plnou nůší chytlavých nápadů, které se ani dvanáct let od svého vzniku jen tak snadno neoposlouchají.

Savapip             


www.morifade.com

Youtube ukázka - Cast A Spell

Seznam skladeb:
1. Possession of Power
2. Dragonlord
3. Cast a Spell
4. Ending of Time
5. The Signs
6. My Own Majesty
7. To Live Forever
8. The Vision and the Temple
9. World of Steel
10. A Northern Rhyme
11. Ancient Prophecy

Sestava:
Stefan Petterson - zpěv
Jesper Johansson - kytara
Henrik Weimedal - baskytara
Kim Arnell - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 50:36
Studio: Wet Paint Studio Norrköping
Produkce: Jan Strandh & Morifade
Label: Loud 'N' Proud
Země: Švédsko

Diskografie:
1999 – Possession Of Power
2002 – Imaginarium
2004 – Domination
2011 – Empire Of Souls


Vydáno: 20.10.2011
Přečteno: 2484x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to boozerNemám čas to teď...22. 10. 2011 11:49 martan
to martanPrvní dva kousky...20. 10. 2011 23:54 boozer
Kapelu jsem taky...20. 10. 2011 23:48 boozer
to GNTTak tuhle kapelu si...20. 10. 2011 23:05 martan
Ta skladba jo, ale...20. 10. 2011 13:43 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08884 sekund.